Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

‘Robot Taksi’ler kontrolden çıkarak yolu kapattılar

BİLİM VE TEKNOLOJİ

Dev otomobil şirketi General Motors ’ın tasarladığı robot taksiler, kontrolden çıkarak yolu trafiğe kapattılar.

San Francisco şehrinde bir grup Cruise model robot taksi aniden çalışmayı durdurdu ve şehrin Fillmore bölgesindeki bir caddede, çalışanlar gelene kadar birkaç saat boyunca trafiği kitledi. Söz konusu olay ilk olarak Gough ve Fulton caddelerinin köşesinde duran sürücüsüz taksilerin bir fotoğrafını içeren Reddit gönderisini ile fark edildi. Dev otomobil şirketi General Motor’un yan kuruluşlarından olan Cruise, geçen hafta şehirde ticari robotaksi hizmetini başlatmıştı. Henüz sadece belirli sokaklarla coğrafi olarak sınırlı olan robot taksiler yalnızca akşam geç saatlerde çalışıyorlardı.

Akıllara distopik bir macerayı getiren olay sonrası Cruise şirketi açıklama yaptı ve olay için özür diledi. Ancak aksiliğe neyin sebep olduğu konusunda pek bir şey söylemedi. Bir Cruise sözcüsü TechCrunch’a yaptığı açıklamada, “Bu haftanın başlarında bazı araçlarımızın bir araya gelmesine neden olan bir hata tespit ettik. Sorunu kısa sürede çözdük. Hiçbir yolcu etkilenmemiş olsa da, rahatsızlık verdiğimiz herkesten özür dileriz.” dedi. Fakat belli ki şirketin araçlarla yaşadığı tek sıkıntı bununla sınırlı değil.

General Motors’tan Açıklama Geldi

General Motors destekli girişim, büyük bir ABD şehrinde ilk kez sürücüsüz taksi ruhsatını Cruise model araçlarla kazandı ve geçen şubat ayında San Francisco sakinlerine ücretsiz yolculuklar sunmaya başladı. 24 Haziran’da ücretli yolcu hizmetini başlattı. Ama başlamasıyla birlikte Cruise yolcularından birçok yorum yağmaya başladı. Bir yolcu Cruise robot taksisinin evine gitmek için alışılmadık derecede uzun bir yol kat ettiğini belirtti. Başka bir yolcu daha olumlu bir deneyime sahip görünüyordu, hatta sürücüsüz araba için bir nakit bahşiş bıraktı.

Şirketin böyle bir olayla karşılaşmış olmasının, robot taksilerin geleceği için nasıl bir engel teşkil edeceği sorusu şimdilik cevapsız. Daha önce de bir polis, bir Cruise arabasını farlarını yakmadığı için durdurdu. Memurlar, direksiyonun başında insan olmadığını gördükleri anda ne yapmaları gerektiğine şaşırdılar. Anlaşılan, dünyanın en gelişmiş ülkeleri bile henüz sürücüsüz otonom taksilere tam olarak hazırlıklı değiller.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.