10. Malatya Uluslararası Film Festivali'nde en iyi film "Çatlak" oldu

İlkinin 2010 yılında dönemin Malatya Valisi Ulvi Saran önderliğinde gerçekleştirilen, Malatya Uluslararası Film Festivali bu yıl 10’uncu yaşını kutladı. Festival, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Malatya Valiliği katkılarıyla, Malatya Büyükşehir Belediye’sinin öncülüğünde gerçekleştirildi. Ayrıca Yeşilyurt ve Battalgazi Belediyeleri ve İnönü Üniversitesi de Festivale destek verdi.

Malatya 15.12.2021, 21:05
10. Malatya Uluslararası Film Festivali'nde en iyi film "Çatlak" oldu

10.Malatya Uluslararası Film Festivali kapsamında yarışmalar Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Belgesel Film Yarışması, Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması olmak üzere 3 kategoride gerçekleştirildi.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Arslantepe temasıyla Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen festivalin kapanış töreninde konuşan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Malatya farklı bir şehir, insanlık medeniyetinin başladığı, Anadolu’yu Anayurt yapan destan şehri olarak ifade ediyoruz. Malatya’da sinema ve sanat festivalinin düzenlenmesi önemli bir girişimdir. Festivaller şehirler için önemlidir. Malatya, bu 5 gün içerisinde sanata ve sanatçıya ne kadar önem verdiğini sanatçılarımızda gözlemlemiştir. İşte Malatya bu, Malatya’nın güzelliği bu. Film festivalleri ve festivaller önemlidir” dedi.

Festivallerin şehir ve insanlık için önemine değinen Başkan Gürkan, ”Film Festivalleri ve Festivaller o şehir için önemlidir. Biz sinemayı kitle iletişim aracı olarak görüyoruz. Dolayısı ile bu kitle iletişim araçlarında kişiliklerin perde boyutu itibariyle benlikleri ve kişilikleri oluşurken toplumların kanalize edilmedi ve ülkelerin yönlendirilmesi, insani değerlerin ortaya çıkarılması gerekirken, insanlığı dar boğaza götürecek, şehirleri daha kötü boyutlara taşıyacak senaryolardan uzak kalmalıyız. Kategorize noktasında şehrin tematik ve kültürel değerlerinin, tarihinin öne çıkarılması lazım. Ülke bazında o ülkenin değerlerinin ortaya çıkarılması lazım. İnsanlığa verilecek mesaj noktasında da, insanlığın o günkü ihtiyaç duyduğu mesajların verilmesi lazım” diye konuştu.

Sonraki festivalde Komedi alanında kategorinin açılabileceği mesajını veren Başkan Gürkan, ”Bu yıl ki festival kapsamında uzun metrajlı, kısa metrajlı ve belgesel dallarında bir yarışma yapıldı. Sonrasında komedi sanatçılarımız bizleri aradı ve Komedi sanatçıları ile ilgili hiçbir kategori ve başarı ödülü şeklinde bir ödül icra edilmediğini ve bu konuda da özellikle hassasiyet beklediklerini ifade ettiler. Bu eksiklerimizi de önümüzdeki süreçte tamamlayarak daha iyi bir film festivali olma yolunda gayret edeceğiz. Onların dediği de doğrudur. Sanatı bütüncül olarak değerlendirip, sanatı sanat için yapma anlayışı ile değerlendirmemiz gerekir. Sanatçının özgürlüğüne, hürriyetine bağımsız düşüncesine hiçbir şekilde müdahale edilmemesi lazım. Onlar bağımsız olacaklar ki üretsinler. Herkes kendi sınırları içerisinde özgürce hareket etme noktasında kural ve kaideleri yerine getirmeliler. Küresel ısınma ile ilgili bir programda bana yöneltilen bir soruya kaşın şu cevabı vermiştim. Her yaratılan mahlukat kendi sınırları içerisinde hareket etmesini bildiği zaman bu sıkıntılar olmayacaktır. Bit ki ve nebatatlar kendi sınırları içerisinde duruyorlar. Ama biz insanlar ne hikmetse o sınırları aşıyoruz. Başka hayatlara müdahale ediyoruz.  Bu tür sıkıntılar da beraberinde geliyor. ” ifadelerine yer verdi.

VALİ SARAN,” MALATYA ÇOK DAHA BÜYÜK DEĞERLER KAZANACAK”

Malatya Film Festivalinin ilkini gerçekleştiren dönemin Malatya Valisi Ulvi Saran ise kapanış gecesinde yaptığı konuşmada, ”Malatya Film Festivali benim için çok büyük bir bahtiyarlık vesilesidir. Malatya Film Festivalinin sürdürülebilir sanat etkinliği halinde gelecek nesillere, gelecek dönemlere aktarılan bir etkinlik olmasını görmek benim için büyük bir sevinç vesilesidir. Bu bayrağı başlangıç aşamasından bu yana aktif olarak sürdüren mülki idare amirlerimize Valilerimize ve Belediye Başkanlarımıza çok teşekkür ediyorum. Malatya sürdürebilir ve aktarılabilir etkinliklerle çok daha büyük değerler kazanacak.” diye konuştu.

