Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Erzurum'da gezilecek 10 yer

KÜLTÜR SANAT

Palandöken'in eteklerinde kurulu, köklü bir tarihe sahip Erzurum'da gezerken Anadolu'nun tarihinde keyifli bir yolculuğa çıkacaksınız...

Yakutiye Medresesi

Hem tarihi kalıntılarıyla hem kış sporlarıyla hem de doğal güzellikleriyle yılın her mevsimi turistlere ev sahipliği yapar Erzurum.

Yakutiye Medresesi, 1310 yılında Emir Hoca Cemalettin Yakut tarafından yaptırılmıştır. Günümüze kadar gelebilmiş bu tarihi yapı, yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini görmektedir. İl merkezinde bulunur ve 1991 yılında onarılarak İslami Eserler Müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır. Erzurum gezinizde Yakutiye Medresesi'ni mutlaka görmelisiniz. Medresenin önündeki alan, Ramazan aylarında birçok sosyal ve kültürel etkinlikler için kullanılıyor.

Palandöken Kayak Merkezi

Türkiye'nin kış turizmi açısından önemli bir yeri olan Erzurum, Palandöken Dağları'yla, kış aylarında yerli ve yabancı turistlere güzel bir tatil sunar. Palandöken Dağları, teknotik tipteki dağları oluşturur.

Burada özel kayak dersleri de alabileceğiniz gibi, kayak malzemeleri de bulabilirsiniz. Erzurum şehir merkezine oldukça yakın olan Palandöken Kayak Merkezi'nde her geçen yıl yeni oteller açılıyor.

Palandöken Kayak Merkezi'nde kayak mevsimi kasım-aralık ayında başlıyor ve nisan ayına kadar devam ediyor. Yıl içerisinde binlerce turiste ev sahipliği yapan Palandöken Kayak Merkezi'ne aynı zamanda iki tane tescilli pist bulunuyor.

Tortum Şelalesi

Erzurum'un en güzel noktalarından biri olan Tortum Şelalesi aynı zamanda Türkiye'nin en görkemli ve en heybetli şelalesidir.

20 metre genişliğinde 50 metrelik yükseklikten dökülen Tortum Şelalesi, Türkiye'nin en yüksek şelalesi olmasa da yüksek debisiyle göz doldurmakla birlikte, kesinlikle doğasının eşsiz havasında yaşanması gereken yerlerden biri. Beyaz bir örtü gibi sularını hiç duyulmayan bir nağmeyle döken Tortum Şelalesi, gördüğünüz ilk anda hayranlığınızı kazanacak.

Nene Hatun Milli Parkı

Nene Hatun Milli Parkı, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Erzurum ilinin Pasinler ilçesi sınırları içinde yer almaktadır. Milli park adını Osmanlı tarihinde kayıtlara 93 Harbi olarak geçen Osmanlı - Rus savaşında büyük bir kahramanlık örneği gösteren Türk kadını Nene Hatun'dan almıştır.

Nene Hatun hayatının son günlerine kadar 'Üçüncü Ordu'nun Annesi' olarak ömrünü yaşamıştır. 1955 senesinde ise Nene Hatun 'Yılın Annesi' olarak seçilmiştir ve 22 Mayıs 1955 günü bu kahraman Türk kadını Erzurum'da vefat etmiştir. Nene Hatun'un naaşı, Aziziye Anıtının yanına defnedilmiştir.

Çifte Minareli Medrese

Erzurum'un sembolü olan Çifte Minareli Medrese'nin kitabesi olmadığından yapılış tarihi tam bilinmese de 13. yüzyılın sonlarında yapıldığı tahmin edilmektedir. Selçuklu Sultanı Alaattin Keykubat'ın kızı Hundi Hatun veya İlhanlı hanedanlarından Padişah Hatun tarafından yaptırılmış olabileceği düşüncesi ile adına Hatuniye Medresesi de denilmektedir.

