Alparslan Bayraktar: 57 milyon varillik petrol rezervi tespit edildi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bu yıl farklı lokasyonlarda 57 milyon varillik petrol rezervi tespit edildiğini ve bunun değerinin 4 milyar dolar olduğunu açıkladı.

Türkiye, son 22 yılda enerji alanında tarih yazdı.
Yıllarca dışa bağımlı şekilde bu alanda varlık göstermeye çalışan ülkemiz, çeşitli adımlar attı.
KEŞİFLER PEŞ PEŞE GELDİ
Sondaj ve sismik arama gemileriyle yapılan çalışmaların ardından petrol ve doğalgaz keşifleri peş peşe geldi.
Yerli ve milli enerji için çalışmalar sürerken müjdeli haberler peş peşe geliyor.
SON DURUMU AKTARDI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, gündemdeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Bakan Bayraktar, bu yıl farklı lokasyonlarda 57 milyon varillik petrol rezervi tespit edildiğini ve bunun değerinin 4 milyar dolar olduğunu belirtti.
Bayraktar, Diyarbakır genelinde kaya gazı ve kaya petrolü olarak değerlendirilen 4 ila 6 milyon varillik potansiyel olduğunu açıkladı.
Bayraktar, gelecek yıl, Karadeniz'de ikinci fazın tamamlanmasının ardından üretilen doğalgazla 8 milyon hanenin ihtiyacının karşılanacağını duyurdu.
Bakanı Alparslan Bayraktar açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
Bugün itibarıyla farklı lokasyonlarda 57 milyon varil rezerv tespiti yaptık. Ekonomik değeri yaklaşık 4 milyar dolar. Bir yandan yeni keşiflere devam ediyoruz bir tarafta denizlerdeki aramalarımıza devam ediyoruz. Bu yılın sonuna kadar bu rakamları daha da artıracağız. Yeni keşif haberlerimiz inşallah olacak.
DİYARBAKIR'DA PETROL ARAMALARI HAKKINDA
Türkiye'de aranmadık hiçbir yer bırakmayacağız. Karalarında ve denizlerde sondaj yapacağız dedik. Bu stratejinin neticelerini almaya başladık. Gabar'daki keşif böyle. Keşifler yapıldı ve üretime geçti. Türkiye'den ham konvansiyonel dediğimiz üretimle özellikle kayaların içerisinde sıkışmış, kaya gazı olarak bilinen doğal gaz ve petrolün üretimiyle bir strateji ortaya koymuştuk. Diyarbakır'daki 4 sahada burada ABD'li şirketlerle ki bu alanda ABD en büyük üretici. Bu teknolojiyi en iyi uygulayan. Bugün ABD'yi bir numara yapan teknoloji bu. İşin içinde kayaların içerisine sıkışmış petrol ve doğal gazı alabilmek var. 4 sahada Bismil'in kuzeyinde sahada yaklaşık 600 kilometre karelik bir alan. 24 tane dikey ve yatay sondaj yapacağız.
DİYARBAKIR'DAN NE KADARLIK PETROL BEKLENİYOR?
4 sahada esas hedefimiz, inancımız 350 milyon varillik neredeyse Gabar gibi Gabar'a benzer bir rezervin olduğu yönünde. Diyarbakır'daki bu saha sadece 4 sahadan ibaret değil. Bu teknolojiyi doğru uygulayabilmek maliyetini düşürerek uygulayabilmek önem arz ediyor. Bu sene içerisinde dikey sondaj ve çatlatma işlemini yapacağız, planlamamız önümüzdeki 3 yıl içinde 24 kuyu ile sahayı keşfetmek ve buradan üretime geçebilmek.
YÜZER DOĞAL GAZ ÜRETİM PLATFORMU DEVREYE ALMA SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?
Geçtiğimiz yıl bir program yapmıştık. O gün Karadeniz'deki üretimimiz yaklaşık 6 milyon metreküpmüş, bugün o rakam yaklaşık 9.5 milyon metreküp. Platformumuz 2025 yılı içerisinde ilk aktivasyon çalışmalarını biz Çanakkale'de başladık. 29 Mayıs'ta boğazı geçerek Karadeniz'de şu anda Filyos'ta Osmangazi Gemimiz. Aktivasyon çalışması devam ediyor. Bu denizin üzerinde endüstriyel tesis. 58 metre genişliğinde dev tesis. Deniz tabanından gelen doğal gazı işleyen, karaya oradan tekrar deniz tabanından gazı gönderecek bir sistem var. Aktivasyonu bittikten sonra faz-2 olarak biz bugün üretimimizi 2 katına çıkaracak bir gaz üretimine geçmiş olacağız. Bugün 9.5 milyon metreküp 20 milyon metreküpe çıkacak. 8 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacı seneye bu vakitler bitirmiş olacağız. 20 milyon metreküpe ulaşmış olacağız.
