Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan esnafa müjde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Salgın tedbirleri nedeniyle işlerine ara veren esnaflarımıza iki grup halinde destek olmayı amaçlıyoruz. Birinci grupta yer alanlara 5 bin liralık hibe ödemeleri yapacağız. Destek vereceğimiz ikinci grupta ise vatandaşlarımıza bir defaya mahsus 3 bin lira hibe ödemesi vereceğiz" dedi.

POLİTİKA 17.05.2021, 21:45
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan esnafa müjde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Salgın sebebi ile gönlümüzce bir bayram idrak edemediğimiz açıktır. Dünyanın tamamıyla birlikte ülkemizi esir alan salgın musibetine karşı verdiğimiz mücadelenin tek amacı 84 milyon insanımızın her birinin sağlığını korumak, geleceğini güvence altına almaktır. Vefat sayısının 45 bine dayandığı, on binlerce insanımızın yoğun bakımlarda sıkıntılı günler geçirdiği, yüz binlerce insanımızın hastanelerde tedavi gördüğü, 5 milyon vatandaşımızın bu illete maruz kaldığı ortamda başka türlü hareket etmemiz mümkün değildir” dedi.
Ramazan ayı boyunca uygulanan kısmi ve tam kapanma sayesinde salgının yeniden büyük ölçüde kontrol altına alındığını kaydeden Erdoğan, kademeli normalleşme takviminin ilk etabını oluşturan mayıs ayının kalan günleri ile ilgili esasların İçişleri Bakanlığınca duyurulduğunu hatırlattı. Sokağa çıkma kısıtlamasının hafta içi saat 21.00 ile sabah 05.00 saatleri arasında süreceğini kaydeden Erdoğan, "Hafta sonu ise mayıs ayı sonuna kadar sokağa çıkma kısıtlaması devam edecek. Şehirler arası seyahatler, sokağa çıkma kısıtlaması olmayan saatlerde serbestçe yapılabilecek, diğer saatlerdeki yine izne tabi olacak. Anaokulu, kreşler açılacak diğer eğitim-öğretim kademeleri ile ilgili süreç daha sonra belirlenecektir. Genelgede yer alan bu huşuların temizlik, maske, mesafe kurallarına uygun hayata geçirilmesini istiyoruz" diye konuştu.
Kabine toplantısında ikinci normalleşme adımının ayrıntılı şekilde ele alındığını bildiren Erdoğan, “Önümüzdeki günlerdeki gelişmelere göre bu konudaki uygulama esaslarını milletimizle paylaşacağız. Ay sonuna kadar olan süreçte vaka sayılarını daha aşağıya çekmek için milletimizin kademeli normalleşme tedbirlerine hassasiyetle uyumunu özellikle rica ediyorum" diye konuştu.
Aşı tedarik programına hız verildiğini aktaran Erdoğan, öğretmenler başta olmak üzere riskli grupların bir an önce aşılanması için çalışıldığını belirterek, "Salgının üstesinden ancak hep birlikte hareket edersek gelebiliriz. Belirlenen tedbirleri hayata geçirirken uygulamalar insanlarımıza eziyet olsun diye değil bu sancılı, sıkıntılı, maliyetli dönemi bir an önce geride bırakmak için milletimizin önüne konulmaktadır. Bu konuda zamanında etkin tedbirleri almayan ülkelerin daha sonra nasıl bedeller ödediğini görebiliyorsunuz. Türkiye böyle bir bedel ödemeden süreci yönetebildiyse bunu vakitlice aldığımız tedbirlere ve milletimizin ortaya koyduğu dirayete borçluyuz“ dedi.
Salgının süresi uzadıkça tahammülün azaldığını, sabırların tükendiğini söyleyen Erdoğan, "İnşallah en zorunu geride bıraktık. Bundan sonra eskisi gibi kapsamlı kısıtlayıcı tedbirlere ihtiyaç olmayacağını ümit ediyorum. Bir müddet daha dikkatli ve ihtiyatlı gitmek zorunda olduğumuzu ifade etmek mecburiyetindeyiz. Salgının başından beri gösterdikleri gayret için salık çalışanlarımıza, mülki idare emniyet ve jandarma teşkilatlarımıza, vefa gruplarında görev alan kamu personeline süreçte görev alan herkese şahsım ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum. Devlet ve hükümet olarak ortaya koyduğumuz samimi ve fedakar gayretin şahidi milletimizin ta kendisidir. Salgın ve vefat at sayısı yükseldiğinde 'niye tedbir almıyorsunuz' diye ortalığı velveleye veren, tedbirler uygulanırken 'neden insanların hayatını bu kadar sınırlıyorsunuz' edasıyla ortaya çıkanla olduğunu görüyoruz. Bu zihniyetin yaptığı her şeyden önce insanımızın sağlığına, hayatına , geleceğine salgınla mücadelede görev üstlenen herkese saygısızlıktır. Hiçbir sorumluluk üstlenmeyip, elini asla taşın altına koymayıp sadece klavye ve ekran silahşörlüğü ile ortada gezenlerin asıl niyetlerinin ve hesaplarının farkındayız. Bunun için biz sadece milletimize bakıyoruz. Sadece milletimizin hakkını, hukukunu, aşını korumanın mücadelesini veriyoruz. Gerisi lafügüzaftır, teneke gürültüsüdür, salgından çıkar devşirme gayretidir. Milletimiz bizim ne yaptığımızı, neyi niçin yaptığımızı gayet iyi biliyor“ dedi.
