CHP Kürtleri kazanıp Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin ikinci partisi olur mu?

Sivas'ın ötesine gidememekle eleştirilen CHP'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da oylarını yükseltmiş olması konuşuluyor. Peki gelecekte AK Parti'nin yerini CHP alır mı? Araştırmacılara göre bu şimdilik çok zor

POLİTİKA 31.05.2022, 17:05
CHP Kürtleri kazanıp Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin ikinci partisi olur mu?

''Bundan sonra da milletvekili heyetlerimiz gelmeye devam edecek. Bugün uzmanlar diyor ki 'CHP, Van'da oyunu dörde katladı.'  Ama yeter mi? Yetmez. Niye 10'a katlamayalım?" 

Bu sözler Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı'ya ait. 

Salıcı, bu sözleri Van'da gerçekleştirilen ve belediye başkanlarının katıldığı 3 günlük kampın sona ermesinde yaptığı değerlendirmede söyledi. 

CHP'nin bölgede yeniden taban bulduğu iddiası bundan ibaret değil.

Partinin 'Doğu Masası' tarafından gerçekleştirilen anketlerin sonucunda hazırlanan raporda özellikle 4 ilde oyların ciddi şekilde arttığı belirtildi.

Raporda, bu kentlerin Diyarbakır, Urfa, Van ve Hakkari olduğu kaydediliyor. 

Sivas'ın ötesine gitmeyen partiden Erbil, Diyarbakır ve Van ziyaretleri

Bilindiği gibi CHP uzun süredir bölgede bir varlık gösteremiyordu. Hem Doğu hem de Güneydoğu Anadolu bölgesindeki seçimlerde aldığı oy oranı hep çok düşük çıkıyordu. 

Bu nedenle neredeyse 20 yıldır HDP ve türevi partilerle Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) belediye başkanlıklarını kazanıyor, daha fazla milletvekili çıkarıyordu. 

Her iki bölgeyi adeta unutan CHP ise sürekli eleştiriliyordu. Özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP'nin Sivas'ın ötesine gidemediğini söylüyordu. 

Gelinen noktada durumda bir değişiklik olduğunu söylemek mümkün. Zira CHP önce Irak Kürdistan Bölgesi'ne (IKB) bir heyet gönderdi. Başında Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı'nın bulunduğu heyet IKB'de çeşitli temaslarda bulundu. 

Kılıçdaroğlu'nun "helalleşme" mesajının etkisi

Hemen peşinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Diyarbakır'a gitti. Diyarbakır'da HDP'nin önünde evlatlarını bekleyen anneleri ziyaret etmediği için eleştirilen Kılıçdaroğlu, tartışmaları bir kenara bırakarak "helalleşme" mesajlarına hız verdi.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun Dengbej Evi ziyareti

Kemal Kılıçdaroğlu'nun Diyarbakır Dengbej Evi ziyareti 

En sonunda da geçen günlerde Van'a adeta belediye başkanları toplantısıyla "çıkarma" yaptı. CHP'li belediye başkanlarında özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, yoğun ilgi gördü. 

İki bölgenin ikinci partisi kim olur? 

Hem bu ilgi hem de verilen mesajlar beraberinde cevabı merak edilen yeni bir soruyu akla getirdi. O da şu: Bölgede AK Parti kaybedip, CHP mi kazanıyor? CHP Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da HDP'nin ardından ikinci parti olur mu? 

CHP bu konuda iddiada bulunup Doğu Masası'nın çalışmalarına hız verildiğini belirtse de bu durumun kısa sürede gerçekleşeceğinin zor olacağı belirtiliyor.

"Bazı illerde milletvekili çıkarabilir"

Diyarbakır merkezli Rawest Araştırma Genel Müdürü Roj Girasun bu konuda çok net ifade kullandı. 

Girasun'a göre 2000'lerin başından özellikle 2002 seçimlerinden bu yana Kürt seçmen daha çok HDP ile AK Parti arasında domine edildi. Bölgede CHP henüz ikinci parti durumunda değil. 

"Mevcut iktidar değişmeden çok zor görünüyor" yorumunda bulunan Girasun "Ama CHP bölgede bazı yerlerde oylarını 3 katına kadar çıkardı. 21. dönemden beri milletvekili çıkaramadığı birçok ilde gelecek seçimlerde milletvekili çıkarması kuvvetle muhtemel" dedi. 

Roj Girasun

Roj Girasun

Milletvekili çıkarabileceği illerini Diyarbakır, Mardin ve Van gibi kentlerin olacağına dikkati çeken Girasun, "İkinci bir parti olmak için henüz biraz daha yol alması gerekiyor" diye konuştu. 

