Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Yazın vazgeçilmez meyvesi karpuzun faydaları

YEMEK

Yazın vazgeçilmez meyvelerinden biri olan karpuz, kalorisi düşük ve su bakımından zengindir. Aynı zamanda mükemmel bir A ve C vitamini ve likopen kaynağıdır, ancak diğer iyi bilinen likopen ve C vitamini sağlayıcıları olan turunçgiller ve domateslerden daha az asidiktir.

Bir fincan doğranmış karpuz (152 gr)

- 46 kalori,

- 5 gr karbonhidrat

- Protein: 9g

- C Vitamini: 12.3mg

- A Vitamini: 42.6mcg

- Likopen: 6890mcg

sağlar.

Tamamen olgun bir kırmızı karpuz, daha az olgun karpuzdan daha yüksek düzeyde besin içerir.

Karpuz mükemmel bir likopen ve A ve C vitaminleri kaynağıdır.

Bir porsiyon karpuz ayrıca günlük bakır ve pantotenik asit ihtiyacınızın yaklaşık %7'sini, biotin'in %5'ini ve B1 ve B6 vitaminlerinin %4'ünü sağlar.

Karpuz, fincan başına 1 gramın hemen altında olmak üzere çok az protein içerir .

KARPUZ YEDİĞİNİZDE VÜCUDUNUZDA NELER OLUR? 

Uygun bir şekilde adlandırılan karpuzun neredeyse %92'si sudur, 8 onu çok nemlendirici bir yiyecek seçimi yapar. Siz veya çocuklarınız, özellikle sıcak yaz günlerinde yeterince su içmekte zorlanıyorsanız, birkaç porsiyon karpuz yemeyi deneyin. Hidrasyonunuzla birlikte ekstra mikro besinler alacaksınız.

- Günlük c ve a vitamini ihtiyacınızın karşılarsınız

C vitamini yara iyileşmesine yardımcı olur ve yaşlanmayı geciktirici ve bağışıklık güçlendirici özelliklere sahip olabilir.

A vitamini ise göz sağlığı için önemlidir.

- Kan basıncını dengeler

Karpuzun antioksidan gücü vardır, çünkü araştırmaların yüksek tansiyonu düşürmeye veya önlemeye yardımcı olabileceğini gösteren karotenoid bir bitki besin maddesi olan mükemmel bir likopen kaynağıdır.

- Enfeksiyonla savaşır, hücreleri yeniler

Karpuzdaki diğer antioksidanlar arasında flavonoidler, karotenoidler ve triterpenoidler bulunur. Bunlar gibi antioksidanlar hücre onarımına yardımcı olur ve enfeksiyon ve bazı kanser riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.

- Kaslarınızdaki yorgunluğu azaltır

Amino asit sitrülin, karpuzda önemli miktarlarda bulunur. Spor performansı için besin takviyesi olarak satılan konsantre sitrülin kapsüllerini bulabilirsiniz. Bazı araştırmalar sitrülin takviyelerinin egzersiz sırasında yorgunluk hissini azaltabileceğini gösterse de, sitrülinin faydaları kesin değildir.

ŞEKER HASTALARI DİKKAT ETMELİ 

Karpuzdaki karbonhidratlar çoğunlukla şekerdir ve çok az lif içerir. Şekerin yarısı fruktoz, dörtte biri glikoz ve dörtte birinden azı sakarozdur ve diğer şekerler küçük fraksiyonları oluşturur.

Karpuzun glisemik indeksi (GI) 76'dır. 2 Bu, kan şekerini daha düşük GI'li yiyeceklere göre daha hızlı yükseltebileceği anlamına gelir.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.