
Faili meçhul dosyalar bir bir aydınlatılıyor.
Adalet Bakanlığı bünyesinde 24 Nisan'da kurulan Faili Meçhul Suçları Araştırma Daire Başkanlığı, geçmişte çözülemeyen kasten öldürme ve kayıp şahıs dosyalarının sistematik biçimde yeniden incelenmesi, delillerin güncel teknolojik imkanlarla değerlendirilmesi ve savcılık-emniyet-jandarma koordinasyonunun güçlendirilmesi amacıyla oluşturulmuştu.
AYDINLATILAN DOSYA SAYISI 40'A YÜKSELDİ
Kuruluşun hemen ardından 75 ilde tespit edilen 638 dosya yeniden incelemeye alınmıştı.
Adalet Bakanı Akın Gürlek'in önceki açıklamalarında, sırasıyla 19 ve ardından 36 dosyada ilerleme kaydedildiği belirtilmişti.
Bakan Gürlek'in yaptığı son duyuruda ise bu sayı 40 dosya ile 46 maktule yükseldi.
"ADALET MUTLAKA TECELLİ EDECEKTİR"
Gürlek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu detayları paylaştı:
Gürlek, şu sözleri kullandı:
"Adalet, er ya da geç mutlaka tecelli edecektir!
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, hiçbir suçun ve hiçbir suçlunun cezasız kalmaması için adalet ve güvenlik teşkilatlarımız arasındaki güçlü koordinasyonu daha da ileri taşıyoruz.
Bir evladın, bir annenin, bir babanın, bir kardeşin yıllardır beklediği adaleti sağlamak için durmadan çalışıyoruz.
"3 FAİLİ MEÇHUL CİNAYET DAHA AYDINLATILDI"
Bu çerçevede 24 Nisan 2026 tarihinde kurduğumuz Faili Meçhul Suçları Araştırma Daire Başkanlığımızın koordinasyonunda, Cumhuriyet Başsavcılıklarımız ile emniyet ve jandarma teşkilatlarımızın titiz ve kapsamlı çalışmaları sonucunda bugün 3 faili meçhul cinayet daha aydınlatıldı.
"2022'DEN BERİ KAYIP OLAN ZEYNEP'İN CESEDİ BULUNDU"
İstanbul’da 12 Eylül 2022 tarihinden bu yana kayıp olan Zeynep Yıldırım'ın kaybolmadan önce en son olarak Fethi Dağlı ile iletişim kurduğu belirlendi.
Başka bir cinayet soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Dağlı'nın sorgulanmasının ardından 1 Eylül 2026 tarihinde gerçekleştirilen yer gösterme işleminde, bir kadın cesedi bulundu.
Cesedin kimliği Adli Tıp Kurumumuzca tespit edilirken Fethi Dağlı, yürütülen soruşturması kapsamında yeniden tutuklandı.

"14 YIL ÖNCE ÖLDÜRÜLEN BABA VE KIZININ DOSYASINDA 15 ŞÜPHELİ GÖZALTINA ALINDI"
Mardin Nusaybin'de 2012 yılında İsmail Akın ile henüz 10 yaşındaki kızı Elif Akın'ın öldürülmesine ilişkin dosya, 14 yıl sonra yeniden ele alındı.
Beyanlardaki çelişkiler, HTS kayıtları, daraltılmış baz çalışmaları ve elde edilen yeni bulguların birlikte değerlendirilmesi sonucunda cinayetlerin şüphelileri tespit edildi.
Dört ilde gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonlarda 15 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı, 1 şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışmalar sürüyor.
"2016'DA ÖLDÜRÜLEN ABDURRAHMAN'IN CİNAYETİNDE 7 ŞÜPHELİ GÖZALTINA ALINDI"
Manisa Akhisar'da 2016 yılında öldürülen Abdurrahman Aysu'nun cinayetine ilişkin yürütülen yeni çalışmalar sonucunda olayın failleri ve suçun gizlenmesinde rol aldığı değerlendirilen şüpheliler tespit edildi.
Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığımızın koordinesinde Manisa, Bursa ve İstanbul'da gerçekleştirilen operasyonlarda 7 şüpheli gözaltına alındı.
"ŞİMDİYE DEK 46 MAKTUL VE 7 YARALININ BULUNDUĞU 40 DOSYA AYDINLATILDI"
Bugün aydınlatılan 3 faili meçhul cinayetle birlikte, Faili Meçhul Suçları Araştırma Daire Başkanlığımızın kurulduğu 24 Nisan 2026 tarihinden bugüne kadar, Başkanlığımızın koordinasyonunda Cumhuriyet Başsavcılıklarımızla yürütülen kapsamlı çalışmalar sonucunda 40 dosyada, 46 maktul ve 7 yaralının bulunduğu faili meçhul olay aydınlatılmış oldu.

"FAİLİ MEÇHUL OLAYLARIN ÜZERİNDEKİ KARANLIĞI KALDIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ"
Bu önemli dosyaların aydınlatılmasında özveriyle görev yapan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığımıza, Mardin ve Nusaybin Cumhuriyet Başsavcılıklarımıza, Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığımıza; İstanbul Emniyet Müdürlüğümüze, Mardin JASAT ve Nusaybin İlçe Jandarma Komutanlığımıza, Akhisar Jandarma Komutanlığımıza; Faili Meçhul Suçları Araştırma Daire Başkanlığımıza, Adli Tıp Kurumumuza ve emeği geçen tüm kamu görevlisi arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.
Teknolojinin sunduğu bütün imkanlardan yararlanarak, eski dosyalardaki her bir delili yeniden incelemeye, çelişkileri tek tek değerlendirmeye ve faili meçhul olayların üzerindeki karanlığı kaldırmaya devam edeceğiz.
Aradan kaç yıl geçerse geçsin hiçbir dosyayı unutmayacak, hiçbir faili meçhulün peşini bırakmayacağız."



