Yazın mutfağınızı şenlendirin

Yaz günlerinde daha hızlı hazırlanan, pişirmeye çok vakit harcamadığımız ve çok lezzetli yiyecekler ile sofralarımızı renklendirebiliriz. Meyvelerin kendilerine has tatlılığı ile otların ve sebzelerin sağlığını, çok az karbonhidrat ile birleştirmek yeterli.

YEMEK 22.07.2021, 21:49
Yazın mutfağınızı şenlendirin

Yaz günlerinde daha hızlı hazırlanan, pişirmeye çok vakit harcamadığımız ve çok lezzetli yiyecekler ile sofralarımızı renklendirebiliriz. Meyvelerin kendilerine has tatlılığı ile otların ve sebzelerin sağlığını, çok az karbonhidrat ile birleştirmek yeterli.

Yaz aylarında, günün her saatinde sevdiklerinizi ve kendinizi mutlu ve hafif hissedin.

Avokado tostu
Doğanın süper besinlerinden biri olan avokado, başta E ve B vitaminleri olmak üzere lif, potasyum, magnezyum, manganez, çinko fosfor gibi toplamda 20’den fazla besin maddesi içeriyor. İyice yumuşamış avokadoyu sabahları ekmeğin üzerine tek başına sürüp yemek bile günlük besin ihtiyacınızın büyük bölümünü karşılamaya yetiyor. Ancak avokadonun lezzeti konusunda herkes aynı fikirde olmayabilir. Dolayısıyla salata, sos gibi farklı malzemelerle birlikte hazırlamayı deneyebilirsiniz.

Avokado tostu da hem hafif bir öğlen yemeği hem de yaz öğleden sonraları için atıştırmalık önerisi olabilir. Yapımı ise çok kolay.

Malzemeler: 1 adet küçük olgun avokado, 1 tatlı kaşığı limon suyu, bir tutam tuz, çeri domates, mantar, soğan, turşu, haşlanmış yumurtayı iyice karıştırın. Buğday veya çavdar ekmelerini dilimleyip tost makinesinde kızartıp karışımı arasına sürün. Dilerseniz araya ekmek dilimleri ekleyebilirsiniz.

Meyveli Fransız tostu
Yaz meyveleri, hem lezzetleri hem de besleyici özellikleriyle öne çıkıyor. Kırmızı meyvelerin antioksidan faydalarının yanı sıra içerdikleri yüksek miktarda lif ile bağışıklık sistemini desteklemeleri sayesinde hafif ve sağlıklı hissetmemize yardımcı oluyorlar.

Meyveli Fransız tostu, yaz aylarında tatlı ihtiyacını gidermenin sağlıklı yollarından biri. 

Malzemeler: 3 büyük yumurta, üçte bir bardak süt, bir tutam tuz, 1 kaşık şeker (daha sağlıklı tatlandırma seçeneklerini kullanabilirsiniz) ve yarım çay kaşığı tarçını çırpın. Dilediğiniz çeşit ekmeği (çavdar, buğday veya kepekli ekmek tercih edebilirsiniz) orta incelikle dilimleyin. Dilimlerin her birini yumurta karışımına iyice bulayın ve tost makinesi ya da fırında 5 dakika kızartın. Yaz meyveleri, dondurma, krema veya süzme peynir ile dilimlerin arasını ve üzerini süsleyin.

Yaz bahçesi salatası
Meyve ve sebzeler kadar ot ve yeşilliklerin de çeşitlendiği yaz aylarında, sıcak günlerin kurtarıcısı salata oluyor. Kış salatalarının aksine yaz salatalarında çok daha fazla çeşit ekleyebiliyoruz. Meyve, sebze, ot, mısır, biber başta olmak üzere, marketlerin manav reyonlarındaki hemen her şeyi salatanıza ekleyebilirsiniz.

Salatanın sosunda zeytinyağı ve limon kullanabilir, üzerine ekmek kırıntıları veya galeta kullanabilirsiniz.

İşte son derece renkli bir bahçe salatası tarifi: 

Marul, salata yeşillikleri, ince dilimlenmiş salatalık, pancar, domates, karpuz, turp, bir avuç çilek, maydanoz ve semizotunu doğrayıp genişçe bir salata tabağının içinde iyice karıştırın. Zeytinyağı, limon suyu, sarımsak, fesleğen, kekik, tuz ile sosunu hazırlayın ve üzerine dökün.

