Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Arslantepe Höyüğü, UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'ne alındı

KÜLTÜR SANAT

Duvarlarına renkli figürler işlenmiş kerpiçten sarayı, 5 bin 500 yıllık geçmişe sahip tapınağı, ilk kılıç ve mızraklarıyla tarih kitaplarını değiştiren ve 2014 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Battalgazi’deki Arslantepe Höyüğü, Çin’in ev sahipliğinde UNESCO Dünya Miras Komitesinin online toplantısından çıkan karar ile kalıcı listeye alındı.


Çin’in ev sahipliğinde online olarak gerçekleştirilen UNESCO 44. Dünya Miras Komitesi toplantısında, Anadolu’nun en eski şehir devletinin kurulduğu Arslantepe Höyüğü’nün UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kaydedilmesine karar verildi. Geç Kalkolitik Dönem’den, Demir Çağı'na kadar geçen tarihsel sürecin buluntularına rastlanan, Hititlerden Roma ve Bizans'a kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Battalgazi ilçesindeki Arslantepe Höyüğü, UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne girdi. Dünyanın ilk yağmur drenaj hattı gibi şehir alt yapısı bulunan kerpiçten saray ve 2 bini aşkın mühürle, Anadolu'da 'İlk Şehir Devleti'nin yapıları ortaya çıkarıldığı Arslantepe Höyüğü, 2014 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmıştı.


Adaylık dosyası Battalgazi Belediyesi tarafından sunuldu
UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası geçici listesinde bulunan Arslantepe Höyüğünde tüm alan çalışmaları (Dünya Miras komitesince belirlenen kriterler mimari, tarihi, estetik ve kültürel, ekonomik, sosyal, sembolik, felsefi), 2016 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Battalgazi Belediyesi arasında yapılan protokol ile adaylık dosyası Battalgazi Belediyesi tarafından tamamlanarak, 2019 yılında Dünya Miras Komitesine sunuldu.


2019 kazılarında çok sayıda esere rastlanılmıştı
İtalya Roma Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ile Malatya Müze Müdürlüğü iş birliğiyle her yıl yaz döneminde başlayıp sonbahara kadar süren kazıların devam ettiği Arslantepe Höyüğü, Açık Hava Müzesi olarak tarih severlere hizmet veriyor. Anadolu'da 'İlk Şehir Devleti'nin yapılarının ortaya çıkarıldığı Arslantepe Höyüğü’nde 2019 yılında yapılan kazılarda çok sayıda tarihi materyal ve esere rastlanıldı. İtalya Kazı heyeti tarafından yapılan kazılarda seramik parçalarından fincana, ok ucundan boncuk tanelerine, kemik alet ve ağırşaklardan, çakmak taşlarından müzik aletlerine ve 5 bin 700 yıllık çocuk iskeletine rastlanıldı.


Arslantepe’de kimler yaşadı
Arslantepe Höyüğü’nde ilk yerleşim Geç Kalkolitik çağda başlanıldı. Günümüzden 6500 yıl öncesinde Arslantepe’nin bulunduğu Malatya Ovası da Kuzey Mezopotamya’dan sayılmaktaydı. M.Ö. 4-3. bin yüzyıllarda Sümerler ve Kent devletleri, M.Ö.3.binli yüzyıllarda Akadlar, M.Ö.2.binli yüzyıllarda Babiller Mezopotamya’nın aşağı yarısında bulunmaktaydı. M.Ö. 2.binli yüzyıllarda Hititler, M.Ö. 1.bin yüzyılda Asurlular ve Aramiler, Mezopotamya tarih sahnesinde boy gösterdi.

Arslantepe Höyüğü’nün UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmesi, Malatya’da mutlulukla karşılandı.
Duvarlarına renkli figürler işlenmiş kerpiçten sarayı, 5 bin 500 yıllık geçmişe sahip tapınağı, ilk kılıç ve mızraklarıyla tarih kitaplarını değiştiren ve 2014 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Battalgazi ilçesindeki Arslantepe Höyüğü, Çin’in ev sahipliğinde UNESCO Dünya Miras Komitesinin online toplantısında kalıcı listeye alındı. Arslantepe Höyüğü’nün UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmesi, Malatya protokolü tarafından mutlulukla karşılandı. İl protokolü, Arslantepe Höyüğü’nde basın açıklaması gerçekleştirdi. İl protokolüyle telefonda görüşen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy da Arslantepe Höyüğü’nün UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınmasında emeği geçenlere teşekkürlerini ileterek, mutluluklarını dile getirdiler.
Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, “Bugün Malatya ve Battalgazi olarak ayrı bir sevinci yaşıyoruz. Arslantepe Höyüğü’nün UNESCO Kalıcı Miras Listesi'ne kaydı Malatya’da bayram havası yaşattı” dedi.


Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise, “Arslantepe’nin bu günkü toplantıyla UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınmasının Malatya'mıza, ülkemize ve dünya insanlığına hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.


Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fenoğlu, “Arslantepe Höyüğü resmi olarak UNESCO’nun kalıcı listesine girmiştir. 44. toplantıda bu kararın alınması Malatya'mız için manidar olmuştur. Arslantepe Höyüğü Malatya’nın değil, ülkemiz ve dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biridir. Arslantepe Höyüğü’nün Malatya’mıza turizm açısından getirileri çok farklı olacaktır” dedi.
Malatya Milletvekili Hakan Kahtalı, “Bugün Malatya için önemli bir gün, turizm anlamında Malatya kadim bir şehir. Arslantepe Höyüğü’nün UNESCO’nun kalıcı listesine girmesiyle artık Malatya turizm noktasında belirli bir noktalardan biri haline gelmiş durumda. Bu güne gelmesinde büyük emekler var” ifadelerini kullandı.


Malatya Valisi Aydın Baruş, Arslantepe Höyüğü’nün geçmişinin yapılacak kazılarla daha önceki tarihlere gidebileceğini belirterek, “UNESCO Dünya Miras Komitesinin online toplantısından çıkan karar ile Malatya, Türkiye’nin 19. varlığı olarak Dünya Kalıcı Miras Listesi'ne dahil edildi. Bundan büyük gurur duyuyoruz. Malatya tarihiyle, kültürüyle ve bütün zenginlikleriyle, bütün güzellikleriyle bunu hakkeden bir şehirdir. Hakkeden bir şehir olarak bunu elde etmenin sevincini hep birlikte yaşıyoruz ve vatandaşlarımızla da paylaşıyoruz. Burası insanlık tarihinin dünyanın dönüm noktalarından eserlere sahip bir yer. M.Ö. 5 bin yıllarına kadar giden bir yerleşime sahip burası. Devam edecek kazılarda bundan önceki tarihlere de gidebilecek potansiyele sahip” ifadelerini kullandı.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.