Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Diyarbakır burma kadayıfının püf noktaları

YEMEK

Diyarbakır mutfağında tatlı tariflerini saymakla bitmiyor. Bunlardan biri de baklavalık unla açılan burma kadayıf. Hamuru iki, üç saat dinlendirmek şart. İşte farklı tatlı tarifi arayanlara Diyarbakır'ın burma kadayıf tatlısı tarifi...

Diyarbakır burma kadayıfının püf noktaları

Türk Patent Kurumu'nun tarifine göre Diyarbakır Burma Kadayıfının yapımında sadeyağ kullanılır

Burma Kadayıfının pişirilme esnasında karamelize turuncu rengi için üzüm pekmezi kullanılır

Pişirme esnasında alt ve üst yüzeyleri hafifçe sertleştirilir.

Diyarbakır burma kadayıfının tarifi

- Lezzetli ve farklı tatlı tarifi olan burma kadayıfın hamuru un ve su ile hazırlanıyor. İşletmelerde genelde buğday unu kullanılır.

- Hazırlanan un bulamacı bakırdan yapılmış ve kadayıf tellerinin eşit oranda ısınması için dairesel hareketle dönen tepsinin üzerine dökülür. Bu dökülme mekaniksel şekilde çalışan ve altında ince delikleri bulanan hazne sayesinde yapılır. Döküm makinelerinin çapı 1-1,5mm arasında değişmektedir.

- Bulamacın konulduğu haznede bulunan delik çapları işletmeler arasında farklılık göstermektedir. Bulamaç ısınan bakır saca hazneden dökülür. Dönen saç üzerine dökülen bulamacın içindeki suyun büyük bir kısmı buharlaşarak tel şeklini alır. Kuruyan kadayıf telleri usta tarafından sacdan toplanır.

- Kadayıfın pişeceği tepsi hazırlanır. İyi bir şekilde temizlenmiş ve kurutulmuş tepsiye yağ ve pekmezden oluşan karışım tepsinin tabanını kaplayacak şekilde sürülür. Bu karışımda sadeyağ, sıvı ayçiçek yağı bulunur.

- Ayrıca pişirme esnasında kadayıfın daha güzel bir renk alması amacıyla pekmez kullanılır. 1 kilogram kadayıfta 33-38 gram sadeyağ, 190-220 mililitre sıvı ayçiçek yağı ve 7-10 mililitre pekmez içeren karışım kullanılır.

- Kadayıf yapımında kullanılan ceviz veya Antep Fıstığı tuzsuz ve yeni mahsul olmalı, nemli olmamalıdır.

- Ceviz ve Antep Fıstığı ufaltılır. Ceviz veya Antep Fıstığı ufalanmış kadayıf telleriyle karıştırılarak kadayıf içi hazırlanır.

- Antep Fıstıklı ve cevizli burma kadayıfı daha önceden hazırlanan kadayıf tellerinin içine ceviz veya Antep Fıstığı konularak kadayıf tellerinin bir ucundan başlanarak burma şeklinde sarılır.

- Hazırlanan kadayıflar daha önceden hazırlanmış tepsiye dizilir. 1 kg kadayıfta en az yüzde 12 ceviz veya Antep Fıstığı kullanılır.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.