Hindistan cevizi yağı ne işe yarar?

Hindistan cevizi yağı son yıllarda hayatımıza girmesine rağmen kısa zamanda neredeyse vazgeçilmez oldu. Hindistan cevizi yağı faydaları nelerdir? Hindistan cevizi yağı nasıl kullanılır? Hindistan cevizi yağı saça faydaları ve dikkat edilmesi gereken noktalar...

SAĞLIK 22.06.2022, 15:25
Hindistan cevizi yağı ne işe yarar?

Hindistan cevizi yağı, cilt ve saç üzerindeki olumlu etkileriyle bilinir hatta ölçülü tüketimi vücut için tam bir şifa kaynağı olabilir.

Özellikle son yıllarda Hindistan cevizi yağı, kilo kaybını desteklemekten Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatmaya kadar bir çok olumlu etkiyle anılmaya başladı. Bu konuda yapılan araştırmalar sürüyor olsa da, Hindistan cevizi yağı, cilt ve saç üzerindeki faydalarıyla kendini çoktan kanıtladı.

Antimikrobiyal ve antioksidan özellikleri, gelişmiş cilt ve saç sağlığında hindistan cevizi yağı faydalarıyla ön plana çıkıyor.

Cildinize ve saçınıza hindistan cevizi yağı sürüyorsanız, dikkat etmeniz gereken noktaları ve bazı önemli ipuçlarını kaçırmayın.

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI İÇERİĞİ

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI İÇERİĞİ 

Hindistan cevizi yağı, topikal uygulamanın yanı sıra tüketilebilen bir tür doymuş yağ olan orta zincirli trigliseritlerden zengin, bitkisel bir yağdır.

1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı besin değerleri:

  • Kalori  121

  • Protein  0 gram (g)

  • Yağ  13,5 gr

  • Doymuş yağ  11,2 g

  • Hindistan cevizinin etli kısmı magnezyum, potasyum, kalsiyum, çinko, E, K, C vitamini, demir gibi vitamin ve mineraller içerir 

  • Ayrıca birçok faydalı yağ asiti (stearik, oleik, miristik) ve türevlerini (betainler, etanolamid, etoksilatlar, esterler) içerir.

Hindistancevizi yağı %83 doymuş yağdan(11.2gr) oluşur ve bu nedenle  ABD Tarım Bakanlığı'nın  MyPlate yönergelerinde , doymuş yağ oranı %14 (1.4 gr) olan zeytinyağına kıyasla daha az sağlıklı bir yağ olarak listelenir.

Kalp sağlığı için, günde 2.000 kalori tüketen ortalama bir kişinin doymuş yağ alımını 13 g ile sınırlamasını önermektedir. Bu nedenle kilo verme konusunda da ün kazanan Hindistan cevizi yağı tüketimi konusunda ölçülü ve dikkatli olmakta fayda var.

Tüm bunlar mucize yağımıza gölge düşürmesin. Her evde bulunması gereken hindistan cevizi yağının cilde faydaları saymakla bitmiyor

İşte hindistan cevizinin faydaları ve kullanımı

Hindistan cevizi yağında bol miktarda sağlıklı yağ asidi bulunur.

  • Laurik asit: %49

  • Miristik asit: %18

  • Kaprilik asit: %8

  • Palmitik asit: %8

Hindistan cevizi yağı inanılmaz nemlendirici özelliklere sahiptir. Ellerinize, bacaklarınıza veya hidrasyonu artırmak için tüm cildinizde harikalar yaratır. Ayrıca hindistancevizi yağı, antibakteriyel ve antifungal özellikleri sayesinde cildinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.

Hindistan cevizi yağı ile cildinizi yumuşatır ve pürüzsüzleştirir

Doğrudan cilde uygulanması kolaydır ve güvenilirdir.

Hindistan cevizinin cilde faydalarını araştıran bir çalışma, Hindistan cevizi yağının atopik dermatit gibi döküntüleri önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olabileceğini buldu.