VALİ BARUŞ,” FESTİVAL SANATA İLGİ DUYAN GENÇLER İÇİN ÖNEMLİDİR”

Malatya Valisi Aydın Baruş ise Malatya’nın 7 bin yıllık bir tarihe sahip olduğunu kaydederek, “Bu yıl 10’uncusu düzenlenen uluslararası film festivalinin artım geleneksel hale gelmesi, sanata ilgi duyan gençlerimiz için büyük önem taşıyor. Değerli sanatçılarımızın katılımıyla önümüzdeki yıllarda da artan bir ilgiyle devam edeceğini ve Türkiye’nin kültür ve sanat hayatına, Türkiye’nin insanlık anlamında ve medeniyetinin dünyaya vermek istediği mesajlar anlamında çok önemli mesajlara vesile olacağına inanıyorum. Bu festivalde katkısı bulunan başta sayın Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Ersoy’a, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcımız Ahmet Misbah Demircan beyefendiye, değerli sanatçılarımıza ve sanat severlere çok çok teşekkür ediyorum. Festivalimizin Malatya’mız için, Türkiye’miz için hayırlara vesile olmasını diliyorum.” sözlerini kullandı.

BAKAN DEMİRCAN,”SİNEMA ÖYLESİNE BİR GÜÇ Kİ…”

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan konuşmasının başında bakanlığın görev alanlarından bahsederek, ”Be sözlerimin başında çok teşekkür etmek istiyorum. Çünkü, bizim işimizi yapmaya hedeflenmiş destek veren çok ciddi Valilerimiz ve Belediye Başkanlarımız var. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın temelde görev aldığı iki alan vardır. Bunlardan birisi somut mirasımız. Yani tarihi yapılarımız ve höyüklerimizi korumak ve muhafaza etmek. İkinci vazifemiz somut olmayan mirasımız. Dilimiz, yememiz, içmemiz, oturmamız, kalkmamız. Bizi biz yapan değerlerimiz. Bunları da yaşatma vazifemiz var. Tarihin geçmişi içerisinde bütün milletler bu değerlerini gençlerine ve insanlığa aktarabilmek için sanat alanları ihlas ettiler. Kitap, tiyatro ve müzik. Ama geldiğimiz nokta 7’inci sanat ve sinema.” dedi.

Sinemanın toplumlar üzerindeki etkisini vurgulayan Bakan Yardımcısı Demircan, ”Sinema öylesine bir güç ki bütün dünyaya mesajını veriyor, bütün dünyanın mesajını buraya getirebiliyor. Sinema emekçilerini canı gönülden alkışlıyorum. Türkiye Devleti’nin tam 152 ülkede sinema sanatıyla yaptıklarıyla inanılmaz hikayeler yazıyor. Anadolu’nun hikayelerinin mesajı hala var. Söyleyecek çok sözümüz var. Anadolu’nun anlatacak hikayeleri o kadar fazla ki. Arslantepe’de birlikteyiz. Bu coğrafya ki Malatya bu değerlerden ilham alarak kültür ve sanat dünyamıza nice zenginlikler kazandırmıştır. Nice isimler var ki her biri gönül dünyamızda bambaşka bir yere sahiptir. Burası gülerken güldüren usta sinema sanatçısı Kemal Sunal’ın toprağı, türkülere verdiği nefes ile Türkü Ana Zehra Bilir, Türk siyasi tarihine kattığı vizyonla Turgut Özal’ın toprağı. İyi ki böylesine kıymetli festivallerimiz var.” ifadelerini kullandı.

10.MALATYA ULUSLARARASI FİLM FESTİVALİ’NDE EN İYİ FİLM “ÇATLAK”

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Malatya Valiliği ve Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından Battalgazi ve Yeşilyurt Belediyelerinin katkılarıyla bu yıl 10’uncusu düzenlenen Malatya Uluslararası Film Festivali, ödül töreniyle sona erdi. Ulusal Uzun Metraj Film yarışmasında en iyi film ödülü yönetmenliğini Fikret Reyhan’ın yaptığı ‘Çatlak’ filmine verildi.

