Cilt Lekeleri İçin Güzellik Sırları

Yüzümüzdeki lekeler neden oluşuyor? Bu lekelerden kurtulmanın yolları var mı?

SAĞLIK 07.05.2022, 14:47 07.05.2022, 16:08
Cilt Lekeleri İçin Güzellik Sırları

Cilt Lekelerinin Belirtileri Nelerdir?

Derideki koyu lekeler açık kahverengiden koyu kahverengiye kadar değişebilir. Koyu lekelerin rengi, bir kişinin cildinin tonuna bağlı olarak deği̇şi̇klik gösterecekti̇r. Ancak bu noktalar cilt ile aynı dokuya sahiptir ve herhangi bir sağlık problemine neden olmamaktadır yalnızca sahip oldukları melanin pigmenti cildin diğer yerlerine göre farklı davranmaktadır.

Cilt lekeleri de boyut olarak değişir ve vücudun herhangi bir yerinde gelişebilir, ancak çoğunlukla güneşe maruz kalan bölgelerde yaygın olarak etkisini görebilirsiniz.

Cilt lekeleri aşağıdaki alanlarda oldukça yaygın şekilde görülebilir:

  • 1- Ellerin arkasında cilt lekeleri 
  • 2- Yüzdeki lekeler 
  • 3- Sırt taki lekeler
  • 4- Omuzlar daki lekeler 
  • Koyu tenli insanlarda, cildinden birkaç ton daha koyu olan noktalar genellikle 6 ila 12 ay içinde kaybolur. Daha derin renklenmelerin ise solması yıllar alabilir. Derin renk değişiklikleri genellikle mavi veya gri renkte görünür, ancak bir nokta kişinin doğal ten renginden çok daha koyu kahverengi de olabilir.
  • Yüzdeki Lekelerin Nedenleri Nelerdir?

    Başta da açıkladığımız gibi, cilt lekelerinin birkaç farklı nedeni vardır:

    Güneş hasarı

    İnsanlar güneşe veya bronzlaşma yataklarına maruz kaldıktan sonra ciltlerinde koyu lekeler geliştirebilirler. Bu durumda oluşan lekeler güneş mercimekleri veya karaciğer lekeleri olarak da adlandırılır.

    Vücudun yüz, eller veya kollar gibi güneşe en fazla maruz kalan bölgelerinde güneş lekeleri oluşması muhtemeldir.

    Hormonal değişiklikler

    Melazma, ciltte küçük renk lekelerine yol açan bir cilt durumudur. Durum, kadınlarda, özellikle hamilelik sırasında hormonların yoğun etkisinden dolayı daha yaygındır.

    İlaç yan etkileri

    Bazı ilaçlar cilt pigmentasyonunu artırabilir ve koyu lekelere neden olabilir. En yaygın suçlular steroidal olmayan anti-enflamatuar ilaçlar (NSAID'ler), tetrasiklinler ve psikotropik ilaçlardır.

    Yara iyileşmesi

    Böcek ısırması, yanma veya cildin farklı bir nedenden dolayı zarar görmesinden ve iyileşmesi sonra koyu lekeler kalabilir. Bunlar bazen kısa bir süre içinde bazen ise uzun bir süre sonra zamanla kaybolabilir.

    Tahriş

    Kozmetik cilt veya saç ürünleri cildi tahriş edebilir ve koyu lekelerin oluşmasına neden olabilir.

    Diyabet

    Diyabet, cildin bölgelerinin koyulaşmasına neden olabilir.

    Diyabetle ilişkili durumlar arasında, karanlık, kadifemsi bir cilde ve incinme lekelerine veya diyabet dermopatisine neden olan akantozis nigrikansları bulunur;

    Cilt Lekeleri Nasıl Ortadan Kaldırılır?

    Lazer tedavisi ciltteki koyu lekeleri giderilebilir. Derideki koyu lekeler tedavi gerektirmez, ancak bazı insanlar kozmetik nedenlerle lekeleri çıkarmak isteyebilir.

    Bir dermatolog, koyu lekeleri hafifletmek veya bazı durumlarda bunları çıkarmak için kremler veya prosedürler sunabilir. Prosedürler kremlerden daha pahalıdır bunun yanında daha hızlı etki gösterme eğiliminde olmalarına rağmen yan etkilere neden olma olasılığı daha yüksektir.

    En iyi tedavi seçeneği cilt lekelerinin hangi nedene göre ortaya çıktığına, lekenin boyutuna ve cildin yapısına göre değişiklikler gösterebilir.