Doğrudan cildinize uygulayabilirsiniz ancak etkisini artırmak için bazı püf noktalarına dikkat etmeniz gerekir.

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞININ CİLDE FAYDALARI

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞININ CİLDE FAYDALARI 

Son dönem araştırmaları, Hindistan cevizi yağının cildin koruyucu bariyer fonksiyonlarını iyileştirebildiğini ve anti-inflamatuar etkiye sahip olduğunu gösteriyor. (Makale DOI: 10.1016/j.fct.2017.05.060)

Öncelikle merak edilen 2 soruyu uzmanların ağzından yanıtlayalım.

  • Hindistan cevizi yağını yüze sürmenin zararı olur mu?

Hindistan cevizi yağı cildiniz için harika olsa da oldukça komedojeniktir, yani yüzünüzdeki gözenekleri kapatır bu nedenle onu özellikle yüzünüze sürerken temiz ve nemlendirilmiş cilde sürmeli ve fazla uzun süre tutmamaya özen göstermelisiniz.

  • Hindistan cevizi yağı sivilce yapar mı?

Hindistan cevizi yağı, akneye neden olan bakterileri öldürmeye yardımcı olan laurik asit bakımından yüksektir. Cilde hindistancevizi yağı uygulamak sivilceye neden olan bakterileri öldürebilir ve nemi artırabilir, bu da sivilce izlerini azaltabilir. Bununla birlikte komodojenik olduğu için uzmanlar cildinizde 15-20 dakika beklettikten sonra ılık suyla yıkamanızı öneriyor.

Bu önemli noktayı geçtiğimize göre hindistan cevizi yağının cilde faydalarına geçebiliriz.

CİLDİNİZDEKİ ZARARLI MİKROORGANİZMALARLA SAVAŞIR

CİLDİNİZDEKİ ZARARLI MİKROORGANİZMALARLA SAVAŞIR 

Hindistan cevizi yağının doğrudan cilde uygulanması ciltte, izlere, sivilcelere ve bazı deri hastalıklarına neden olan mikroorganizmaların büyümesini engelleyebilir.

Bunun nedeni, hindistancevizi yağındaki yağ asitlerinin yaklaşık %50'sini oluşturan ve zararlı mikroorganizmalarla savaşabilen laurik asit içeriğidir.

  • En iyi arındırma için nasıl kullanmalı?

Cildinizi arındırmak için bir pamuğa bir miktar hindistan cevizi yağının cildinizde 3-4 dakika beklettikten sonra pamuk yardımıyla silin. Hindistan cevizi yağının antimikrobiyal etkisi cildinizi zararlı mikroorganizmalardan arındırır ardından bir temizleyici ve ılık su kullanarak cildinizi kalan yağdan arındırın.

ÇOK GÜÇLÜ BİR NEMLENDİRİCİDİR

ÇOK GÜÇLÜ BİR NEMLENDİRİCİDİR 

Hindistan cevizi yağı cilt için harika bir nem kaynağıdır. Yapılan araştırmalar onun cildi nemlendirme de mineral yağlar kadar etkili olduğunu gösteriyor.

Temiz cilde su bazlı nemlendiricinin üzerine uygulanan hindistan cevizi yağı, cildi bir bariyer gibi kapatarak nemi içerde hapseder ve cildin bakterilerden arınmasını ve beslenmesini sağlar.

  • En iyi nemlendirme için nasıl kullanmalı?

Kuru cilt problemi yaşıyorsanız, geceleri yatmadan önce temiz ve nemlendirilmiş cildinize uygulayın. Sabah mutlaka temizleyici ve ılık su ile yıkayarak cildinizi yağdan arındırın.

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI CİLT TONUNU EŞİTLER

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI CİLT TONUNU EŞİTLER 

Cilt beyazlatma hakkında konuşurken, hindistancevizi yağı genel cilt tonunu iyileştirmek ve cildinizin daha açık görünmesini sağlamak için harikalar yaratabilir.

