Osman Aşkın Bak'tan KYK yurdu açıklaması: Öğrencilerimizin yüzde 96'sı yerleşti

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, KYK yurtlarındaki yerleşim oranına ilişkin açıklamada bulundu. Bakan Bak, "Tarihimizin en yüksek yerleştirme oranına ulaştık" dedi.

EĞİTİM 03.11.2023, 15:10
Osman Aşkın Bak'tan KYK yurdu açıklaması: Öğrencilerimizin yüzde 96'sı yerleşti

Üniversite öğrencilerine barınma desteği sürüyor.

Milyonlarca öğrencinin dört gözle beklediği KYK yurtlarına başvurular, ağustos ayında başladı.

Yurt tiplerine göre farklılık gösteren uygun oda fiyatları, öğrencilere ve velilere adeta nefes oldu.

Ardından yurt yerleştirme sürecine geçildi.

"Öğrencilerimizin yüzde 96'sı yerleşti"

Konuya ilişkin son durumu açıklayan Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, şu ifadeleri kullandı:

"Bu yıl yurtlarımıza başvuran öğrencilerimizin yüzde 96'sı yerleşti. Yerleştirme sürecimiz sürüyor. Tarihimizin en yüksek yerleştirme oranına ulaştık." dedi.

"Asansörlerimize karekod koyacağız"

Öte yandan Bakan Bak, geçtiğimiz günlerde Aydın'daki KYK Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu'nda yaşanan asansör kazasına da değindi.

Düşen asansörde üniversite öğrencisi Zeren Ertaş hayatını kaybetti.

Bunun üzerine savcılık tarafından kaza ile ilgili soruşturma başlatıldı ve ilk gözaltı kararı verildi.

Olayla ilgili inceleme devam ederken Bakan Bak, alınan bir kararı açıklayarak şöyle konuştu:

"Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla yaptığımız ortak bir çalışma ile tesislerimizdeki asansörlerimize bir karekod koyacağız. Dileyen herkes o karekodu okutarak asansörün tüm bakım sürecini ve takvimini görebilecek.

"Sorumlular, adalet önünde mutlaka hesap verecektir"

Zeren Ertaş'ın ailesini ziyaret ettiklerini dile getiren Bak, ailenin 'bu olayın provoke edilmemesi yönünde' beyanının bulunduğuna dikkati çekti.

Bakan Bak, şunları söyledi:

"Zeren kızımızın babası Akın Bey’in sözlerini ve ricasını ayniyle paylaşmak istiyorum: 'Devletimiz merhametli yüzünü gösterdi, şimdi adaletli yüzünü göstermesini bekliyoruz. Yurtlardaki kardeşlerime abileri olarak sesleniyorum, kötü insanların emellerine alet olmasınlar. Sorumlular, adalet önünde mutlaka hesap verecektir. Böyle bir acıyı kimsenin kötü emellerine alet etmesine izin vermeyeceğiz. Karanlık tuzaklarına öğrencilerimizi çekmeye çalışanlar da asla muvaffak olamayacaklar. 22 senedir bu ülkenin gençlerine daha adil, daha özgür, daha konforlu, daha sosyal, daha eşit şartlar sunmak için çalışıyoruz.

Gençlerimizin sahip olduğu imkanları çoğaltmaya, onlara yeni fırsat kapıları açmaya gayret ediyoruz. Her sene bir öncekinden daha iyi koşullar hazırlamak için çaba sarf ediyoruz. Biz, provokatörlerin gençlerimizle aramıza girmesine izin vermeden gençler için çalışmaya devam edeceğiz."

"Genç Kart projemizi hayata geçiriyoruz"

Osman Bak, açıklamalarında gençlere yönelik geliştirilen projeler hakkında da şöyle konuştu:

"Yükseköğrenimdeki gençlerimize bir defaya mahsus olmak üzere cep telefonu ve bilgisayar alımında vergi muafiyeti sağlayacağız. Gençlerimize operatör ayrımı olmaksızın aylık 10 GB ücretsiz internet vereceğiz. Gençlerin müze ve ören yerlerini ücretsiz ziyaret edebileceği hem de bakanlığımızın sunduğu imkanlardan faydalanabileceği Genç Kart projemizi hayata geçiriyoruz."

4 bin 305 mahalle tipi saha

Bakan Bak, okullardaki spor alanlarının fiziki imkanlarını güçlendirirken spor tesislerini okullara yakın lokasyonlarda inşa etmeyi önemsediklerini söyledi.

Bununla beraber mahalle tipi sahaların ve "On Bin Pota" seferberliğinin de yine çocukları spora erken yaşta başlatabilmek adına atılmış adımlar olduğunu dile getiren Bak, "Bugüne kadar 4 bin 305 mahalle tipi saha ve 7 bin 370 potayı milletimizin hizmetine sunduk." dedi.