Sakarya gaz sahasının 3. fazını da tamamlamış olacağız. 2028 hedef. İkinci yüzer üretim platformumuzun henüz adı yok. Onun da 2027 yılı Aralık ayında Türkiye'ye doğru Uzakdoğu'dan hareket edecek.
BAŞLIĞI DERİN SONDAJ GEMİSİ HAKKINDA
1 Temmuz itibarıyla bu iki gemiyi aldık. Türkiye'nin u anda Fatih, Yavuz, Kanuni, Abdulhamit Han sondaj gemilerine iki yeni kardeş geliyor. İki yeni gemiyi almamızdaki gayemiz şu: Türkiye'nin bir taraftan Karadeniz'deki doğal gaz üretimini hızlandırması gerekiyor. 40 milyon metreküp rakama gelebilmemiz için kısa süre içerisinde sondajlarımızı hızlandırmamız lazım. Bu gemilerden birini Karadeniz'de konumlandırmayı planlıyoruz.
Diğer gemi Akdeniz'de sondaj çalışmalarımız vardı. Akdeniz'de kazmayı düşündüğümüz lokasyonlar var. Libya'da bazı deniz sahalarında datalara bakıyoruz orada belki sondaj ihtiyacı olabilir. Somali'de sismik için gideceğiz. Belki Somali'ye şimdi sondaj için gidebiliriz. Gemiye ihtiyacımız var. Bu iki gemi filomuza katıldı. İlki eylül ekim gibi Türkiye'de olacak.
SOMALİ'DE SONDAJI NE ZAMAN PLANLIYORUZ?
Biz Somali'deki denizdeki üç sahanın MR'ını çektik. Faaliyetlerimiz bitti Oruç Reis Gemimiz Türkiye'ye gelmiş durumda. Şu anda MR'da aldığımıız görüntüleri değerlendiriyoruz. Bu yılın sonuna doğru, aralık gibi çalışmaları nihayete erdireceğiz ve ondan sonra sondaj kararını oluşturacağız. Bunu yıl sonuna doğru nihayetlendirmiş olacağız.
Suriye'de şu anda 3-4 saatlik bir elektrikten bahsediyoruz. Bu elektriğin insanlara daha uzun süreli verilebilmesi için yaptığımız faaliyetler buna dönük. Bizim Suriye'de devam eden elektrik ihracatımız var. Biz burada ilk etapta 280 megawatt civarında mevcut hatlar üzerinden bunu artırmayı hedefliyoruz.
SURİYE'YE DOĞAL GAZ İHRACATI! 2 AĞUSTOS'TA BAŞLIYOR
Doğal gazla ilgili biz aynı zamanda Kilis'ten Halep'e doğal gaz ihracatıyla ilgili süreçleri mayıs ayında tamamlandığımız bağlantı hızlı bir çalışma oldu. MSB o bölgede mayınları temizledi. Kısa süre içerisinde bu bağlantıyı yaptık. İnşallah 2 Ağustos'ta biz Azerbaycan'dan gelecek gazı Kilis üzerinden Halep'e ihraç ediyor olacağız. Suriye'ye doğal gaz vereceğiz.

2025/2026 Şampiyonu Kim Olur Sizce ?
