9. Malatya Kitap ve Kültür Fuarı Yazarlarla Söyleşi

Malatya Valiliği ile Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen, organizasyonunu ise Kültür A.Ş.’nin yaptığı, Malatya Kitap ve Kültür Fuarı’nın 9’uncusu kapılarını kitapseverlere açtı.

KÜLTÜR SANAT 15.05.2022, 00:17
9. Malatya Kitap ve Kültür Fuarı Yazarlarla Söyleşi

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Sezai Karakoç Anısına düzenlenen 9. Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı’nın açılışı yoğun katılımla gerçekleştirildi. 13-22 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan fuar çerçevesinde 350 civarında yayın evi yer alacak. Fuara, 300'ü aşkın yazar katılırken, yazarların katılımı ile yaklaşık 600 imza günü etkinliği düzenlenecek. Ayrıca Malatya genelindeki 259 okulda da yazar öğrenci buluşması gerçekleştirilecek.

Prof. Dr. Mazhar Bağlı

Türkiye Ekspres Haber ekibi, 9.uncusu düzenlenen Malatya kitap fuarında yazarlarla buluştu. Kitap fuarına katılan Yazar Prof. Dr. Mazhar Bağlı, kitap fuarına okurlarla buluşmak için katıldığını belirtti ve şöyle devam etti, ‘’Bugün burada imzalayacağım iki kitabım var. Bunlardan birincisi Haldun’un Gölgesi ikincisi de Modernizme Direnen Estetik adlı kitaplardır. Haldun’un Gölgesi kitabı, özü itibarı ile egemen olan sosyolojik bakışın Haldun’cu yaklaşım ile konuları, olayları analiz ettiğimizde nasıl bir yol haritası belirlenir o anlamındaki çalışmalarımı içeren bir kitap. Diğer kitabım Modernizme Direnen Estetik aslında her akademisyenin hayata bakışı ile ilgili bir iddiası bir tezi olur. O teze deyim yerindeyse nakış gibi ince işçilikle yerine getirmiş olur. Konu özetle şöyle, bugün dünyayı kasıp kavuran bir modernleşme var, sekülerleşme var, dünyevileşme var, bu değişime karşı nasıl direnme göstermeliyiz, nasıl bir tavır almalıyız’’ şeklinde ifadelerini kaydetti.

Kitap fuarı Malatya’nın kültürel ve düşünsel hayatında önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Bağlı, ‘’Ben öğrencilik yıllarımdan beri Malatya’da bu tür etkinliklerin canlılıkları, onun sahip olduğu potansiyelini dinamik bir hale getirmesi açısından önemli. Hayırlı olmasını diliyorum, yazar arkadaşlarımı tebrik ediyorum. Organizasyonda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum’’ dedi.

Seydi Türkeri

Kitap fuarına katılan bir diğer Yazar Seydi Türkeri, öğretmenlik mesleğini halen icra ederek, yazdığı kitaplar hakkında bilgi verdi. Türkeri, ‘’Leyla Durağı isimli kitap ikinci kitabım ama roman olarak ilk kitabımdır. İlk yazdığım kitap ise Yarpuz Akşamları adlı şiir kitabımdır. Leyla Durağı adlı ilk roman kitabımda, sade anlaşılır bir aşkı anlatıyor. Özellikle romanımda kahramanlarıma isim vermedim. İstedim ki okurlarım kahramanların ismini kendisi koysun. İnşaallah bunların arkasında ikinci bir romanınız ve şiir kitabımızda yayına hazır durumda sayılır. Önümüzdeki günlerde onları yayınlayacağız. Özellikle okurlarımıza sesleniyorum, özel olarak zaman ayırıp kitap fuarına gelsinler. Kitapseverleri fuarımıza bekliyoruz’’ dedi.

Yasemin Çeloğlu Öztürk

Burdur doğumlu Malatya’da ikamet eden Yazar Yasemin Çeloğlu Öztürk, felsefe, edebiyat ve ilahiyatın birleşimiyle bir kitap yazdığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü, ‘’ İlk kitabım Her Hayat Biraz Yarımdır adlı kitabım deneme niteliğinde şiirsel olarak çıkarttım. İkinci kitabım Misafir isimli bir hikâye kitabıdır. İçeriğinde 13 tane hikâye var. Bundan sonraki süreçte de hikâyelerle ya da denemelerle eserlerime devam etmek istiyorum. Burada Malatya kitap fuarına bütün okurlarımızı bekliyorum’’ ifadelerini kullandı.