CHP'nin çıkaracağı ya da göstereceği ortak adayın Kürt seçmen nezdinde şu an birinci isim olarak göründüğünü savunan Roj Girasun, şöyle devam etti: 

"Erdoğan'a büyük fark atmış olarak görünüyor. Kemal Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu veya çıkaracakları başka bir aday da olsa genel olarak Kürtler nezdinde büyük bir karşılığının olduğunu görüyoruz. Bu da CHP'nin son 10 yılda izlediği politikalarla alakalı bir durum."

"CHP oylarını artırdı ama yeterli değil" 

"Bu AK Parti-HDP gerilimi kadar önemli" diyen Girasun, "İki parti arasındaki gerilim, Kürt seçmenlerin CHP'nin adayına yönelmesini kolaylaştırıyor ama son 10 yılda CHP'nin dönüşümü olmasaydı, yönelim bu kadar kolay olmayacaktı. Şimdi CHP'ye büyük bir akış var. İkinci parti olma yolunda ilerliyor ancak ikinci olması için daha zaman var. İkinci parti olabilmesi için AK Parti'nin daha büyük oy kaybına maruz kalması gerekiyor. CHP ikinci parti olur mu bilemiyoruz ama gördüğümüz, gözlemlediğimiz CHP'nin bölgede oylarını 3-4 kat artırdığıdır. Metropollerin birçok yerinde geçmişte Ak Parti'ye oy veren Kürtlerin CHP'ye yöneldiğini görüyoruz. Büyükşehirlerde belediyelerin CHP'ye geçişinin en önemli sebebi Kürt seçmenlerdi ve bu seçmenler sadece HDP'li seçmenler değildi. Geçmiş dönemde AK Parti'ye oy vermiş muhafazakar Kürtler de var" değerlendirmesinde bulundu. 

"Oyların yüzde 80'ini iki parti alıyor"

Konsensus Araştırma Şirketi Başkanı Murat Sarı da CHP'nin ikinci parti olmasını çok zor görenlerden. 

Şu an birinci partinin HDP, ikinci partinin de AK Parti olduğunu vurgulayan Sarı, "Zaten oyların yaklaşık yüzde 70-80'ini bu iki parti paylaşıyor" ifadelerini kullandı. 

Murat Sarı

Murat Sarı 

CHP'nin en son seçimde bölgede ortalama yüzde 4-5 civarında oy alabildiğine işaret eden Sarı, "Şimdi oy oranını yüzde 7-8'e çıkartırsa onun için büyük kardır. CHP'nin bölgede bulunmasının en önemli sebebi cumhurbaşkanlığı seçimleridir. CHP'nin daha doğrusu 6'lı masanın gelecek seçimde HDP oylarına ihtiyacı vardır" diye konuştu. 

"Dindarlar AK Parti'yi solcular HDP'yi tercih ediyor"

Bölgede etnik ve dini saiklerle oy verme davranışlarının sergilendiğini anımsatan Sarı sözlerini şöyle tamamladı: 

"Bölgenin dindarları AK Parti'yi, sol görüşlü Kürtler de HDP'yi tercih ediyor. Aslında bu bölgeler CHP'nin en büyük dezavantajı. Bu bölgelerde aldığı oy diğer bölgelerde aldığı oy oranını yakalarsa zaten iktidar olur. Dolayısıyla CHP'nin bölgede ikinci parti olabileceğini düşünmüyorum ama üçüncü parti olabilir."

"İkinci parti olmaya çok yakın durumda"

Bu konuda yeni bir anket yaptıklarını ifade eden Avrasya Araştırma Şirketi Başkanı Kemal Özkiraz ise CHP'nin bölgede ikinci parti olmaya çok yakın durumda olduğunu savundu. 

AKP'de çok büyük bir erime yaşandığını iddia eden Özkiraz, "AKP seçmeni ve devletle çalışmaya alışmış Kürtler toplu halde CHP'ye geçiyor ve yeni iktidarın etrafında konumlanmıyorlar" görüşünü paylaştı.