Hindistan cevizi yağı cildi aydınlatır mı diye soruyorsanız, cevabımız evet , düzenli kullanımda cilt tonunun eşitlenmesine ve doğal aydınlığına kavuşmasına yardımcı olur.

  • Cilt tonu eşitlemek için nasıl kullanmalıyım?

Cildinizin aydınlanması ve lekelerden arınması için bir kaşık zerdeçal ile karıştıracağınız hindistan cevizi yağını cildinize uygulayın 15-20 dakika bekletin ve arındırın. Cildinizi tonunun iyileşmesi için 20 gün uygulayın.

CİLTTEKİ YARALARIN İYİLEŞMESİNİ HIZLANDIRIR 

Hindistan cevizi yağı cilde faydaları arasında iyileştirici özelliklerde vardır.

Birkaç çalışma, hindistancevizi yağının yara iyileşmesine de yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Cilde uygulanan bir antibiyotik ile birlikte hindistancevizi yağının yanık yaralarını iyileştirmede etkilidir.

Uyarı: Hindistan cevizi yağını açık yara üzerine sürmemelisiniz.

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI CİLDE NASIL UYGULANIR

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI CİLDE NASIL UYGULANIR? 

Hindistan cevizi yağının cilde kullanımı oldukça güvenlidir, taşıyıcı bir yağ olduğu için doğrudan cildinize ve yüzünüze sürebilirsiniz. 

Aman dikkat! 

Hindistan cevizi yağı komedojeniktir yani gözeneklerinizi tıkar. Bu nedenle yüzünüze sürdükten belli bir süre sonra arındırma yapılması çok önemlidir. 

  • Hindistan cevizi yağını temizlenmiş cildinize uygulayın,

  • Su bazlı nemlendiricinizin üzerine sürebilirsiniz. 

  • 8 saatten fazla cildinizde bekletmemeye özen gösterin 

  • Hindistan cevizi yağı ile makyaj temizleyebilirsiniz ancak yağı da cildinizde arındırmanız gerekir. 

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI CİLT MASKESİ

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI CİLT MASKESİ 

Yumuşacık ve çekici bir ten için harika bir vücut maskesi ve peeling tarifi. Hindistan cevizi, kakao ve kahve ile vücut bakımına hazır olun.

  • 3 kaşık hindistan cevizi yağı

  • 1 kaşık kakao

  • 1-2 kaşık kahve telvesi

Malzemeleri bir kapta güzelce karıştırın. Banyoda ıslak ve temizlenmiş cildinize masaj yaparak uygulayın.

Yüzünüze ve tüm vücudunuza uygulayabilirsiniz. 

Maske etkisini göstermesi için yaklaşık 10 dk bekletin.

Ilık suyla durulayın, yüzünüzden tamamen arındırın. 

Daha pürüzsüz bir cilt için haftada 2-3 kez tekrarlayın.

Peki, Hindistan cevizi yağının saça faydaları nelerdir? İşte tüm ayrıntılarıyla saç bakımında Hindistan cevizi yağı:

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI SAÇA FAYDALARI

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI SAÇA FAYDALARI 

Hindistan cevizi yağının genellikle protein kaybını azaltmak ve sağlıklı görünmesini sağlamak için saçınızda kullanılacak en iyi yağlardandır.

Öncelikle merak edilen 2 soruyu uzmanların ağzından yanıtlayalım.

  • Hindistan cevizi yağı saçınızı uzatır mı? 

Evet, gerçekten öyle Hindistan cevizi yağı saç uzatır. Usta stilist ve renk uzmanı Stephanie Brown, "Hindistan cevizi yağı kesinlikle saçınızın daha sağlıklı, daha kalın ve daha uzun büyümesine yardımcı olacaktır" diye onaylıyor. Hindistan cevizi yağındaki vitaminler ve yağ asitleri kafa derinizi beslemeye yardımcı olur ve saçın kütikülüne nüfuz ederek saçın uzamasına katkı sağlar.

  • Hindistan cevizi yağı saç dökülmesini engeller mi?