    Bir dermatolog, derideki koyu lekeler için aşağıdaki tedavilerden birini önermesi muhtemeldir:

    Lazer tedavisi

    Farklı tipte lazerler mevcuttur. Ciltteki koyu lekeleri tedavi etmek için en yaygın kullanılan lazerler yoğun bir nabız ışığı demeti kullanır. Işık melanini hedef alır ve karanlık noktaları kırarak yok eder.

    Mikrodermabrazyon

    Birçok güzellik fanatiği, dinlendirici ve spa benzeri olabildikleri için mikrodermabrazyon (kısa süreli mikroderm) tedavilerini sever.

    Mikrodermabrazyon seansı sırasında, bir cilt uzmanı, cildin üst tabakasını pul pul döken, güneş lekelerini, renk bozukluklarını ve bazı akne izlerini kaldıran özel bir araç kullanarak üst cilt tabakasını nazikçe çıkarmaktadır.

    Mikrodermabrazyon ayrıca yeni kollajenin büyümesini desteklemeye yardımcı olan bir tedavi yöntemidir. Cilde neredeyse hiç dokunmadan parlaklık efekti veren plastik cerrahi alternatiflerinden biridir. Ayrıca ağrısız ve acısız bir işlem olması ile çok tercih edilmektedir.

  • Cilt Lekeleri için 7 Güzellik Sırrı

    Parlayan bir cilt, parlak saçlar, dolgun dudaklar, temiz dişler, fit vücut tüm fiziksel cazibe ve güzelliğin özellikleridir.Yazımızın bu noktasında cilt lekelerinde kurtulmanın yanında parlak, sıkı ve sağlıklı bir cilde nasıl konuşabileceğinize kısaca göz atacağız ve belirli methodları uyguladığınızda cildinizde göreceğiniz değişimlere kısaca değineceğiz.

    Sizde güzelliğinizi öne çıkarmak istiyorsanız bunun için işe öncelikle teniniz ile başlamalısınız. Ancak en çok sorulan soru genellikle burda ortaya çıkıyor, kalıcı olarak lekesiz, sağlıklı ve parlayan bir cilde nasıl sahip olabilirim ve bunun devamlılığını nasıl sağlayabilirim?

    Cevap basit olsa da, sağlığınızı iyileştirin ve teninizi geliştirin demek göründüğü kadar kolay değildir. Mükemmel ya da sorunlu bir cildi oraya çıkaran birçok farklı faktör vardır.

    Cildiniz, yaş, etnik köken, yaşam tarzı, yaşadığınız yer, sağlık sorunlarınız vb. sayısız düşünceden ve etmenden etkilenir. Ancak, bu dinamiklere ve zorluklara rağmen, herkesin tenini etkileyen bazı temel unsurlar vardır.

    İster genç ister yaşlı, beyaz veya siyah, yağlı veya kuru bir cilde sahip olun, mükemmel lekesiz sağlıklı parlayan ciltler için aşağıdaki ölçütleri takip ederseniz, sonucu en iyi şekilde görünebilirsiniz.

    Cilt lekelerini geçirmek için ne yapılmalı?

    Yaşam tarzı ve ev ilaçları
    Yaşlılık lekelerini hafifletmek için reçetesiz satılan birçok krem ve losyon satışa sunulmuştur. Bunlar, lekelerin ne kadar koyu olduğuna ve kremi ne sıklıkta uyguladığınıza bağlı olarak yaşlılık lekelerinin görünümünü iyileştirebilir. Sonuçları görmeden önce böyle bir ürünü birkaç hafta veya ay boyunca düzenli olarak kullanmanız gerekebilir.

    Reçetesiz satılan bir kremi denemek istiyorsanız, hidrokinon, glikolik asit veya kojik asit içeren birini seçebilirsiniz. Özellikle hidrokinon içeren bazı ürünler cilt tahrişine neden olabilir.

    1 - Bir Dermatologu Ziyaret Edin

    İlk olarak, dermatoloğunuzu en iyi arkadaşınız yapın diyebiliriz, özellikle aşırı sıkıntılı bir cildiniz varsa.

    Kistik akne, siğiller, egzama, sedef hastalığı, benler veya kaynar gibi bazı ciddi cilt sorunlarından muzdaripseniz, önce bir dermatoloğu ziyaret etmeli ve cilt endişeniz için reçeteli ürünler veya tedaviler almalısınız.

