MÜFREDAT VE EĞİTİM

İnsan; özellikleri, hafızası ve doğası gereği hem bir yazılımla doğmakta; hem de “öğrenebilen” bir varlık kimliğini sergilemektedir. Doğmak ve var olmak; bir şans olduğu kadar; hayat boyu süren eğitim, sosyalleşme ve kendini gerçekleştirme çabaları “insan” kimliğimizi etkiler ve önemli oranda belirler. Bu nedenle eğitim, insan yaşamının biçimlenmesi ve hayata “dâhil oluş” güzergâhları üzerinde etkili olur.

EĞİTİM 28.04.2024, 17:27
MÜFREDAT VE EĞİTİM

Eğitim; her bireyin benzersiz ihtiyaçlarına ve potansiyeline uygun şekilde erişim sağlayan ve fırsat eşitliği sunan bir süreç olarak görülür. Bu tanım, sadece akademik başarıya değil, aynı zamanda sosyal, duygusal ve kişisel gelişime de odaklanır. Kapsayıcı eğitim, herkesin farklı yeteneklerini, kültürel arka planlarını ve öğrenme stillerini dikkate alarak çeşitlilik ve eşitlik üzerine kuruludur. “Sosyal devlet” eğitimi başta olmak üzere kamusal alanda bu sorumluluğunu yerine getirmek durumundadır.

Eğitimin temel ilkeleri, insana ve insanın yaşayışına ilişkindir; kişisel ve toplumsal becerilerin kazandırılması bir görev olarak nitelendirilebilir. “Var olmak” aynı zamanda birçok nitelik gerektirir ve bütün bunlar toplumsal, kurumsal döngü içinde kazanılır.

Eğitim Kurumu, dünyanın en köklü kurumlarından biridir, aile kadar eski bir geleneğe sahiptir. Eğitim süreçlerinin planlanması ile birlikte içerikler oluşturulur. İçerik, programa dönüştürülürken eğitim alanlarında yetkin çevrelerin görüşleri, düşünceleri, çağın, dönemin ihtiyaçları birlikte değerlendirilir.

Müfredat, bir eğitim programının belirlediği ders içerikleri, öğrenme hedefleri, öğretim yöntemleri ve değerlendirme süreçlerini içeren plan ve programdır. Müfredat, öğrencilere hangi konuların öğretileceğini, nasıl öğretileceğini ve ne zaman öğretileceğini belirler. Ayrıca, öğrencilerin bilgi, beceri ve değerleri geliştirmelerine yardımcı olur. Müfredatlar genellikle ulusal veya yerel eğitim kurumları tarafından belirlenir ve güncellenir. Dünyanın akış yönü, temel değişimler, yeni gereksinimler bu süreçte ele alınır. Müfredat, eğitim politikalarına bağlı olarak çalışan bir süreçtir. Yerel, ulusal, küresel gelişimler, teknolojik ve bilimler stratejiler bu süreçte öne çıkar.

“Felsefeyoğun” tartışmaların olduğu dönemde, eğitimin içerdiği felsefe, “Nasıl bir insan ve toplum?” sorusu öncelemekteydi. Günümüzde, “İnsanın kendini gerçekleştirme potansiyelini harekete geçirme” yolculuğu daha baskın konumdadır. Elbette, “çağın ruhu” “dünyada özne olarak insanın yeniden konumlanışı” kendini iyiden iyiye hissettirmektedir. Akademi, bu kavramları görmezden gelemez. Bilim, teknoloji, dijitalleşme, yapay zekâ, veri çağı gibi yaklaşımlar eğitim içeriklerinin belirlenmesinde dikkate alınması gereken başlıklardır.

Eğitim, insana özgü özelliklerin başında yer alması beklenen; düşünen, düşündüren, sorgulayan, yorumlayan, değerlendiren ve özne olarak kendini konumlandıran bir perspektiften süreci okumak durumundadır. Nihayetinde kitle psikolojisi ile hareket eden toplumların gelişim düzeyleri gelişkin olamaz. Bu psikolojiden çıkarak daha rasyonel ve “bilinçyoğun” bir çağa doğru ilerlemekte olduğumuzu unutmamalıyız. “Test çözen” ve başarıyı bununla açıklayan yaklaşımın yüzeysel olduğu açığa çıkmıştır. Eğitim doğumdan akademiye kadar programlar halinde ve bireylerin temel özellikleri ve potansiyellerine göre düzenlenmesi gereken bir süreç olma özelliğini taşımaktadır.