Sebzeli kırmızıbiber humus
Sebzeleri genelde yemek olarak pişirerek yemeye alışığız. Ancak çok az haşlanmış sebzeleri çeşitli dip soslarla birlikte daha sağlıklı ve soğuk olarak tüketmek de mümkün. Brokoli, karnabahar, havuç, salatalıkları jülyendoğrayıp yanında humus gibi lezzetli soslarla atıştırmalığa dönüştürmek mümkün. 

Malzemelerimiz; 1 su bardağı haşlanmış nohut (konserve de kullanabilirsiniz), 1 çay bardağı tahin, yarım limonun suyu, tuz, 1 adet közlenmiş kırmızı dolmalık biber (konserve oldukça kolaylık sağlayacaktır), 1 diş sarımsak ve tuz. Hepsini bir kabın içinde iyice birbirine karışıp pürüzsüz hale gelene kadar karıştırın. Dileğiniz sebzeleri jülyen doğrayın ve humusla birlikte servis edin.

Makarna salatası
Kepekli, tam buğday veya beyaz makarna, aslında sadece haşlanarak hazırlandığında oldukça hafif ve doyurucu bir öğündür. Bizler makarna yaparken içine eklediğimiz bol yağ ve krema gibi malzemelerle kilo aldırtan bir yemek haline getiriyoruz.

Dilerseniz ton balığı ya da yoğurt ile makarnayı hafif bir yemek olarak hazırlamak da mümkün. Makarnayı tüketmenin bir diğer sağlıklı alternatifi de salatasını yapmak. 

Nasıl yapacağız: Küçük taneli makarnayı (kepekli veya tam buğday tercih edebilirsiniz) haşlayın. Süzdükten sonra genişçe bir salata tabağına alıp içine tuz, haşlanmış mısır, yeşil biber, sapları çıkarılmış kuşkonmaz, çeri domates, rendelenmiş kaşar (beyaz peynir veya parmesan kullanabilirsiniz), fesleğen, taze soğan ekleyin. 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile iyice karıştırıp soğuk olarak servis edin.

Yumurtalı dürüm
Yumurtanın faydaları saymakla bitmiyor; protein kaynağı, amino asitler ile vücudu besliyor, kalp sağlığını koruyor, kemikleri güçlendiriyor ve bağışıklık sistemini destekliyor. Yumurta, haşlanmış olarak hemen tüm diyetlerin vazgeçilmezidir. Ancak kalori açısından da çok zengin olduğu için diyet yapanların günde 1 adetten fazla yumurta yemesi tavsiye edilmez.

Yumurtayı eğlenceli bir atıştırmalık haline getirmenin yollarından biri de dürüm yapmak. 

2 büyük yumurtayı iyice çırpın. Tuz ekleyip çok az yağ koyduğunuz tavaya dökün. Alt tarafı pişince yumurtayı ters çevirin. Üzerine Meksika fasulyesi, rendelenmiş peynir ekleyin. Dürüm veya tortilla ekmeğini omletin üzerine yerleştirip tavayı tabağın üzerine ters çevirin. Altında dürüm kalacak şekilde tekrar tavaya koyun, 1 dakika kadar pişirin. Üzerine ikinci dürümü serip bu defa üstteki dürüm alta gelecek şekilde bir kez daha tersini çevirin. Spatula ile hafifçe üzerine bastırın. Peynirler ve yumurta iki dürüm ekmeğinin arasında eriyene kadar yaklaşık 1 dakika daha pişirin. Tabağa alın, dilimler halinde kesin. Dilerseniz üzerine domates sosu sürerek sıcak olarak servis edin.

Yaz meyveli parfe
Yaz aylarında meyveli tatlıları soğuk hazırlamak son derece dinlendirici olur. Özellikle dondurma gibi ürünleri sıkça tüketiyoruz ama evde çok daha kolay, meyveli parfe yapabiliriz.

Yoğurt, kalsiyum ve mineral kaynağı, özellikle kemikler için çok faydalı. Yaz meyvelerini yoğurtla dilerseniz blenderden geçirerek bolca tüketebilirsiniz.

Çilekleri ortadan ikiye bölün ve bardağın kenarlarına, kalp şekilleri görünecek şekilde dizin. 2 su bardağı yoğurt ve 1 çorba kaşığı çilek reçelini iyice karıştırıp bardağa çileklerin arasına ve üzerine ekleyin. Üzerine kiraz veya kayısı dilimleri ekleyerek süsleyin.

Marul yaprağında kızarmış tavuk
Yazın en eğlenceli taraflarından biri sofranın daha eğlenceli hale getirilebilmesi. Söz gelimi marul yapraklarını küçük tabaklar haline getirip içine sebzeli tavukları yerleştirmek, sonra da marulu dürüm gibi yuvarlayarak yemek yaz akşamları için son derece keyifli olabilir.