Ulusal Kısa Metraj yarışmasında jüri özel ödülü ‘Şin (Yas)’ filminin oldu. Ulusal Kısa Metraj kategorisinde birincilik ödülüne ‘Aynı Gecenin Laciverti’, ikincilik ödülüne ‘Biz Susunca’, üçüncülük ödülüne ise ‘Headshot’ layık görüldü.

Ulusal Belgesel Film yarışmasında jüri özel ödülü ‘Bir Ömür Anadolu’ya takdim edildi. Ulusal Belgesel Film kategorisinde en iyi belgesel filmi ödülü ‘Acı ve Tatlı’ya verildi.

Ulusal Uzun Metraj Film yarışmasında SİYAD en iyi film ödülüne ‘Çatlak’ filmi layık görüldü. Ulusal Uzun Metraj Film kategorisinde Film Yönetmenleri Derneği tarafından en iyi yönetmen ödülü ‘İki Şafak Arasında’ filmiyle Selman Nacar’a verildi.

Festivalde, Fahri Kayahan en iyi müzik ödülüne ‘İçimdeki Kahraman’ filmindeki müziğiyle Ali Saran, en iyi görüntü yönetmeni ödülüne ‘Koridor’ filminin görüntü yönetmeni İlker Berke, en iyi erkek oyuncu ödülüne ‘Çatlak’ filmindeki baba rolüyle Hakan Salınmış, en iyi kadın ödülüne ‘Koridor’ filmindeki rolüyle Emel Göksu ‘Bembeyaz’ filmindeki rolüyle Ece Çeşmioğlu, Kemal Sunal en iyi film ödülüne ‘Lacivert Gece’ filmine, en iyi senaryo ödülüne ‘Çatlak’ filminin yönetmen ve senaristi Fikret Reyhan’a, en iyi yönetmen ödülü ‘İki Şafak Arasında’ filmi ile Selman Nacar’a, Ulvi Saran jüri özel ödülüne ‘İki Şafak Arasında’ filmi görüldü.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
15
açık
Günün Anketi Tümü
Ali Koç mu? Aziz Yıldırım mı?
Ali Koç mu? Aziz Yıldırım mı?
Namaz Vakti 18 Nisan 2024
İmsak 04:40
Güneş 06:13
Öğle 13:08
İkindi 16:53
Akşam 19:54
Yatsı 21:20
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 32 87
2. Fenerbahçe 32 85
3. Trabzonspor 32 52
4. Beşiktaş 32 48
5. Rizespor 32 48
6. Başakşehir 32 46
7. Kasımpasa 32 46
8. Sivasspor 32 44
9. Antalyaspor 32 42
10. Alanyaspor 32 42
11. A.Demirspor 32 40
12. Samsunspor 32 38
13. Ankaragücü 32 37
14. Kayserispor 32 37
15. Konyaspor 32 36
16. Hatayspor 32 33
17. Gaziantep FK 32 31
18. Karagümrük 32 30
19. Pendikspor 32 30
20. İstanbulspor 32 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 30 68
2. Göztepe 30 60
3. Kocaelispor 30 52
4. Ahlatçı Çorum FK 30 52
5. Sakaryaspor 30 51
6. Bodrumspor 30 49
7. Boluspor 30 46
8. Bandırmaspor 30 46
9. Gençlerbirliği 30 44
10. Erzurumspor 30 41
11. Keçiörengücü 30 36
12. Şanlıurfaspor 30 34
13. Ümraniye 30 34
14. Manisa FK 30 33
15. Tuzlaspor 30 32
16. Adanaspor 30 32
17. Altay 30 15
18. Giresunspor 30 7
Takımlar O P
1. M.City 32 73
2. Arsenal 32 71
3. Liverpool 32 71
4. Aston Villa 33 63
5. Tottenham 32 60
6. Newcastle 32 50
7. M. United 32 50
8. West Ham United 33 48
9. Chelsea 31 47
10. Brighton 32 44
11. Wolves 32 43
12. Fulham 33 42
13. Bournemouth 32 42
14. Crystal Palace 32 33
15. Brentford 33 32
16. Everton 32 27
17. Nottingham Forest 33 26
18. Luton Town 33 25
19. Burnley 33 20
20. Sheffield United 32 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 31 78
2. Barcelona 31 70
3. Girona 31 65
4. Atletico Madrid 31 61
5. Athletic Bilbao 31 57
6. Real Sociedad 31 50
7. Valencia 31 47
8. Real Betis 31 45
9. Villarreal 31 39
10. Getafe 31 39
11. Osasuna 31 39
12. Las Palmas 31 37
13. Sevilla 31 34
14. Deportivo Alaves 31 32
15. Mallorca 31 31
16. Rayo Vallecano 31 31
17. Celta Vigo 31 28
18. Cadiz 31 25
19. Granada 31 17
20. Almeria 31 14