  • 2 - Ne Yediğinizi Takip Edin

    Ağzınıza koyduğunuz bir lokma kısa sürede kendini yüzünüzde ve cildinizde gösterebilir. Diyetiniz aslında teninizi etkileyen en önemli faktördür. Böylece ne yediğiniz, nasıl yediğiniz ve ne zaman yediğiniz, hepsi cildinizde görünür. Canlı bir cilt arıyorsanız, canlı ve organik yiyecekler tüketmeye özen gösterin.

    Lekesiz ve pürüzsüz parlayan bir cilt için günlük olarak sağlık ve mutluluk yayan, meyve, sebze, fındık, süt, kepekli tahıllar gibi taze parlak renkli yiyecekler yiyin. Ayrıca, yediklerinizden maksimum fayda elde etmek için doğru yemek yeme kurallarını aklınızdan çıkarmayın bunlar yavaş yemek, sık yemek ve küçük parçalar halinde besinleri tüketmek olarak özetlenebilir.

    3 - Düzenli Olarak Eksfoliye Ediniz

    Kusursuz ve lekesiz bir cildin bilinmeyen ya da gözden kaçan en büyük sırlarından biri pul pul dökülmesi dir. Cildimiz sürekli yeni hücreler üreten ve ölü hücreleri döken canlı bir organdır. Bu ölü cilt hücreleri cilt üzerinde birikme eğilimindedir ve cildin donuk ve cansız görünmesini sağlar.

    Düzenli pul pul dökülme sadece bu ölü cilt hücrelerini yüzeyden uzaklaştırmakla kalmaz, aynı zamanda taze, lekesiz, temiz ve parlak bir cildi açığa çıkararak derinlemesine oturan kirleri, kirleticileri ve sebumu deriden temizler. Bu süreci sağlıklı şekilde kontrol edebilirseniz, cildiniz düzenli pul pul dökülme ile daha yumuşak ve pürüzsüz hale gelir.

  • 4 - Egzersiz

  • Parlayan ciltler için egzersiz? Gerçekten mi? Evet, egzersiz kan dolaşımını artırır ve kan dolaşımı sağlıklı ciltler için çok önemlidir. Herhangi bir formdaki günlük fiziksel aktivite rutini, dolaşımın artmasına, kas tonusuna katkıda bulunur, teninize genç bir destek verir, cildi sıkılaştırır ve herhangi bir toksin ve kalıntıdan kurtulmaya yardımcı olur.

  • 5 - Bolca Su İçin

    Daha fazla su içerseniz daha iyi bir cilde sahip olacağınız fikri pas geçilemez. Su tüketmek cildiniz için yapabileceğiniz çok sayıda basit sade güçlerden biridir. Çünkü diğer tüm organlar gibi cilt hücrelerimizin de çalışması için suya ihtiyacı vardır. Yeterli su içmekten yoksun bir yaşam tarzı cildinize oldukça kötü ve kalıcı zarar verebilir. Susuz bir cilt donuk ve cansızdır. Ayrıca, her cilt sorununun kalbinde, başlıca iki sorun vardır: dehidrasyon ve diyet. Bu yüzden yeterli su içmiyorsanız, cildiniz sadece kuru ve donuk görünmekle kalmaz, aynı zamanda yaşınıza göre daha hızlı yaşlanırsınız.

    Su, nemlendirici ve oksijenli cilt hücrelerine ek olarak, cilt ve vücuttan birçok zararlı kimyasal ve toksinleri temizlemeye yardımcı olur. Bu yüzden yumuşak, parlak ve esnek görünmek için bol su içtiğinizden emin olun.

    6 - Doğru Güzellik Ürünleri ile Günlük Cilt Bakımı Rutini Koruyun

    Doğru güzellik ürünleri ile günlük bir cilt bakımı rutini sürdürmek, cilt bakımı adına yüz veya cilt temizliği için ayda bir kez güzellik salonu ziyaret etmekten daha önemlidir. Aylık bir güzellik salonu size sadece bir hafta süren geçici bir parlaklık verirken, doğru ürünlerle günlük özel cilt bakımı rutini size sağlık ve güzelliği yayan kalıcı bir ışıltı verecektir.

    Ayrıca, yanlış ürünler kullanmaktan kaçının. Olabildiğince dermatologunuzun cildiniz için önerdiği ürünleri kullanmaya dikkat edin. Bunun yanında mutlaka cilt tipiniz ve durumunuz için tasarlanan ürünleri kullanın. Örneğin, yağlı cildiniz varsa, köpüklü temizleyiciler, yeşil çay, çay ağacı yağı, C vitamini gibi içerikli nemlendiriciler, kuru cilt kullanımı için nemlendirici ürünler, krem temizleyiciler, E Vitamini, hyaluronik asit, uçucu yağlar gibi zengin nemlendiriciler ve yumuşatıcılar kullanın.