İşte size farklı bir tavuk tarifi ve eğlenceli bir servis önerisi… 

Çeyrek fincan soya sosu, 2 yemek kaşığı bal ve 2 yemek kaşığı doğranmış kişnişi bir kasede karıştırın. Tavada 1 çorba kaşığı yağ ile doğranmış soğanı soteleyin. Renkli dolmalık biberleri doğrayıp tavaya ekleyin. 1 diş sarımsak, 1 çay kaşığı zencefili ekleyip kavurun. Doğranmış tavukları (ister jülyen ister küp halinde) kavurduğunuz karışıma katın ve tavukları pişirin. Tavayı ocaktan almaya yakın soya sosu karışımını tavaya döküp 2 dakika kadar, suyu buharlaşana kadar çevirin. Marul yapraklarını temizleyip tabağa dizin. Tavuk yemeğini marul yapraklarının üzerine koyun. Dilerseniz üzerine pirinç pilavı ile süsleme yapabilirsiniz.

Tatlı baharatlı tavuk
Tavuk eti çok farklı pişirme tekniklerine izin veren yapısı ve son derece uyumlu tadı ile dünyanın en fazla tüketilen etlerinden biri. Yer türlü aromayla hazırlanabilen tavuk sebzelere de yakışıyor acıya ve baharata da… Elbette pilav, makarna gibi ikinci yemekleri de kendine benzetiyor.

Tavuk pişirirken biraz şeker kullanmaya ne dersiniz? 

Fırını 175 derecede ısıtın. 1 yemek kaşığı esmer şeker, 1 tatlı kaşığı kırmızı biber, yarım çay kaşığı soğan tozu, çeyrek çay kaşığı soğan tozu, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı zeytinyağını bir kapta iyice karıştırın. Kemikli tavuk butlarını (dilerseniz derisiz göğüs eti de kullanabilirsiniz) üzerinde su kalmaması için kurulayın. Baharat karışımını tavuğun üzerine iyice sürün. Tavukları fırın tepsine dizin. Butlar için 35 dakika, göğüs için 30 dakika pişirme süresi yeterlidir. Tavukları dilimleyerek dilerseniz pilav dilerseniz salata üzerine dizip servis edin.

Fıstık ezmeli muz çikolatası
Tatlı krizi tuttuğunda en iyi seçenek en hızlı olandır. Elbette içinde meyve ve çikolata olması tercih edilir. Ne kadar hızlı tatlı yapabilirsiniz? Eğer dolabınızda hazır bulundurursanız sadece mutfak mesafesine yürümeniz yeterlidir.

Çok basit ve çok tatlı bir çikolata tarifi: 

Muzları yuvarlak olarak dilimleyin. Yağlı kağıt üzerine bir sıra muz dilimlerini dizin. Üzerlerine fıstık ezmesi (veya badem ezmesi) sürün ve tüm dilimlerin üzerine birer dilim daha ekleyerek kapatın. Buzluğa koyun, en az 1 saat bekleyin. 5 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı ile 1 fincan çikolata parçalarını (beyaz, bitter veya sütlü, hangisini tercih ederseniz) küçük bir tencerede ısıtın, karıştırarak pürüzsüz bir çikolata sosu oluşturun. Buzluktan çıkardığınız muzları, oda sıcaklığındaki çikolatanın içine daldırın ve yağlı kağıtların üzerine dizin. En az 1 saat buzlukta dondurun. Muzlarınız hava almayacak şekilde poşetlerseniz buzlukta 3 aya kadar dayanabilir.

Ballı peynirli sos
Yaz akşamlarında hafif tatlılar vazgeçilmezdir. Kolay hazırlanabilen tatlı sosları meyvelerle süsleyerek hafif atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz. Yaz meyvelerinin sınırı yok. Sos hazırlarken tatlının ağırlığını almanın en iyi yolu da süt ürünleri kullanmak. Yoğurt, süt ve hatta süzme peyniri dolabınızda bulundurmayı ihmal etmeyin.

Süzme peynir, özellikle de labne gibi krem peynirler tatlı tariflerine bambaşka tatlar kazandırıyor. Oldukça kolay bir ev tatlısı tarifi: 

1 su bardağı süzme peynir (krem ya da labne), 1 yemek kaşığı bal, yarım çay kaşığı vanilin, 1 tatlı kaşığı toz tarçın, yarım muzu robottan geçirin ve iyice akışkan, pürüzsüz bir sos elde edin. 1 saat kadar dolapta bekleterek krema kıvamına gelmesini bekleyin. Tost, krep hatta baklava dilimleri üzerine kremayı koyun, dilerseniz meyve ve fıstık ile süsleyin.