"Kürt seçmende bir değişim isteği var"

Kemal Özkiraz

Kemal Özkiraz 

Bunun haricinde bir de Kürt seçmenin genelinde bir değişim isteği olduğunu vurgulayan Özkiraz, şunları söyledi:

Değişimi isteyenler de eklendiği zaman DEVA Partisi ile CHP bölgede muhtemelen toplamda AKP'yi rahatlıkla geçeceklerdir. AKP dörde düşmez ama üçüncü parti durumuna düşer. CHP'nin tek başına geçip geçemeyeceği daha çok AKP'nin düşüş performansına bağlı. Bölgede CHP ile AKP'nin başa baş gittiklerini söyleyebiliriz. CHP şu anda gayet uyumlu gidiyor. Çünkü CHP'nin hedefi bölgedeki HDP'lilerin oyunu almak değil, hedef HDP dışında kalan oyları toparlayabilmektir ve Bence bu kitleye dönük söylemleri de gayet doyurucudur.

"İkinci parti olma ihtimali yok" 

Optimar Araştırma Şirketi Başkanı Hilmi Daşdemir de aksi görüşü dile getirirken en az Kemal Özkiraz kadar iddialı konuştu: Tek kelime ile cevap verecek olursam CHP'nin bölgede ikinci parti olma ihtimali yok.

hilmidaşdemir.jpg

Hilmi Daşdemir 

Daşdemir de CHP'nin Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde yapmış olduğu açılımlar ve yoğun temaslar sonucu belli oranda oyunu yükselttiğini kabul ediyor. Ancak olası seçimde ikinci olma durumuna geçmesine ise imkansız gözle bakıyor. 

Hilmi Daşdemir, "Oylarını ne kadar arttığını önümüzdeki günlerde göreceğiz. HDP siyaseti tamamen ortadan kalkar ve CHP ile birleşirse olabilir ama bunun dışında bir ihtimal göremiyorum" yorumunu yaptı.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
5
kısa süreli hafif yoğunluklu yağmur
Günün Anketi Tümü
2025/2026 Şampiyonu Kim Olur Sizce ?
Namaz Vakti 19 Aralık 2025
İmsak 06:49
Güneş 08:21
Öğle 13:10
İkindi 15:29
Akşam 17:49
Yatsı 19:16
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 16 39
2. Fenerbahçe 16 36
3. Trabzonspor 16 35
4. Göztepe 16 29
5. Beşiktaş 16 26
6. Samsunspor 16 25
7. Gaziantep FK 16 23
8. Başakşehir FK 16 20
9. Kocaelispor 16 20
10. Alanyaspor 16 18
11. Çaykur Rizespor 16 18
12. Konyaspor 16 16
13. Gençlerbirliği 16 15
14. Kasımpaşa 16 15
15. Antalyaspor 16 15
16. Kayserispor 16 14
17. Eyüpspor 16 13
18. Fatih Karagümrük 16 9
Takımlar O P
1. Amed SK 17 35
2. Pendikspor 17 33
3. Esenler Erokspor 17 32
4. Bodrum FK 17 31
5. Çorum FK 17 29
6. Iğdır FK 17 29
7. Erzurumspor FK 17 27
8. Boluspor 17 26
9. Bandırmaspor 17 26
10. Serik Belediyespor 17 25
11. Keçiörengücü 17 22
12. Sakaryaspor 17 22
13. Sivasspor 17 21
14. Van Spor FK 17 21
15. İstanbulspor 17 21
16. Manisa FK 17 19
17. Ümraniyespor 17 18
18. Sarıyer 17 17
19. Hatayspor 17 5
20. Adana Demirspor 17 2
Takımlar O P
1. Arsenal 16 36
2. Manchester City 16 34
3. Aston Villa 16 33
4. Chelsea 16 28
5. Crystal Palace 16 26
6. Manchester United 16 26
7. Liverpool 16 26
8. Sunderland 16 26
9. Everton 16 24
10. Brighton & Hove Albion 16 23
11. Tottenham 16 22
12. Newcastle United 16 22
13. Bournemouth 16 21
14. Fulham 16 20
15. Brentford 16 20
16. Nottingham Forest 16 18
17. Leeds United 16 16
18. West Ham United 16 13
19. Burnley 16 10
20. Wolverhampton 16 2
Takımlar O P
1. Barcelona 17 43
2. Real Madrid 17 39
3. Villarreal 15 35
4. Atletico Madrid 17 34
5. Espanyol 16 30
6. Real Betis 16 25
7. Athletic Bilbao 17 23
8. Celta Vigo 16 22
9. Sevilla 16 20
10. Getafe 16 20
11. Elche 16 19
12. Deportivo Alaves 16 18
13. Rayo Vallecano 16 18
14. Mallorca 16 17
15. Real Sociedad 16 16
16. Osasuna 16 15
17. Valencia 16 15
18. Girona 16 15
19. Real Oviedo 16 10
20. Levante 15 9