Feride Bektaş

Araştırmacı Yazar ve Şair Feride Bektaş, Malatya kitap fuarına davet edildiğini ve çok memnun kaldığını dile getirdi. Organizasyonu düzenleyen herkese teşekkürlerini ileten Bektaş, ‘’ Kod Adım Efsun 1 Denek Hastanesi ve ikincisi olan Kod Adı Efsun 2 İhanet adlı kitaplarımda, yaptığım araştırmalarda ortaöğretim öğrencilerinin yazılı ve sınav anlarında deyim ve atasözlerini birbirleriyle karıştırdıklarından soru kaçırdıklarını yakaladım. Kitap zaten polisiye roman, öğrencilerin sevdiği aksiyonlu bir kitap. Kitabın içerisine deyimleri atasözlerini serpiştirdim, kitabın sonuna geldiklerinde karşılarına küçük bir test çıkıyor. Testi çözerken kitabın içerisinde geçen yerleri de çözüyorlar bir yandan’’ dedi. Yazmanın ötesinde okumayı çok sevdiğini söyleyen Bektaş, ‘’çocuklarımıza rol model olmak zorundayız. Eğer bir ülke yok edilmek isteniyorsa o ülke önce o insanları cahil bırakmakla başlanır. Ülkemizi, vatanımızı, toprağımızı seviyorsak okumak zorundayız. Soru sormasını bilen özgüvenli çocuklar yetiştirmek zorundayız. Çünkü o çocuklar bu ülkenin geleceğidir. Bunun için lütfen okuyalım’’ diyerek sözlerini noktaladı.

Mehmet Şahincileroğlu

İstanbul’dan kitap fuarına katılan Gazeteci-Yazar Mehmet Şahincileroğlu, profesyonel gazetecilik yaptığını ve Bab-ı Ali’nin İzinde adlı bir kitap çalışmasının olduğunu aktardı ve sözlerini şöyle sürdürdü, ‘’ Türk basın tarihi ve Türk basın yayıncılığı ile ilgili çalışmaları anlatan bir kitap yazdım: Bab-ı Ali’nin İzinde. Kitabımda özetle, Cumhuriyet gazetesinin batmaktan nasıl kurtarıldığı, Can Yücel ve Abdi İpekci’nin Kore’de askerlik yaparken kurduğu hayaller, İlber Ortaylı’dan Sedat Simavi’ye kadar birçok önemli şahsiyetin hayatından kesitler vermeye çalıştım. Örneğin İlber Ortaylı’nın 1980’lerde gazetecilik yaptığını kitabımda anlatmaya çalıştım. Herkesi kitap fuarına okurlarımızla buluşmaya bekliyoruz’’ ifadelerini kaydetti.

Atalay Altınok

Malatya’nın en genç yazarlarında olan 17 yaşındaki Atalay Altınok, yazmış olduğu şiir kitabıyla Malatya kitap fuarına katıldı. Altınok, ‘’ 7 yaşından beri yazmış olduğum şiirleri Umut Yolu adlı kitabımda topladım. Ve şiirler benim 7 yaşımdan beri belki de dünyaya olan bakış açımı içeriyor. Zaten insanlara bir şeyler anlatmayı insanlara bir şeyler paylaşmayı sevdiğim için bu kitap ilk adımım oldu benim. İnşallah hayallerimi daha ileriye taşıyıp bunları gerçekleştireceğim. Bütün kitapseverleri ve okurları kitap fuarına bekliyoruz’’ dedi.

M. Duran Özkan

Malatyalı Gazeteci-Yazar M. Duran Özkan, şimdiye kadar iki kitap yayınladığını söyledi ve bunlardan ilkinin Tahir adlı kitap olduğunu belirtti şöyle devam etti, ‘’ Hasan Sabbahın Fedaisi Tahir adlı kitabımda Nizamülk’e süikast yapan bir fedainin iki yıllık bir güncesini yazdım. Diğer kitabım olan Dağın Şeyhi ve Sultanı’nda ise Selahattin Eyyübi’nin hayatı var, sultan oluşu, Kudüs’ü alışı, Haclılarla mücadelesi var ve bunun karşısında Reşüttin Sinan var. İkisi arasındaki çatışmayı anlatan bir kitap. Ben buradan Malatyalılara ve tanıdıklara Türkiye Ekspres Haber aracılığıyla kitap fuarına gelmelerini, imza günlerine katılmalarını bekliyorum’’ diyerek sözlerini noktaladı.