Salgınla mücadele ederken sağlık ve güvenlik hizmetlerinde olduğu gibi sanayi ve tarım üretiminde lojistikte, ihracatta en küçük bir aksamaya yol açmamak için çalışıldığını bildiren Erdoğan şunları söyledi:
"Bu sayede salgın döneminde dünyada büyümeye devam edebilen nadir ekonomilerden biri olduk. Kısıtlamalardan etkilenen sektörlere maaş, kira ve gelir desteği, Vergi ve prim ödemeleri, hatta ötelemelerini de yaptık. Vergi ve primle ilgili adımların yanında kredi kolaylıkları ve taksit erteleme gibi her türlü kolaylığı gösterdik. Turizm sektörümüzü ayakta tutmak için ayrıca çalıştık, çabaladık. Her kesinden ihtiyaç sahibi vatandaşımıza çeşitli kalemlerde hibe ödemeleri yaptık. Merkezi yönetim bütçesinden yaptığımız harcamalar şimdiden 79 milyar liraya ulaştı. Bu rakam yıl sonunda 104 milyar lirayı bulacak. İlaç tıbbi malzeme ve sağlık personeline ek ödeme, tarım üreticilerine kredi desteği temin ettik."
Yaklaşık 645 bin emeklinin maşının bin 500 liraya çıkarıldığını ifade eden Erdoğan, "Bu süreç içinde dezenformasyon yapmıyorlar mı. Bazı konvansiyonel medyada, görsel medyada dezenformasyon yapanları da görüyoruz. Bunlarda haya edep söz konusu değil. Esnafımıza verdiğimiz kira ve ciro desteğinden 1 milyon 200 bin vatandaşımız yararlandı. Vergi indirimleri ile devletin 26 milyar lirayı bulan alacağından vazgeçerek pek çok sektöre destek olduk. Kısa çalışma ödeneğinden 3 milyon 768 bin işsizlik ödeneğinden 1 milyon üzerinde nakdi ücret desteğinden 2 milyon 806 bin vatandaşımız yararlandı. Bu desteklerin tutarı şimdiden 55 milyar lirayı bulmuştur. Haziran sonu itibariyle 67 milyar liraya ulaşacaktır. Sosyal destek programlarıyla 5 milyon üzerinde haneye doğrudan nakit yardımı yaptık. Merkezi yönetim bütçesi ile birlikte tüm bu nakdi ödemelerin tutarı şimdiden 134 milyar lira olarak gerçekleşirken bu rakam haziran sonu 181 milyar lirayı bulacaktır. Bankacılık sektörümüzün esnaflarımıza Kobilerimize, ihracatçılarımıza ve vatandaşlarımıza verdikleri kredileri, kredi garanti fonu vasıtasıyla kolaylaştırdık. Bugüne kadar 400 bine yakın firmanın 8 milyon vatandaşımızın 848 bin esnafımızın faydalandığı uygun maliyetli kredilerin toplamı 315 milyar lirayı aşmıştır. Tarım Kredi Kooperatiflerinin esnafların, mükelleflerin vergi ve sigorta pirimi ödemeleri ile borç yeniden yapılandırmalarıyla her kesimden insanımızı rahatlattık. Bugüne kadar 206 milyar lirayı bulan borç ertelemelerinin tutarı yıl sonunda 219 milyar liraya ulaşacaktır. Salgının başladığı günden bu yana toplamda 661 milyar liralık kaynağı insanımızın emrine vermiş olduk" dedi.