Çoruh Nehri



Etkileyici bir manzaraya sahip olan Çoruh Nehri, Türkiye sınırlarının 442 kilometresini kapsamaktadır. Aynı zamanda Türkiye'nin en hızlı akan nehirlerinden biri olmakla birlikte Erzurum Mescit Dağı'ndan doğmaktadır. Hayal ettiğiniz bu nehir, aynı zamanda rafting, dağcılık, kampçılık ve trekking yapmak mümkün. Aynı zamanda önemli tarihi yapıtlar görebileceğiniz Çoruh Nehri'nin sıcak atmosferi eşliğinde sizi sahiplenmesine izin vererek kendinizi doğaya ve harika bir tatilin kollarına bırakabilirsiniz.

Narman Peribacaları

Erzurum'da bulunan Narman Peribacaları, 2-3 milyon yıl öncesinde oluşmaya başlamıştır. Narman ilçesindedir ve şehirde en çok merak edilen noktalardan biridir.

Narman-Pasinler otoyolunun 7. kilometresinde yer alır ve Yanıktaş Köyü'ne oldukça yakındır. Turistler Narman Peribacalarına yoğun ilgi göstermektedir. Peribacalarının bulunduğu vadi, renk bakımından Amerika'da bulunan Colorado Kanyonu'na benzerliğiyle de dikkat çeker. Bölgenin tanıtımı için Atatürk Üniversitesi tarafından birçok etkinlik düzenlenmektedir. 6300 hektarlık Narman Peribacaları, şehrin doğal güzelliklerinin başında gelir. Erzurum gezinizde, kolay ulaşabileceğiniz Narman Peribacaları'nı ziyaret edebilirsiniz.

Erzurum Ulu Camii

Erzurum Ulu Camii, şehrin en büyük ibadet mekanı özelliğini taşımaktadır.

Günümüzde ibadete açık olan ErzurumUlu Camii, Atabey Camii olarak da adlandırılmakta. Cami, 1179 yılında Saltuklu Melik Nasirüddün Muhammed Bey'in döneminde inşa edilmiştir. İsmini ise Irak Selçukluları Sultanı Atabeg Kızıl Arslan'dan almıştır.

IV. Murat döneminde erzak deposu olarak kullanılan günümüzde ise cami olarak işlevselliğine devam eden Erzurum Ulu Camii, görkemli mimarisiyle turistlere de ev sahipliği yapmaya devam ediyor.

Erzurum Kalesi

Bizanslılar tarafından yapıldığı tahmin edilen Erzurum Kalesi, şehrin gezilecek yerlerinin başında gelmektedir.

Erzurum'un tarihi zenginlikleri arasında kendini gösteren kale, bulunduğu tepede hem iç hem de dış kaleden meydana gelmektedir. Günümüze kadar dış kale surlarının çoğu yıkılmış olup, dört yöndeki kapılarının sadece isimleri kalmıştır. Tebriz Kapısı, Erzincan Kapısı, Gürcü Kapısı ve İstanbul Kapı… İç kalenin ise sur duvarlarının üzerindeki burçlar görülmeye değerdir. Kale duvarları dönem dönem yenilenmiş olsa da kimler ne zaman yenilendiğini belgeleyen bir yazıt bulunmamaktadır.

Pasinler Kaplıcası

Erzurum'un termal zenginliğinin büyük bir bölümünü oluşturur Pasinler Kaplıcası.

Şehir merkezine 43 kilometre olan kaplıca bölgesi, Pasinler Belediyesi sınırları içerisinde bulunur ve Erzurum'un en büyük çekim kaynağını oluşturur. Çünkü yıl içerisinde birçok turist kaplıcalar için Erzurum'u tercih etmekte. Bölgede birkaç termal otel bulunuyor. Pasinler Kaplıcası'nın mineralli suları romatizmaya, ortopedik rahatsızlıklarına, eklem, kireçlenme, deri ve solunum sistemi hastalıklarına şifa olmakta.

Kaplıca bölgesinde her ne kadar konaklama sıkıntısı yaşanmasa da erken rezervasyon önemli. Çünkü bazı dönemlerde (özellikle bahar ve yaz ayları) kaplıcalara ilgi yoğunlaşıyor.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.