İnce telli saçlara sahip olanlar için hindistancevizi yağı , protein kaybını önlemek için saç şaftına derinlemesine nüfuz ederek saç dökülmesini yavaşlatmaya yardımcı olur ve bu da kırılmayı önler. Saç derinize uygulandığında, saç büyümesini hızlandırmak için saç köklerinizin etrafındaki birikintileri aynı anda nemlendirir ve ortadan kaldırır.

HİNDİSTAN CEVİZİ SAÇA KULLANIMI

HİNDİSTAN CEVİZİ SAÇA KULLANIMI 

Daha gür, dolgun ve parlak saçlara kavuşmak o kadar da kolay değil ancak biraz emek harcayarak kısa zamanda saçlarınızda harikalar yaratabilirsiniz.

Hindistan cevizi yağı doğru kullandığınızda saçlarınız için çok faydalıdır ancak doğru kullanılmadığında bazı problemlere neden olabilir. Endişelenmeyin, sadece tek bir şeye dikkat etmeniz gerekiyor.

Hindistan cevizinin saça zararı olmaması için tek yapmanız gereken, onu saçınıza sürdükten sonra durulama zamanı geldiğinde köklerde veya saç derisinde artık yağ kalmaması için güzelce yıkamanız ve saçınızdan saç köklerinizden arındırmanız gerekiyor.

 İşte Hindistan cevizi yağının saça faydaları

DOĞAL GÜNEŞ KORUMASI SAĞLAR

DOĞAL GÜNEŞ KORUMASI SAĞLAR 

UV filtreleri saçınızı güneşin zararlarından korumaya yardımcı olabilir.

Bazı in vitro ve cilt araştırmaları, hindistancevizi yağının 8 güneş koruma faktörüne sahip olduğunu bulmuştur, bu nedenle saçınıza Hindistan cevizi yağı sürerek onun güneşten korunmasına yardımcı olabilirsiniz.

ŞEKİLLENDİRME ÖNCESİ SÜRÜLDÜĞÜNDE ISI HASARINI AZALTIR 

Hindistan cevizi yağının en işe yarayan faydalarından biri de saç şekillendirme aletlerinin verdiği ısı hasarından korumasıdır.

Kurutmadan önce ıslak saça az miktarda hindistancevizi yağı sürmek veya ısıyla şekillendirme yapmak saçı sudan ve ısıdan koruyabilir.

Saç yorgunluk, saç çok fazla sudan şiştiğinde meydana gelir. Çok fazla şişme saça zarar verebilir veya kırılmasına neden olabilir. Bu, saçı zamanla daha kuru ve zayıf hale getirebilir.

Bunun için şekillendirme öncesi az miktarda Hindistan cevizi yağını alarak ellerinizde dağıttıktan sonra saçınıza uygulayın ve sonra şekillendirmeye geçin

Saçınıza fazla Hindistan cevizi yağı uygulamak saçınızı yağlandırabilir. 

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI SAÇ HASARINI ÖNLER

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI SAÇ HASARINI ÖNLER 

Yıkanmadan önce saçınıza yağ uygulamak, yıkama sırasında ve ıslakken maruz kaldığı hasarın miktarını azaltmaya yardımcı olabilir.

İlginç bir şekilde, saçlar ıslandığında hasara karşı en savunmasızdır. Bunun nedeni, suyu emdiğinde meydana gelen ince, yapısal değişikliklerdir

Saçınızın korteksi suyu emip şiştiğinde, bu pullar dışarı doğru itilir ve böylece yapışırlar. Bu, özellikle fırçalarken veya şekillendirirken ıslak saçın zarar görmesini çok daha kolay hale getirir.

Saçınızı yıkamadan önce hindistan cevizi yağı uygulamak, saç şaftı tarafından emilen su miktarını ve kütikülün ölçeklenme derecesini azaltabilir. Bu, ıslakken hasara daha az eğilimli olmasını sağlar.