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; 21. yüzyılda ortaya çıkan yeni meslekler, teknolojik ilerlemelerle birlikte sürekli olarak eviriliyor. Veri analisti, yapay zekâ uzmanı, siber güvenlik uzmanı, dijital pazarlama uzmanı, biyoteknoloji uzmanı ve uzaktan çalışma uzmanı gibi meslekler ön planda. Ayrıca, yeşil enerji uzmanları ve sürdürülebilirlik danışmanları gibi alanlarda da talep artıyor.

Akademide de benzer bir süreç söz konusudur, teknoloji ve bilimdeki gelişmelerle birlikte yeni branşlar ortaya çıkıyor. Örneğin, yapay zekâ ve makine öğrenimi, biyoteknoloji, nörobilim, çevre bilimleri ve sürdürülebilirlik gibi alanlarda yeni disiplinler ve uzmanlık alanları oluşuyor. Bunların yanı sıra, dijital medya ve iletişim, veri bilimi, oyun tasarımı gibi alanlarda da yeni dallar ve programlar geliştiriliyor.

Bu fasılda, müfredat konusuna daha yakından bakabiliriz. Eğitimde müfredat, öğrenme deneyimini şekillendiren temel unsurlardan biridir. Öğrencilerin ne öğreneceklerini, nasıl öğreneceklerini ve değerlendirileceklerini belirleyen bu önemli belge, eğitim sistemlerinin kalitesini ve etkinliğini belirlemede kritik bir rol oynamaktadır.

Müfredatın Tanımı:

Müfredat, bir eğitim programının temel bileşenlerini içeren kapsamlı bir belgedir. Öğrencilere hangi konuların öğretileceğini, öğretim yöntemlerini, değerlendirme süreçlerini ve öğrenme hedeflerini belirler. Bu belge, öğrencilerin bilgi, beceri ve değerlerini geliştirmeye yönelik bir yol haritası sağlar.

Müfredatın Rolü:

Müfredat, eğitimde bir rehber olarak işlev görür. Öğretmenlere öğretim planlaması ve içerik oluşturma konusunda yol gösterirken, öğrencilere tutarlı ve kapsamlı bir öğrenme deneyimi sunar. Ayrıca, müfredat öğretim kalitesini artırmak, öğrenci başarısını ölçmek ve eğitim sistemlerini değerlendirmek için bir araç olarak da kullanılır.

Müfredatın Özellikleri:

Bireylerin talepleri ve çağın özellikleri dikkate alınmış olmalıdır.

Öngörüsü yüksek olmalıdır.

Bilimsel olmalıdır.

Toplumsal ve kültürel birikim müfredata yansıtılmalıdır.

Çağın dinamikleri çerçevesinde ortaya çıkan değişim müfredatta yer almalıdır.

Etkili bir müfredat, güncel ve genel ihtiyaçları karşılayacak şekilde hazırlanmış olmalıdır. Esneklik, çeşitlilik ve öğrenci merkezli bir yaklaşımı desteklemelidir. Ayrıca, toplumun, bireylerin ve değişim sürecinin parametreleri dikkate alarak sürekli olarak güncellenmelidir.

Müfredatın Geleceği:

Teknolojinin hızla gelişmesi ve küreselleşme ile birlikte, müfredatların da sürekli olarak evirileceği öngörülmektedir. Dijital becerilerin önemi artarken, sanatsal, kültürel ve sosyal içeriklerin de dikkate alınması gerekmektedir. Ayrıca, sürdürülebilirlik, çevre bilinci, iklim değimi ve küresel yurttaşlık gibi konuların da müfredatlarda daha fazla vurgulanması beklenmektedir.

