Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Sağlık bir diyet programı nasıl olmalıdır?

SAĞLIK

Sağlıklı bir diyetin püf noktalarını Türkiye Ekspres Haber'e anlatan Diyetisyen Uzmanı Burcu Çoban,' bizim için önemli olan yeterli ve dengeli bir beslenme programıdır. Özellikle sağlıklı bir diyet kişiye özgü olmalıdır' dedi.

Diyet, sağlıklı bir beslenme, kişiye özgü yeterli ve dengeli beslenme programı olduğunu belirten Diyetisyen Uzmanı Burcu Çoban, Özellikle sağlıklı bir diyet kişiye özgü olmalıdır. Tıpkı parmak izi gibi, herkesin kendine has diyet programı olmalıdır. Kişinin yaşam tarzına, alışkanlıklarına, biyokimyasal bulgularına göre bir program olmalıdır’’ dedi.

Çoban, ‘’Kilo almak içinde, vermek içinde, herhangi bir hastalığın tedavisinde de sağlıklı beslenme programını uygulayabiliriz. Kişinin boyuna, kilosuna, yaşam tarzına göre diyet programları yapılıyor. Vücut analizi cihazımızla kişiyi tartıp, ölçüp ona göre bir beslenme programı oluşturuyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Sayılamayacak kadar diyet programlarının olduğunu belirten Çoban, ‘’Bir uzman tarafından kişiye özgü diyet programları yapılması gerekiyor. Kilo vermek günümüzde büyük bir sıkıntı haline geldi. İnsanların yaşam koşulları, iş koşulları sedanter yaşam, sağlıksız beslenme, bunların hepsi bir araya gelince kilo vermek salgın bir hastalıkmış gibi hayatımızı altüst etti. Bu nedenle insanlar paniğe kapılıp çeşitli diyetler yapıyorlar. Biz bunu asla önermiyoruz, bizim için önemli olan yeterli ve dengeli beslenme. Yeterli karbonhidrat, protein, yağ örüntüsü içerisinde, vitamin, mineral hepsi bir arada olacak bir beslenme programı ayarlanmalı. Trend diyetler, popüler diyetler, şok diyetleri hayatımızdan uzak tutmamız gerekiyor’’ ifadelerini kullandı.

Mevsimsel diyet türleri nelerdir?

Tam zamanlı bikini diyeti ve gelinlik diyetlerinin yaz mevsimine uygun diyetler olduğunu söyleyen Çoban, ‘’yaz geldi düğün sezonu açıldı, gelinlik giymek isteyenler çok kısa sürede zayıflamak için istiyorlar. Tatil sezonu açıldı, tatil yapmak istiyorum deyip kilo vermek isteyenler var. Çok hızlı kilo kaybı yaratan diyetleri önermiyoruz kesinlikle. Bunlara diyet türü de denmez aslında çünkü sağlığı bozan ve birçok organın işlevini bozan diyetler olduğu için uzak durmakta fayda var.

En faydalı diyet nasıl yapılır?

Diyetlerin her zaman kişiye özgü olduğunu, boyu, kilosu, yaşı, yaşam tarzı, biyokimyasal bulguları, kilo alıp verme geçmişi gibi bilgilerine göre beslenme programı oluşturulmasına vurgu yapan Çoban, ‘’Kişinin hikayesini aldıktan sonra kişinin alması gereken enerji miktarına uygun yağ, karbonhidrat, protein, vitamin, mineral destekli ve bununla beraber yeterli sıvı miktarının ayarlandığı, günlük fiziksel aktivitenin de uygulandığı bir program öneriyoruz. Bu beslenme programını yaşam tarzı haline getirmelerini istiyoruz. Yazın vazgeçilmezleri olan meyveleri çok tüketsinler. Özellikle öğün aralarında mutlaka meyve tüketsinler. Aynı zamanda sıvı tüketimine de dikkat etsinler. Yeterli ve dengeli olduktan sonra her zaman meyve tüketilebilir’’ diyerek sözlerini noktaladı.

Burcu Çoban Kimdir?

Diyetisyen Burcu ÇOBAN, 1988 İstanbul doğumlu. İlköğretim Ortaokul ve Lise eğitimini Malatya'da tamamlayıp 2014 yılında KKTC Yakın Doğu Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldu.
Mezuniyetin ardından Malatya'da birçok özel kurum ve hastanede çalıştı. Şuanda kurmuş olduğu Burcu ÇOBAN Bütünsel Yaşam Danışmanlığı merkezinde bir çok alanda çalışmalarını sürdürmektedir.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.