Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Uçak Kokpitlerinde Neden Kamera Kaydı Yapılmıyor?

YAŞAM

Öncelikle, kokpit ses kayıtçısı ile ilgili bir giriş yaparak konuyu açalım; pilotlar, kara kutuda kokpit ses kaydı bulunması fikrine de ilk yıllarda karşı çıkmışlar ancak bu tepki zamanla azalmış ve bu sayede günümüzde kaza araştırmacıları kokpit ses kayıtlarını dinleyebilir hale gelmişler.

video kaydı fikri ise pilotlar tarafından hiçbir zaman iyi bir fikir olarak değerlendirilmemiş çünkü, görsel deliller pilot hareketlerinin yanlış yorumlanmasına sebep olabilir. video görüntüleri birçok durumda yanlış anlaşılmalara sebep olacak kesin olmayan, yoruma açık bilgiler sunarak araştırmacıları yanlış yönlendirebilir. oysa araştırmacıların en çok ihtiyacı olan şey yoruma açık olmayan kesin bilgilerdir. bu bilgiler de halihazırda ''flight data recorder'' yani uçuş veri kaydedicisi tarafından kayıt altına alınmaktadır.


kokpitte kamera kaydı yapılması bazı durumlarda (pilotların bayılması-ölmesi, kokpitte duman-alev oluşması) bulmacayı çözme konusunda yardımcı olabilecek bilgiler sunsa da; pilotlar üzerinde de aşırı bir stres, hareketlerinin sürekli kayıt altında olması baskısı ile zihnini sürekli prosedürlerle meşgul etmek, tüm dikkatini uçuşa vermek yerine kendi hareketlerini sorgulama, acaba bir şeyi yanlış mı yaptım ikilemine girmeye ve bazı duygu-durum bozukluklarının gelişimine sebep olabilir. bu konu ile alakalı olarak iş yeri kameralarının çalışanlar üzerindeki psikolojik etkilerini inceleyen akademik çalışmalar yayımlanmıştır.

havacılık, binlerce prosedür ve protokol ile kontrol altına alınmış bir iş kolu. uçuş sırasında iş yükünün çoğunluğu bilgisayarlar üzerinde olsa da pilotlar, tecrübelerine dayanarak bazı prosedürleri esnetebilirler, hatta hiç uygulamayabilirler. olayın akışındaki tüm bilgilere sahip olmayan kaza sonrası gözlemcileri sadece video görüntülerine bakarak yanlış yorum ve çıkarımlarda bulunabilirler. örneğin 1549 nolu hudson river kazasında kaptan ''sully'' acil durum protokollerinde bulunan öncelikler sıralamasını kendi kişisel tecrübelerine güvenerek değiştirmiş ve neredeyse fizik kurallarına aykırı bir şekilde uçağı hudson nehrine indirerek 155 kişinin hayatını kurtarmıştı. oysa kaptan pilot acil durum protokollerini sırasıyla uygulamaya kalkışsaydı uçağı havada tutabileceği çok değerli anları kaybedecek ve belki de uçağın çakılmasına sebep olacaktı. eğer uçak çakılsaydı tüm bu olanlar sonrası kokpit görüntülerini inceleyen kaza araştırmacıları kaptan sully'nin hatalı pilotaj yaptığı sonucuna varabilecekti.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.