    7 - Yağ Masajı

  • Sağlıklı beslenme ve tüm bu elverişli uygulamaların yanı sıra parlayan ve lekesiz bir cilt için en iyi korunan sırlarımızdan biri haftada bir kez bazı doğal yağlarla yapılan yağ masajıdır. Bu, sadece dünyadaki birçok cilt meraklısı kadının özel bir güzellik uygulaması değil, aynı zamanda Hindistan'da 5000 yıllık bir Ayurveda şifa ve güzelleştirme geleneğidir.

  • Bu süreç cildi beslemenin yanı sıra, bir yağ masajının pürüzsüz kayma hareketi sayesinde cildinizdeki stresi azaltır, dolaşımı arttırır, kiri çözer, toksinleri serbest bırakır, kas tonusunu iyileştirir ve cildin esnekliğini artırır. Bununla birlikte, tüm vücut masajı için bolca zaman harcayabilirsiniz, ancak yüz cildi için 5-7 dakikalık bir yağ masajı yeterlidir.

    Ayrıca, yüz masajı durumunda, herhangi bir kırılma, yağlılık veya sivilce vakasını önlemek için masajdan hemen sonra yağı ılık bir yıkama beziyle çıkarmaya dikkat edin.


  •  

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
15
açık
Günün Anketi Tümü
31 MART YEREL SEÇİMLERDE İSTANBUL ADAYI KİM OLUR?
31 MART YEREL SEÇİMLERDE İSTANBUL ADAYI KİM OLUR?
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:20
Güneş 06:47
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:31
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 30 81
2. Fenerbahçe 30 79
3. Trabzonspor 30 49
4. Beşiktaş 30 46
5. Kasımpasa 30 43
6. Başakşehir 30 42
7. Rizespor 30 42
8. Antalyaspor 30 41
9. A.Demirspor 30 39
10. Alanyaspor 30 39
11. Sivasspor 30 38
12. Samsunspor 30 36
13. Kayserispor 30 36
14. Ankaragücü 30 33
15. Hatayspor 30 33
16. Konyaspor 30 33
17. Gaziantep FK 30 31
18. Karagümrük 30 30
19. Pendikspor 30 29
20. İstanbulspor 30 13
Takımlar O P
1. Eyüpspor 27 64
2. Göztepe 27 56
3. Sakaryaspor 27 47
4. Ahlatçı Çorum FK 27 45
5. Kocaelispor 27 45
6. Bodrumspor 27 44
7. Boluspor 27 43
8. Bandırmaspor 27 41
9. Gençlerbirliği 27 40
10. Erzurumspor 27 37
11. Ümraniye 27 33
12. Keçiörengücü 27 32
13. Manisa FK 27 31
14. Şanlıurfaspor 27 27
15. Tuzlaspor 27 27
16. Adanaspor 27 27
17. Altay 27 15
18. Giresunspor 27 7
Takımlar O P
1. Arsenal 28 64
2. Liverpool 28 64
3. M.City 28 63
4. Aston Villa 29 56
5. Tottenham 28 53
6. M. United 28 47
7. West Ham United 29 44
8. Brighton 28 42
9. Wolves 28 41
10. Newcastle 28 40
11. Chelsea 27 39
12. Fulham 29 38
13. Bournemouth 28 35
14. Crystal Palace 28 29
15. Brentford 29 26
16. Everton 28 25
17. Luton Town 29 22
18. Nottingham Forest 29 21
19. Burnley 29 17
20. Sheffield United 28 14
Takımlar O P
1. Real Madrid 29 72
2. Barcelona 29 64
3. Girona 29 62
4. Athletic Bilbao 29 56
5. Atletico Madrid 29 55
6. Real Sociedad 29 46
7. Real Betis 29 42
8. Valencia 28 40
9. Villarreal 29 38
10. Getafe 29 38
11. Las Palmas 29 37
12. Osasuna 29 36
13. Deportivo Alaves 29 32
14. Mallorca 29 30
15. Rayo Vallecano 29 29
16. Sevilla 29 28
17. Celta Vigo 29 27
18. Cadiz 29 22
19. Granada 28 14
20. Almeria 29 13