"33 ilde 31 olimpik branşta 38 spor lisesinde uyguluyoruz"

Kurumlar arası işbirliklerinin, gençlik ve spor alanında da hizmetlerin daha erişilebilir olmasını sağladığını, bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı ile birçok protokolün hayata geçirildiğini anlatan Bak, "Bunlardan biri Spor Liseleri Ortak Yönetim Modeli. Milli Eğitim Bakanlığımızın akademik yönünü, Gençlik ve Spor Bakanlığımızın spor alanındaki yetkinliğini ortaya koyduğu bu modeli şu anda 33 ilde 31 olimpik branşta 38 spor lisesinde uyguluyoruz." diye konuştu.

"Bütçe talebimiz 171 milyar 30 milyon 724 bin TL olmuştur

Gençlik ve Spor Bakanlığı için öngörülen 2024 yılı bütçe ödeneği hakkında bilgilendirmede bulunan Bakan Bak, “1 milyar 699 milyon 264 bin TL’si personel ve SGK giderleri, 1 milyar 359 milyon 302 bin TL’si mal ve hizmet alımları, 130 milyar 693 milyon 289 bin TL’si cari transferler, 9 milyar 503 milyon 400 bin TL’si sermaye giderleri, 4 milyar 964 milyon 469 bin TL’si sermaye transferleri, 22 milyar 811 milyon TL’si borç verme giderleri olmak üzere toplam bütçe talebimiz 171 milyar 30 milyon 724 bin TL olmuştur.” diye konuştu.

"7 milyon 464 bin 284 vatandaşımıza yüzme öğrettik"

Spor alanındaki nitelikli insan kaynağını artırmayı hedeflediklerini dile getiren Bakan Bak, sözlerine şöyle devam etti:

"Bununla beraber üstün bir çaba ve emekle yürüttüğümüz Yüzme Bilmeyen Kalmasın Projemiz var. Bu proje kapsamında 7 yaşını aşmış her vatandaşımıza yüzme öğretiyoruz fakat spor kültürünü erken yaşta oluşturma çabamızın bir gereği olarak ilk ve ortaokulda okuyan öğrencilerimize bu konuda daha çok teşvikimiz söz konusu. Bugüne dek 7 milyon 464 bin 284 vatandaşımıza yüzme öğrettik. Bir diğer çalışmamız, 2018’den beri yürütmekte olduğumuz Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme. İlkokul 3. sınıf çağındaki çocuklarımız, tamamen bilime dayalı yöntemlerle spora yatkınlıkları belirlenerek bir spor branşına yönlendiriliyor. Bugüne dek 3 milyon 419 bin 619 çocuğumuz, yetenek taraması uygulamasına tabi tutularak uzmanlarımız tarafından uygun görülen branşlara yönlendirildi. Yine okul çağındaki çocuklarımıza uyguladığımız bir başka çalışmamız da İlkokulda Spor Dalı Uygulaması. Bakanlığımızca görevlendirilen antrenörler tarafından Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilkokulların 4. sınıflarında okul saatleri içerisinde, belirlenen gün ve saatlerde öğrencilerimize kendi tercih ettikleri bir spor branşı öğretiliyor."

"3 milyon 144 bin 452 sporcu kartı verildi"

Bakan Osman Aşkın Bak, Türkiye Yüzyılı'nda Türk sporunu bulunduğu noktadan çok daha ileriye taşımak için sporcuları destekleyecek çalışmalar da yürüttüklerini ifade etti.

Sporcuların kanayan yarası eğitim-spor ikilemini Milli Sporcu Bursu ile sona erdirdiklerini ifade eden Bakan Bak, "Bu kapsamda hem eğitimine hem spor hayatına devam etmek isteyen 334 gencimiz bu burslardan yararlandı. 3-18 yaş grubundaki çocuk ve gençleri spora yönlendirmek, spor kulüplerine sporcu kaynağı oluşturmak ve toplumda spor kültürünü yaymak amacıyla kurulan Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Okulları da faaliyetlerine tüm hızıyla bu yıl da devam ediyor. 2023 yılı Eylül ayı itibarıyla 827 bin 85’i kadın, 894 bin 101’i erkek olmak üzere toplamda 1 milyon 721 bin 186 katılımcıya Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Okullarında farklı spor dallarında 3 milyon 144 bin 452 sporcu kartı verildi." diye konuştu.

"86 spor dalında faaliyet düzenlenecek seviyeye ulaştık"

Bağımlılığı önlemede en güçlü araç gördükleri spor faaliyetlerini okullarda daha yaygın hale getirmeyi önemsediklerini anlatan Bak, "2010-2011 eğitim öğretim yılında 19 spor federasyonunda toplam 21 spor dalında okul spor faaliyeti düzenlenmekteyken 2023-2024 eğitim öğretim yılında 54 spor federasyonunda toplam 86 spor dalında faaliyet düzenlenecek seviyeye ulaştık. 2022-2023 eğitim öğretim yılı okul spor faaliyetlerinde 2 milyon 211 bin 244 öğrenciye ulaşıldı." ifadelerini kullandı.