Esnaflara yönelik yeni bir destek programının müjdesini veren Erdoğan, şunları kaydetti:
"Bu hibe programıyla salgın tedbirleri nedeniyle işlerine ara veren esnaflarımıza iki grup halinde destek olmayı amaçlıyoruz. Birinci gurupta kahvehane, kafe çay bahçesi gibi yerlerle okul ve personel servisleri, düğün salonları, öğrenci yurtları, kantinleri kırtasiyeler, internet kafeler, hamamlar, lunaparklar gibi işletmeler yer almaktadır. Toplamda 235 bine ulaşan aşan bu işletmelere bir defaya mahsus 5 bin liralık hibe ödemeleri yapacağız. Destek vereceğimiz ikinci gurupta ise, bakım, onarım, tamirat , kaporta işleriyle uğraşanlar, seyyar satıcılar, sıhhi tesisatçılar, hırdavatçılar , müzisyenler, oto yıkamacıları, kuru temizlemeciler, oyuncakçılar, kozmetik hediyelik eşya satıcıları, camcılar, çilingirler, bakırcılar, kalaycılar, ayakkabıcılar, konfeksiyoncular, tuhafiyeciler, zücaciyeciler, kurs işletmecileri yer almaktadır. Bu gruba daha önceki destek ödemelerinden yararlanan lokantalar, pastaneler, dondurmacılar, terciler, berberler, taksici minibüsçü ve otobüsçüler ile pazarcılar dahil. toplamda 1 milyon 150 bini aşkın işletmemizi kapsayan bu guruptaki vatandaşlarımıza bir defaya mahsus 3 bin lira hibe ödemesi vereceğiz. 1 milyon 384 binden fazla esnaf sanatkarımıza 4 milyar 622 milyon liralık bir kaynağı karşılıksız olarak veriyoruz. Salgından etkilenen tüccar sanayici büyük şirketler için nefes kredisi adı altında yeni bir adım atıyoruz. Detayları Hazine ve Maliye Bakanlığımız tarafından açıklanacak."

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
5
kısa süreli hafif yoğunluklu yağmur
Günün Anketi Tümü
2025/2026 Şampiyonu Kim Olur Sizce ?
Namaz Vakti 20 Aralık 2025
İmsak 06:49
Güneş 08:21
Öğle 13:10
İkindi 15:29
Akşam 17:49
Yatsı 19:16
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 16 39
2. Fenerbahçe 16 36
3. Trabzonspor 16 35
4. Göztepe 16 29
5. Beşiktaş 16 26
6. Samsunspor 16 25
7. Gaziantep FK 16 23
8. Kocaelispor 17 23
9. Başakşehir FK 16 20
10. Alanyaspor 16 18
11. Çaykur Rizespor 16 18
12. Konyaspor 16 16
13. Gençlerbirliği 16 15
14. Kasımpaşa 16 15
15. Antalyaspor 17 15
16. Kayserispor 16 14
17. Eyüpspor 16 13
18. Fatih Karagümrük 16 9
Takımlar O P
1. Amed SK 17 35
2. Esenler Erokspor 18 33
3. Pendikspor 17 33
4. Bodrum FK 17 31
5. Çorum FK 17 29
6. Iğdır FK 17 29
7. Erzurumspor FK 17 27
8. Boluspor 17 26
9. Bandırmaspor 17 26
10. Serik Belediyespor 17 25
11. Keçiörengücü 17 22
12. Sakaryaspor 17 22
13. Sivasspor 17 21
14. Van Spor FK 17 21
15. İstanbulspor 17 21
16. Manisa FK 17 19
17. Sarıyer 18 18
18. Ümraniyespor 17 18
19. Hatayspor 17 5
20. Adana Demirspor 17 2
Takımlar O P
1. Arsenal 16 36
2. Manchester City 16 34
3. Aston Villa 16 33
4. Chelsea 16 28
5. Crystal Palace 16 26
6. Manchester United 16 26
7. Liverpool 16 26
8. Sunderland 16 26
9. Everton 16 24
10. Brighton & Hove Albion 16 23
11. Tottenham 16 22
12. Newcastle United 16 22
13. Bournemouth 16 21
14. Fulham 16 20
15. Brentford 16 20
16. Nottingham Forest 16 18
17. Leeds United 16 16
18. West Ham United 16 13
19. Burnley 16 10
20. Wolverhampton 16 2
Takımlar O P
1. Barcelona 17 43
2. Real Madrid 17 39
3. Villarreal 15 35
4. Atletico Madrid 17 34
5. Espanyol 16 30
6. Real Betis 16 25
7. Athletic Bilbao 17 23
8. Celta Vigo 16 22
9. Sevilla 16 20
10. Getafe 16 20
11. Elche 16 19
12. Deportivo Alaves 16 18
13. Rayo Vallecano 16 18
14. Mallorca 17 18
15. Real Sociedad 16 16
16. Valencia 17 16
17. Osasuna 16 15
18. Girona 16 15
19. Real Oviedo 16 10
20. Levante 15 9