| İmsak | 06:49 | ||
| Güneş | 08:21 | ||
| Öğle | 13:10 | ||
| İkindi | 15:29 | ||
| Akşam | 17:49 | ||
| Yatsı | 19:16 |
| Takımlar | O | P |
|---|---|---|
1. Galatasaray |
26 | 64 |
2. Fenerbahçe |
26 | 57 |
3. Trabzonspor |
26 | 57 |
4. Beşiktaş |
26 | 49 |
5. Göztepe |
26 | 43 |
6. Başakşehir FK |
26 | 42 |
7. Samsunspor |
26 | 35 |
8. Kocaelispor |
26 | 33 |
9. Gaziantep FK |
26 | 33 |
10. Çaykur Rizespor |
26 | 30 |
11. Alanyaspor |
26 | 28 |
12. Konyaspor |
26 | 27 |
13. Gençlerbirliği |
26 | 25 |
14. Kasımpaşa |
26 | 24 |
15. Antalyaspor |
26 | 24 |
16. Eyüpspor |
26 | 22 |
17. Kayserispor |
26 | 20 |
18. Fatih Karagümrük |
26 | 17 |
| Takımlar | O | P |
|---|---|---|
1. Erzurumspor FK |
31 | 66 |
2. Amed SK |
31 | 64 |
3. Esenler Erokspor |
31 | 63 |
4. Çorum FK |
31 | 59 |
5. Bodrum FK |
31 | 54 |
6. Pendikspor |
31 | 53 |
7. Bandırmaspor |
31 | 47 |
8. Iğdır FK |
31 | 45 |
9. Keçiörengücü |
31 | 44 |
10. Sivasspor |
31 | 44 |
11. Manisa FK |
31 | 43 |
12. Van Spor FK |
31 | 42 |
13. Boluspor |
31 | 41 |
14. İstanbulspor |
31 | 39 |
15. Ümraniyespor |
31 | 38 |
16. Sarıyer |
31 | 38 |
17. Sakaryaspor |
31 | 32 |
18. Serik Belediyespor |
31 | 32 |
19. Hatayspor |
31 | 7 |
20. Adana Demirspor |
31 | 3 |
| Takımlar | O | P |
|---|---|---|
1. Arsenal |
31 | 70 |
2. Manchester City |
30 | 61 |
3. Manchester United |
30 | 54 |
4. Aston Villa |
30 | 51 |
5. Liverpool |
30 | 49 |
6. Chelsea |
30 | 48 |
7. Brentford |
30 | 45 |
8. Everton |
30 | 43 |
9. Newcastle United |
30 | 42 |
10. Bournemouth |
30 | 41 |
11. Fulham |
30 | 41 |
12. Brighton & Hove Albion |
30 | 40 |
13. Sunderland |
30 | 40 |
14. Crystal Palace |
30 | 39 |
15. Leeds United |
30 | 32 |
16. Tottenham |
30 | 30 |
17. Nottingham Forest |
30 | 29 |
18. West Ham United |
30 | 29 |
19. Burnley |
30 | 20 |
20. Wolverhampton |
31 | 17 |
| Takımlar | O | P |
|---|---|---|
1. Barcelona |
28 | 70 |
2. Real Madrid |
28 | 66 |
3. Atletico Madrid |
28 | 57 |
4. Villarreal |
28 | 55 |
5. Real Betis |
28 | 44 |
6. Celta Vigo |
28 | 41 |
7. Real Sociedad |
28 | 38 |
8. Espanyol |
28 | 37 |
9. Getafe |
28 | 35 |
10. Athletic Bilbao |
28 | 35 |
11. Osasuna |
28 | 34 |
12. Girona |
28 | 34 |
13. Rayo Vallecano |
28 | 32 |
14. Valencia |
28 | 32 |
15. Sevilla |
28 | 31 |
16. Mallorca |
28 | 28 |
17. Deportivo Alaves |
28 | 28 |
18. Elche |
28 | 26 |
19. Levante |
28 | 23 |
20. Real Oviedo |
28 | 21 |
Galatasaray
Fenerbahçe
Trabzonspor
Beşiktaş
Göztepe
Başakşehir FK
Samsunspor
Kocaelispor
Gaziantep FK
Çaykur Rizespor
Alanyaspor
Konyaspor
Gençlerbirliği
Kasımpaşa
Antalyaspor
Eyüpspor
Kayserispor
Fatih Karagümrük
Erzurumspor FK
Amed SK
Esenler Erokspor
Çorum FK
Bodrum FK
Pendikspor
Bandırmaspor
Iğdır FK
Keçiörengücü
Sivasspor
Manisa FK
Van Spor FK
Boluspor
İstanbulspor
Ümraniyespor
Sarıyer
Sakaryaspor
Hatayspor
Adana Demirspor
Arsenal
Manchester City
Manchester United
Aston Villa
Liverpool
Chelsea
Brentford
Everton
Newcastle United
Bournemouth
Fulham
Brighton & Hove Albion
Sunderland
Crystal Palace
Leeds United
Tottenham
Nottingham Forest
West Ham United
Burnley
Wolverhampton
Barcelona
Real Madrid
Atletico Madrid
Villarreal
Real Betis
Celta Vigo
Real Sociedad
Espanyol
Getafe
Athletic Bilbao
Osasuna
Girona
Rayo Vallecano
Valencia
Sevilla
Mallorca
Deportivo Alaves
Elche
Levante
Real Oviedo