SAÇ DERİSİNDEKİ ENFEKSİYONLARLA SAVAŞIR 

Sağlıklı saçlar kökte başlar. Saç derinizi sağlıklı tutmak saçınızın daha iyi uzamasına yardımcı olabilir.

Yakın tarihli bir laboratuvar çalışması , hindistancevizi yağının bazı mantar enfeksiyonlarından kurtulmaya yardımcı olduğunu buldu.

KEPEK PROBLEMİNİ ÖNLER

KEPEK PROBLEMİNİ ÖNLER 

Hindistan cevizinin saça faydalarından biri de kepeği önlemesidir.

Kepek, kafa derisinde aşırı mantar veya maya büyümesinden kaynaklanabilir. Hindistan cevizi yağının antimikrobiyal özelliklere sahip olması zamanla saç köklerinin güçlenmesine neden olur.

Uyarı: Saç diplerinize Hindistan cevizi yağı sürdükten sonra doğru şekilde arındırmak çok önemlidir. 

SAÇA NÜFUS EDER, BESLER, PÜRÜZSÜZLEŞTİRİR 

Hindistan cevizi yağı ağırlıklı olarak laurik asit adı verilen orta zincirli bir yağ asidinden oluşur. 

Bu, hindistancevizi yağına uzun, düz bir yapı kazandırır, bu da saç şaftının derinliklerine daha kolay emilir.

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI TÜM SAÇ TİPLERİ İÇİN UYGUN MU

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI TÜM SAÇ TİPLERİ İÇİN UYGUN MU? 

Saç tipiniz ne olursa olsun,  biraz  hindistancevizi yağı asla zarar vermez. Ancak saçınızın özel durumuna bağlı olarak, her seferinde aynı miktarda  hindistancevizi yağını tolere edemeyebilirsiniz  .

Tüm saç tipleri için aynı etkiyi göstermeyebiliyor, burada hindistan cevizi yağının etkili olup olmayacağı saçınızın gözenekliliğine bağlıdır. Saç gözenekliliği düşük olanlar saçın kurumasına neden olabileceğinden hindistan cevizinden faydalanamayabilirler .

Yıldızlara ünlü stilist  Cynthia Alvarez konuyu şöyle açıklıyor;

"Hindistan cevizi yağı, yumuşak ve ince ya da orta ila kalın saçlara sahip olanlar için iyi çalışıyor" diyor. "Protein tutma yetenekleri, bu tür saç tiplerine hacim ve hacim katacak ve ayrıca tarama ve şekillendirme sırasında hasarı ve kırılmayı en aza indirecektir."

Ancak saçınız kuru, sert, kırılgan veya kaba durumdaysa, Alvarez onu haftada bir kereden fazla kullanmamanızı öneriyor ve iyi durulamanın altını çiziyor.

"Tekrarlanan kullanımda hindistancevizi yağı protein birikmesine neden olarak saçınızı daha da sert, sert ve daha az elastik hale getirebilir - daha az esneklik, tarama veya şekillendirme sırasında daha fazla kırılma anlamına gelir."

HİNDİTAN CEVİZİ YAĞI SAÇA NASIL KULLANILIR

HİNDİTAN CEVİZİ YAĞI SAÇA NASIL KULLANILIR? 

İşte saçınızın sağlığını iyileştirmeye yardımcı olmak için hindistancevizi yağı kullanmanın birkaç yolu.

  • Bir koruyucu olarak kullanabilir: Saçınızı normal şekilde şampuanlayın ve ardından hindistancevizi yağını saçınızın ortasından uçlarına kadar tarayın.

  • Yıkama sonrası dolaşık açıcı olarak kullanılabilir: Saçınızı şampuanlayıp yumuşattıktan sonra, fırçalarken korumak için saçınıza biraz hindistancevizi yağı sürün.

  • Saç maskesi olarak kullanılabilir: Hindistan cevizi yağını saçınıza sürün ve yıkamadan önce birkaç saat (hatta bir gece) bekletin.

  • Ön yıkama saç koruyucusu olarak kullanılabilir: Hindistan cevizi yağını yıkamadan önce saçınıza sürün.

