Dünyanın en önemli diplomatik buluşmalarından biri olarak nitelendirilen Birleşmiş Miletler (BM) Genel Kurulu 22-28 Eylül tarihlerinde ABD'nin ev sahipliğinde New York kentinde düzenlenecek.

Donald Trump'tan seçim vaadi: Her yetişkine 5 bin dolar ödeme
Donald Trump'tan seçim vaadi: Her yetişkine 5 bin dolar ödeme
İçeriği Görüntüle

BM'ye üye devletlerin liderleri ve üst düzey isimlerin bir araya geleceği bu zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da hitap edecek.

NEW YORK'A HAREKET ETTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 81. Genel Kurulu'na katılmak üzere "TUR" uçağıyla ABD'nin New York kentine hareket etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İstanbul Valisi Davut Gül ile AK Parti İstanbul İl Başkanı Abdullah Özdemir uğurladı.

BM'NİN 81'İNCİ GENEL KURULU

Her yıl dünya liderlerini ABD'nin New York kentinde bir araya getiren BM Genel Kurulu görüşmelerinin 81'incisi, 22 Eylül'de "Güveni yeniden tesis etmek, dönüşümü yönetmek: Herkes için sonuç veren bir BM" temasıyla başlayacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, yüksek düzeyli hafta olarak bilinen ve liderlerin konuşmalarına ev sahipliği yapacak BM 81. Genel Kurulu'nda ilk gün dördüncü sırada söz alması öngörülüyor. Genel Kurul'a 195 ülkeden üst düzey katılım sağlanması bekleniyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN 16'NCI KEZ HİTAP EDECEK

Yüksek düzeyli hafta olarak bilinen ve liderlerin konuşmalarına ev sahipliği yapacak BM 81. Genel Kurulu'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk gün dördüncü sırada söz alması öngörülüyor.

BM Genel Kurulu'na 16'ncı kez hitap edecek Erdoğan'ın konuşmasının ana gündem maddesinin de detayları ortaya çıktı.

ANA GÜNDEM MADDESİ GAZZE

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gündeminde İsrail'in Gazze'de uyguladığı soykırım, Filistin'in devlet olarak tanınması ve uluslararası alanda İsrail'e karşı atılacak adımların olması bekleniyor.

LİDERLERLE BİR ARAYA GELECEK

Erdoğan'ın özellikle Gazze'deki duruma dikkati çekmesi, üye ülkelerden İsrail'in saldırılarına karşı durmalarını talep etmesi öngörülüyor.

Zirve kapsamında devlet ve hükümet başkanlarıyla da görüşmeler gerçekleştirecek Erdoğan'ın, 23 Eylül'de de BM Genel Sekreteri İklim Etkinliği'nde konuşma yapması bekleniyor.

ERDOĞAN'IN 80. GENEL KURUL KONUŞMASI

Geçtiğimiz yıl BM 80. Genel Kurulu'na 15'inci kez hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ana gündem maddesinde, İsrail'in Gazze'de uyguladığı soykırım faaliyetleri ve abluka politikaları olmuştu.

"Biz bugün bu kürsüde sesi kısılmak istenen Filistin halkının tercümanıyız" ifadeleriyle konuşmasına başlayan Erdoğan, Gazze'deki soykırımı anlatan 3 fotoğrafı kürsüden göstermişti.

"İÇİM KAN AĞLIYOR" SÖZLERİ GENİŞ YANKI UYANDIRMIŞTI

"İçim kan ağlıyor" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Avrupa'da bir çocuğa diken batsa yürekler yanıyor; ama Gazze'de, çocukların elleri, kolları, bacakları anestezisiz ampute ediliyor" demişti.

Erdoğan dünya liderlerine tarihi bir çağrı yapıp"Gün bugündür. Gazze için insanlık görevinizi yerine getirin" şeklinde konuşmuştu.