"Amatör spor kulüplerine desteğimiz de devam ediyor"

Osman Aşkın Bak, olimpiyatlara sporcu hazırlamak ve sporcuların performanslarını geliştirmek üzere Türkiye’nin 25 şehrinde hizmet veren Türkiye olimpiyat hazırlık merkezlerinde (TOHM) şu an 1352 sporcunun faaliyetlerine devam ettiğini dile getirdi.

Olimpiyat hazırlık merkezlerinde yetişen 15 sporcunun Paris 2024 kotası aldığını ifade eden Bakan Bak, "Sporcu eğitim merkezlerimiz de gün geçtikçe artan kalitesiyle sporcularımıza hizmet veriyor. 2002’de 28 olan Sporcu eğitim merkezi sayımız bugün 58 ve toplamda 1314 sporcu öğrencimiz bu merkezlerde eğitim almaya devam ediyor. Bununla beraber Türk sporunun kalbi olarak gördüğümüz amatör spor kulüplerine desteğimiz de devam ediyor." dedi.

"Bir zamanlar terörün kol gezdiği dağlardan raket sesi yükseliyor"

Hakkari Zap Suyu’nda rafting turnuvası, Şırnak’ta Cudi Cup'ın yapıldığını, Konya'nın bisiklet sporunda marka şehir olduğunu dile getiren Bakan Bak, "Bu toprakların her köşesinde artık spor kendine yer buluyor, bununla iftihar ediyoruz. Bir zamanlar terörün kol gezdiği dağlardan raket sesi yükseliyor. Bir zamanlar çatışmaların yaşandığı o dağlardan gençlerimiz şimdi spor festivalleriyle, şenliklerle bütün yurdu ve insanlığı selamlıyor." diye konuştu.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
5
kısa süreli hafif yoğunluklu yağmur
Günün Anketi Tümü
FENERBAHÇE BAŞKANI SİZCE KİM OLMALI?
Namaz Vakti 15 Haziran 2025
İmsak 06:49
Güneş 08:21
Öğle 13:10
İkindi 15:29
Akşam 17:49
Yatsı 19:16
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 36 95
2. Fenerbahçe 36 84
3. Samsunspor 36 64
4. Beşiktaş 36 62
5. Başakşehir 36 54
6. Eyüpspor 36 53
7. Trabzonspor 36 51
8. Göztepe 36 50
9. Rizespor 36 49
10. Kasımpaşa 36 47
11. Konyaspor 36 46
12. Alanyaspor 36 45
13. Kayserispor 36 45
14. Gaziantep FK 36 45
15. Antalyaspor 36 44
16. Bodrum FK 36 37
17. Sivasspor 36 35
18. Hatayspor 36 26
19. A.Demirspor 36 2
Takımlar O P
1. Kocaelispor 38 72
2. Gençlerbirliği 38 68
3. Karagümrük 38 66
4. İstanbulspor 38 64
5. Bandırmaspor 38 64
6. Erzurumspor 38 64
7. Boluspor 38 61
8. Iğdır FK 38 58
9. Amed Sportif 38 57
10. Ahlatçı Çorum FK 38 54
11. Ümraniye 38 53
12. Esenler Erokspor 38 52
13. Sakaryaspor 38 51
14. Keçiörengücü 38 51
15. Manisa FK 38 48
16. Pendikspor 38 48
17. Ankaragücü 38 48
18. Şanlıurfaspor 38 40
19. Adanaspor 38 30
20. Yeni Malatyaspor 38 -21
Takımlar O P
1. Liverpool 38 84
2. Arsenal 38 74
3. M.City 38 71
4. Chelsea 38 69
5. Newcastle 38 66
6. Aston Villa 38 66
7. N. Forest 38 65
8. Brighton 38 61
9. Bournemouth 38 56
10. Brentford 38 56
11. Fulham 38 54
12. C.Palace 38 53
13. Everton 38 48
14. West Ham United 38 43
15. M. United 38 42
16. Wolves 38 42
17. Tottenham 38 38
18. Leicester City 38 25
19. Ipswich Town 38 22
20. Southampton 38 12
Takımlar O P
1. Barcelona 38 88
2. Real Madrid 38 84
3. Atletico Madrid 38 76
4. Athletic Bilbao 38 70
5. Villarreal 38 70
6. Real Betis 38 60
7. Celta Vigo 38 55
8. Rayo Vallecano 38 52
9. Osasuna 38 52
10. Mallorca 38 48
11. Real Sociedad 38 46
12. Valencia 38 46
13. Getafe 38 42
14. Espanyol 38 42
15. Alaves 38 42
16. Girona 38 41
17. Sevilla 38 41
18. Leganes 38 40
19. Las Palmas 38 32
20. Real Valladolid 38 16