  • Saç derisi tedavisi olarak kullanılabilir: Yatmadan önce az miktarda hindistancevizi yağını saç derinize masaj yapın. Gece boyunca bırakın ve sabah şampuanla yıkayın.

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI SAÇA NASIL UYGULANMALI

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI SAÇA NASIL UYGULANMALI? 

Hindistan cevizi yağı, saç ve saç derisi bakım maskesi yapmak için tek başına veya diğer bileşenlerle birlikte kullanılabilir. Yapmak:

  1. Bir kaseye az miktarda hindistancevizi yağı koyun.

  2. Hindistan cevizi yağını mikrodalgada yaklaşık 30 saniye ısıtın.

  3. Hindistan cevizi yağının yumuşak olup olmadığını ancak tamamen sıvı olup olmadığını kontrol edin.

  4. Hindistan cevizi yağının sıcaklığını kontrol edin. Sıcak olmalı ama sıcak olmamalıdır.

  5. Hindistan cevizi yağını saç derinize nazikçe masaj yapmak için parmaklarınızı kullanın. Kökten uçlara kadar saçınıza uygulayın.

  6. Saçınızı bir topuz yapın ve bir havluyla örtün.

  7. 30 dakika ile birkaç saat arasında bekletin.

  8. Hindistan cevizi yağını normal şampuanınızla dikkatlice yıkayın.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
15
açık
Günün Anketi Tümü
Ali Koç mu? Aziz Yıldırım mı?
Ali Koç mu? Aziz Yıldırım mı?
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 06:02
Öğle 13:07
İkindi 16:55
Akşam 20:02
Yatsı 21:32
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 34 93
2. Fenerbahçe 33 86
3. Trabzonspor 33 55
4. Beşiktaş 33 51
5. Başakşehir 33 49
6. Rizespor 33 48
7. Kasımpasa 33 46
8. Antalyaspor 33 45
9. Alanyaspor 33 45
10. Sivasspor 33 45
11. A.Demirspor 34 41
12. Samsunspor 33 39
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 33 37
15. Konyaspor 33 36
16. Gaziantep FK 33 34
17. Hatayspor 33 33
18. Karagümrük 33 33
19. Pendikspor 33 30
20. İstanbulspor 33 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 31 69
2. Göztepe 31 63
3. Ahlatçı Çorum FK 31 55
4. Sakaryaspor 31 54
5. Bodrumspor 31 52
6. Kocaelispor 31 52
7. Bandırmaspor 31 47
8. Boluspor 31 47
9. Gençlerbirliği 31 47
10. Erzurumspor 31 42
11. Ümraniye 31 37
12. Manisa FK 31 36
13. Keçiörengücü 31 36
14. Şanlıurfaspor 31 34
15. Tuzlaspor 31 33
16. Adanaspor 31 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 31 7
Takımlar O P
1. Arsenal 34 77
2. M.City 33 76
3. Liverpool 34 74
4. Aston Villa 34 66
5. Tottenham 32 60
6. M. United 33 53
7. Newcastle 33 50
8. West Ham United 34 48
9. Chelsea 32 47
10. Bournemouth 34 45
11. Brighton 33 44
12. Wolves 34 43
13. Fulham 34 42
14. Crystal Palace 34 39
15. Brentford 34 35
16. Everton 34 33
17. Nottingham Forest 34 26
18. Luton Town 34 25
19. Burnley 34 23
20. Sheffield United 34 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 33 84
2. Barcelona 32 70
3. Girona 32 68
4. Atletico Madrid 32 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 33 51
7. Real Betis 32 48
8. Valencia 32 47
9. Villarreal 32 42
10. Getafe 32 40
11. Osasuna 32 39
12. Sevilla 32 37
13. Las Palmas 32 38
14. Deportivo Alaves 32 35
15. Rayo Vallecano 32 34
16. Mallorca 32 31
17. Celta Vigo 32 31
18. Cadiz 32 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 32 14