Ferman Salmış

Fuarların bir şehre çok büyük bir etkisinin olduğunu vurgulayan Yazar Ferman Salmış, fuarlar, kültür sanatla bir şehri buluşturduğunda insanların özellikle pandemiyle birlikte hem psikolojileri sosyolojik olarak takıldıkları birtakım sorunlar rahatlamak istedikleri kültür sanatla oluyor. Estetik bir hayatı hem düzene sokar hem insanlara iyiyi güzeli düşündürme şansı verir. Bu bağlamda ben kitap fuarını son derece önemsiyorum. Kendimden bahsetmek gerekirse benim bu yıl yayınlanan bir şiir kitabım var: Yağmurdan Yapılmış Zamanlar. Kitabın içeriğinde hayata dair, doğaya dair, sevgiye dair, ayrılıklara dair şiirler var. Bu benim yayınlanan 3. Şiir kitabım. Edebiyat benim için son derece özel. Bundan sonraki edebiyat yaşamımda dikkat edeceğim en önemli şeylerden biri herhalde daha çok edebiyat yazmak olacak. Malatya’da da kültürel faaliyetlerin artmasında büyük yarar var. Umuyorum ve diliyorum ki Türkiye’de hem insanları daha rahat yaşam sürdürme bağlamında hem de kültürel sanatsal faaliyetlerin insanlarla buluşması bağlamında daha iyi bir süreç yaşarlar. Sanat umut demektir, sanat güzellik demektir, estetik demektir. Bu fuara katkısı olan organizasyonu düzenleyen herkese çok teşekkür ediyorum’’ ifadelerini kullandı.

Mustafa Kemal Çelik

Psikolojik Danışman-Yazar Mustafa Kemal Çelik, sayısız fuarlara katıldığını ancak Malatya kitap fuarındaki ilgi ve alakanın hiçbir yerde görmediğini belirtti ve şöyle devam etti, ‘’ Özelikle valiliğe, belediyeye ve bu organizasyonda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Çok büyük bir emek var. Yazmış olduğum Hiper Cemil adlı kitabım 8-10 yaşa uygun özellikle çocukların okuyacağı eğlenceli, öğretici ve okumayı sevdiren bir kitap. Bu konuda ben özellikle anne babalara çok önemli bir şey söylemek istiyorum, lütfen çocuklara kitap alırken kendi istedikleri kitap değil de çocukların okumak istediği kitabı alırlarsa özellikle çocuklar çok kitap okuyacaklardır. Türkiye Ekspres Haber ekibine bu konuda bize söz hakkı verdiği içinde ayrıca çok teşekkür ediyorum’’ ifadelerini kaydetti.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
15
açık
Günün Anketi Tümü
Ali Koç mu? Aziz Yıldırım mı?
Ali Koç mu? Aziz Yıldırım mı?
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:12
Öğle 13:08
İkindi 16:53
Akşam 19:55
Yatsı 21:22
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 32 87
2. Fenerbahçe 32 85
3. Trabzonspor 32 52
4. Beşiktaş 32 48
5. Rizespor 32 48
6. Başakşehir 32 46
7. Kasımpasa 32 46
8. Sivasspor 32 44
9. Antalyaspor 32 42
10. Alanyaspor 32 42
11. A.Demirspor 32 40
12. Samsunspor 32 38
13. Ankaragücü 32 37
14. Kayserispor 32 37
15. Konyaspor 32 36
16. Hatayspor 32 33
17. Gaziantep FK 32 31
18. Karagümrük 32 30
19. Pendikspor 32 30
20. İstanbulspor 32 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 30 68
2. Göztepe 30 60
3. Kocaelispor 30 52
4. Ahlatçı Çorum FK 30 52
5. Sakaryaspor 30 51
6. Bodrumspor 30 49
7. Boluspor 30 46
8. Bandırmaspor 30 46
9. Gençlerbirliği 30 44
10. Erzurumspor 30 41
11. Keçiörengücü 30 36
12. Şanlıurfaspor 30 34
13. Ümraniye 30 34
14. Manisa FK 30 33
15. Tuzlaspor 30 32
16. Adanaspor 30 32
17. Altay 30 15
18. Giresunspor 30 7
Takımlar O P
1. M.City 32 73
2. Arsenal 32 71
3. Liverpool 32 71
4. Aston Villa 33 63
5. Tottenham 32 60
6. Newcastle 32 50
7. M. United 32 50
8. West Ham United 33 48
9. Chelsea 31 47
10. Brighton 32 44
11. Wolves 32 43
12. Fulham 33 42
13. Bournemouth 32 42
14. Crystal Palace 32 33
15. Brentford 33 32
16. Everton 32 27
17. Nottingham Forest 33 26
18. Luton Town 33 25
19. Burnley 33 20
20. Sheffield United 32 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 31 78
2. Barcelona 31 70
3. Girona 31 65
4. Atletico Madrid 31 61
5. Athletic Bilbao 31 57
6. Real Sociedad 31 50
7. Valencia 31 47
8. Real Betis 31 45
9. Villarreal 31 39
10. Getafe 31 39
11. Osasuna 31 39
12. Las Palmas 31 37
13. Sevilla 31 34
14. Deportivo Alaves 31 32
15. Mallorca 31 31
16. Rayo Vallecano 31 31
17. Celta Vigo 31 28
18. Cadiz 31 25
19. Granada 31 17
20. Almeria 31 14