Donmuş yoğurt dilimleri
Yoğurdu yemeklerin üzerine koyup tüketmek lezzetli ve sağlıklı, tatlı yaparken kullanmak ise eğlenceli… Yazın hemen her şeyi soğuk tüketmek istiyoruz, yoğurt da bize kurtarıcı fikirler sunuyor. 

2 bardak yoğurt, 3 kaşık bal ve 1 çay kaşığı vanilini karıştırın. Yağlı kağıt üzerine incecik yayın ve üzerine dilediğiniz meyveleri ve kuruyemişleri serpin. Buzluğa koyup 8 saat kadar donmasını bekleyin. İnce donmuş meyveli yoğurt dilimleriniz hazır.

Dondurmalı kolay brownie
Tatlıların kraliyet ailesi olsa brownie kendisine mutlaka yükseklerde bir mevki edinirdi. Brownie için sayısız tarif bulunuyor, kolayından zoruna ve içeriğindeki malzemeler de sayısız. Oysa basit ve kolay brownie yapmak mümkün. 

Fırını 175 derecede ısıtın. Çeyrek su bardağı eritilmiş tereyağı, yarım su bardağı toz şeker, 2 yemek kaşığı kakao, çeyrek çay kaşığı tarçın, 1 tatlı kaşığı vanilin, bir tutam tuzu orta boy bir kapta iyice çırpın. 2 büyük yumurtayı ekleyip ipeksi bir karışım elde edene kadar çırpmaya devam edin. Yarım su bardağı unu ve yarım fincan çikolata parçasını karışıma ilave ederek kek hamuru kıvamına gelene kadar karıştırın. Yüksek bir fırın tavasına dökün ve 22-25 dakika kadar, ortası hafifçe şişene kadar pişirin. Fırından çıkarıp üzerine dondurma koyun ve sıcak servis yapın.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
15
açık
Günün Anketi Tümü
Ali Koç mu? Aziz Yıldırım mı?
Ali Koç mu? Aziz Yıldırım mı?
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 06:02
Öğle 13:07
İkindi 16:55
Akşam 20:02
Yatsı 21:32
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 34 93
2. Fenerbahçe 33 86
3. Trabzonspor 33 55
4. Beşiktaş 33 51
5. Başakşehir 33 49
6. Rizespor 33 48
7. Kasımpasa 33 46
8. Antalyaspor 33 45
9. Alanyaspor 33 45
10. Sivasspor 33 45
11. A.Demirspor 34 41
12. Samsunspor 33 39
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 33 37
15. Konyaspor 33 36
16. Gaziantep FK 33 34
17. Hatayspor 33 33
18. Karagümrük 33 33
19. Pendikspor 33 30
20. İstanbulspor 33 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 31 69
2. Göztepe 31 63
3. Ahlatçı Çorum FK 31 55
4. Sakaryaspor 31 54
5. Bodrumspor 31 52
6. Kocaelispor 31 52
7. Bandırmaspor 31 47
8. Boluspor 31 47
9. Gençlerbirliği 31 47
10. Erzurumspor 31 42
11. Ümraniye 31 37
12. Manisa FK 31 36
13. Keçiörengücü 31 36
14. Şanlıurfaspor 31 34
15. Tuzlaspor 31 33
16. Adanaspor 31 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 31 7
Takımlar O P
1. Arsenal 34 77
2. M.City 33 76
3. Liverpool 34 74
4. Aston Villa 34 66
5. Tottenham 32 60
6. M. United 33 53
7. Newcastle 33 50
8. West Ham United 34 48
9. Chelsea 32 47
10. Bournemouth 34 45
11. Brighton 33 44
12. Wolves 34 43
13. Fulham 34 42
14. Crystal Palace 34 39
15. Brentford 34 35
16. Everton 34 33
17. Nottingham Forest 34 26
18. Luton Town 34 25
19. Burnley 34 23
20. Sheffield United 34 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 33 84
2. Barcelona 32 70
3. Girona 32 68
4. Atletico Madrid 32 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 33 51
7. Real Betis 32 48
8. Valencia 32 47
9. Villarreal 32 42
10. Getafe 32 40
11. Osasuna 32 39
12. Sevilla 32 37
13. Las Palmas 32 38
14. Deportivo Alaves 32 35
15. Rayo Vallecano 32 34
16. Mallorca 32 31
17. Celta Vigo 32 31
18. Cadiz 32 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 32 14