Görüş ve Öneriler

  • Müfredat; düşünen, sorgulayan, yorumlayan, tasarlayan, değerlendiren “özne bireyler” hedeflemelidir.
  •  Nitelikli bireyler, nitelikli toplumların, ülkelerin temelini oluşturur.
  • Müfredat değişikleri mutlaka “Pilot uygulamalar”la denendikten sonra değerlendirilmeli ve duruma göre pekiştirilmeli veya revize edilmelidir.
  • Eğitim bileşenleri, akademi çevreleri ve ilgili kesimlerin katkıları alınarak müfredat hazırlanmalıdır.
  • Yerel ve ulusal katılımcıların yanı sıra, dünyaca bilinen üniversitelerin akademisyenlerinden görüş ve öneriler alınmalıdır.
  • Çağı gören ve ihtiyaçları analiz edebilen uzun erimli bir projeksiyonla hazırlanmalıdır.
  • Bireysel ve toplumsal değerler, bilimsel ve evrensel ilkeler, öngörüler dikkate alınmalıdır.
  • Okul öncesinden üniversite programlarına kadar bu değişimin izdüşümleri oluşturulmalıdır.
  • Dünyanın her yerinde geçerli olan mesleki dallar ve yeni eğitim vizyonları hesaba katılmalıdır.
  • Müfredat sadeleştirilirken, dikkate değer bir inceleme ve araştırma yapılmalıdır.
  • Ders sayıları azaltılmalıdır; öğrencilerin kültür, sanat, spor alanlarına olan ilgileri çerçevesinde olanaklar sağlanmalıdır.
  • Öğretmenlerin yeni müfredata göre kendilerini güncellemeleri konusunda gerekli eğitim, teknik altyapı sağlanmalı, motivasyon oluşturulmalıdır.
  • Müfredatın uygulayıcısı öğretmenlerin ve eğitim yöneticilerinin desteklenmesi konusunda gerekli çalışmalar yapılmalıdır.
  • Okullarda eğitim ortamları yeni müfredata göre değiştirilmeli, donatılmalı ve yeni alanlar oluşturulmalıdır.
  • Müfredat konusunda velilerin, ebeveynler için bilgilendirme toplantıları düzenlenmelidir.
  • Üniversite- Milli Eğitim işbirliği artırılmalıdır.
  • Eğitim Fakültelerinden yararlanılmalıdır.

Sonuç:

Müfredat, eğitim sisteminin temel taşlarından biridir ve öğrencilerin başarılı bir şekilde öğrenmelerini sağlamak için önemlidir. Sürekli olarak güncellenmeli ve geliştirilmelidir, böylece değişen ihtiyaçlara ve öğrenme gereksinimlerine uyum sağlayabilir. Bütün bu çalışmaların çağın gereksinimleri ve veri çağının özelliklerini kapsaması kaçınılmazdır. Ayrıca sosyal, kültürel birikim ve hafızanın, varoluşsal temellerin de gözetilmesi gerekir.

Ferman Salmış

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
15
açık
Günün Anketi Tümü
Ali Koç mu? Aziz Yıldırım mı?
Ali Koç mu? Aziz Yıldırım mı?
Namaz Vakti 27 Temmuz 2024
İmsak 04:00
Güneş 05:48
Öğle 13:16
İkindi 17:12
Akşam 20:34
Yatsı 22:14
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 38 102
2. Fenerbahçe 38 99
3. Trabzonspor 38 67
4. Başakşehir 38 61
5. Kasımpasa 38 56
6. Beşiktaş 38 56
7. Sivasspor 38 54
8. Alanyaspor 38 52
9. Rizespor 38 50
10. Antalyaspor 38 49
11. Gaziantep FK 38 44
12. A.Demirspor 38 44
13. Samsunspor 38 43
14. Kayserispor 38 42
15. Hatayspor 38 41
16. Konyaspor 38 41
17. Ankaragücü 38 40
18. Karagümrük 38 40
19. Pendikspor 38 37
20. İstanbulspor 38 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 34 75
2. Göztepe 34 70
3. Sakaryaspor 34 60
4. Bodrumspor 34 57
5. Ahlatçı Çorum FK 34 56
6. Kocaelispor 34 55
7. Boluspor 34 53
8. Gençlerbirliği 34 51
9. Bandırmaspor 34 50
10. Erzurumspor 34 44
11. Ümraniye 34 43
12. Manisa FK 34 40
13. Keçiörengücü 34 40
14. Adanaspor 34 39
15. Şanlıurfaspor 34 38
16. Tuzlaspor 34 38
17. Altay 34 10
18. Giresunspor 34 7
Takımlar O P
1. M.City 38 91
2. Arsenal 38 89
3. Liverpool 38 82
4. Aston Villa 38 68
5. Tottenham 38 66
6. Chelsea 38 63
7. Newcastle 38 60
8. M. United 38 60
9. West Ham United 38 52
10. Crystal Palace 38 49
11. Brighton 38 48
12. Bournemouth 38 48
13. Fulham 38 47
14. Wolves 38 46
15. Everton 38 40
16. Brentford 38 39
17. Nottingham Forest 38 32
18. Luton Town 38 26
19. Burnley 38 24
20. Sheffield United 38 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 38 95
2. Barcelona 38 85
3. Girona 38 81
4. Atletico Madrid 38 76
5. Athletic Bilbao 38 68
6. Real Sociedad 38 60
7. Real Betis 38 57
8. Villarreal 38 53
9. Valencia 38 49
10. Deportivo Alaves 38 46
11. Osasuna 38 45
12. Getafe 38 43
13. Celta Vigo 38 41
14. Sevilla 38 41
15. Mallorca 38 40
16. Las Palmas 38 40
17. Rayo Vallecano 38 38
18. Cadiz 38 33
19. Almeria 38 21
20. Granada 38 21