Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Çay demlemenin püf noktaları

YEMEK

Dünyada yılda kişi başı en çok çay tüketen ülkeler sıralamasında 3,5 kilogram ile Türkiye ilk sırada yer alıyor. Türk halkının en çok sevdiği içeceklerden biri kuşkusuz çaydır. İşte mükemmel bir çay demlemenin püf noktaları...

İngiltere’nin en büyük çay üreticilerinden Canton Tea uzmanlarından Tom Husted, mükemmel çay demlemenin sırlarını anlattı.

Doğru miktarı seçmek önemli

Husted, en iyi çay yapraklarını seçmenin yani kaliteli bir çaya sahip olmanın önemli olduğu görüşünde. Ancak Husted’a göre bunun kadar önemli bir şey de çay miktarı. Husted, “En iyi sonucu elde etmek için yapraklarınızı tartın veya optimum lezzeti sağlamak için bir kaşık kullanın. Kişi başına 4 gram çay en ideal ölçüdür” ifadelerinde bulundu.

Doğru su sıcaklığı

Çayı demlemek için doğru sıcaklık 95 derecedir. Bu sıcaklık kaynama noktasına çok yakındır ancak tam olarak kaynamamıştır. Husted’a göre kullanılan sıcaklığın suyu oldukça önemli. Siyah çayın gerçek lezzetini elde edebilmek için en uygun sıcaklık 95 derece olmalıdır ve su hemen kaynamadan önce demlenmeye alınmalıdır. Husted, “Bunu yapmanın en iyi yolu termometre kullanmak olabilir. Ayrıca filtrelenmiş su (temiz su) kullanmak da çayın tadını iyileştirir.” dedi.

Zamanlama önemli

İngiliz uzmanlara göre, sallama çay içiyorsanız siyah çay için 2 dakika suda bekletmeniz yeterli. Bu süre, siyah çayın tadının tamamının suya geçmesine yardımcı olacaktır. Ancak eğer çaydanlıkta veya daha büyük ölçülerde çay demliyorsanız 18-20 dakika demlenme için en ideal zaman. Husted’a göre, çayın bir püf noktası da yapıldığı gibi bitirilmesi. Husted, “Demlikte kalan çay daha fazla çeker ve acılaşır.” dedi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.