Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Ekmek yemesek zayıflar mıyız?

SAĞLIK

Ekmeği kesmek kilo verdirir mi? Ekmeği kesmenin zararları var mı? Sağlıklı bir şekilde fazla kilolardan kurtulmak için uzman görüşler ne diyor?

Uzman Diyetisyen Aysima Duygu Aksoy konu hakkında bilgiler verdi.

Öncelikle böyle bir soru neden karşımıza çıkıyor bunu açıklayayım. Son zamanlarda “popüler diyet” diye bir kavram ortaya çıktı. Bu kavram içinde çoğu zaman kimin ortaya attığı bile belli olmayan bilimsel bir temele dayanmayan diyetler mevcut. Bu diyetler oturduğunuz yerden size hızlı kilo kaybı sağlayacağını vaat ediyor ve en önemlisi belli bir besine karşı insanların cephe almasına neden oluyor.

Peki bu diyetler bireysel farklılıkları ve sağlığınızı ne kadar önemsiyor? Herkes aynı mı ki aynı şekilde diyet uygulasın?

Suçu ekmeğin üstüne atmak çok basit ama gelin bir düşünelim. Ekmek bizim toplumumuz için yıllarca soframızın vazgeçilmezi, baş tacı olmadı mı? Hatta şu lafı çok duyardık “Ekmeksiz doymuyorum.” Gelin doğallığı bozulmuş bunca besini tüketirken onların yerine ekmekle doyalım. Tabiki size ekmeği sınırsız tüketin demiyorum, hayatınızdan tamamen çıkartmayın diyorum.

Peki hangi ekmekten ne kadar tüketelim 

Biz her zaman sağlıklı beslenmeyi ve bir besinden maksimum düzeyde yararlanmayı öneririz. Ekmekler yapılırken bazı işlemlerden geçer ve bazı besinsel kayıplar görülür.

Tam tahıllı ekmeklerde bu durum en az oranda yaşanır. Tam tane tahılda kepek, endosperm ve embriyo (ruşeym) kısımları beraber bulunduğu için kompleks karbonhidrat, protein, posa, fitokimyasallar, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. İçeriğindeki kompleks karbonhidrat kan şekerinin dengelenmesini sağlayarak tokluk hissi verir, erken acıkmayı önler.

Yüksek posa içeriği bağırsak florasını düzenler, hareketini arttırır. Eğer özel bir sağlık probleminiz yoksa tam buğday, tam çavdar ve kara buğdaylı ekmekleri tercih etmelisiniz. 

Ne kadar ekmek tüketelim sorusunun cevabı olarak kişinin günlük gereksinimi ve bireysel özelliklere göre değişiklik göstermekle birlikte günde 3-6 dilim ekmek tüketilebilir. Bir dilim ekmek ortalama 25 gramdır.

Bu kadar yarar sağlarken birçok insan açlıkla mücadele ederken, kendi toprağımızdan çıkan mahsülle ürettiğimiz ekmeğe sizce de suç atmak acımasızlık değil mi? 

Son olarak ekmekleri dilimlenmiş almak hem porsiyon kontrolünü hem de israfı önlemekte büyük önem taşır. Lütfen tüketeceğiniz kadar ekmek alın ki israfında bir nebze önüne geçebilelim.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.