Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Koronavirüs güncel vaka sayıları şaşırttı

SAĞLIK

Türkiye'de son 24 saate 217 bin 276 Kovid-19 testi yapıldı, 11 bin 937 kişinin testi pozitif çıktı, 203 kişi hayatını kaybetti. İllere göre 7 günlük her 100 bin kişide görülen Kovid-19 güncel vaka sayıları da açıklandı.

1-7 Mayıs tarihleri arasında Ardahan dışında 80 ilde vaka sayılarında düşüş gözlenirken, bu hafta ise vaka sayısında artışın yaşandığı tek il Tunceli oldu. 80 ilde vakalar düşerken, Tunceli’de haftalık 123,44 olan vaka sayısı 1,2’lik artışla 124,64’e yükseldi.

İSTANBUL KOLTUĞU DEVRETTİ 

Koronavirüs vaka sayısında haftalardır zirvede çakılı kalan İstanbul, koltuğu Erzurum’a devretti. İstanbul, 175.21’lik düşüşle koronavirüs vaka sayısını 184.78’e çekerek, haftalar sonra 2. sıraya gerilemiş oldu.

İlk sırada yer alan Erzurum, vaka sayısını 111,3 düşürse de haftalık 192.28 vaka ile Türkiye’nin en fazla vaka görülen ili olmaktan kurtulamadı. Erzurum ve İstanbul’u, Ağrı, Rize ve Bilecik takip etti. Ağrı’da vaka sayısı 182,84, Rize’de 167,27 ve Bilecik’te 156,37 olarak kayıtlara geçti.
Haftalık verilere göre, her 100 bin kişide en az Kovid-19 vakası Şırnak (26,96), Adana (28,69), Hatay (32,54), Osmaniye (35,91) ve Kahramanmaraş’ta (43,06) görüldü. Vaka sayısını bir önceki haftaya göre en fazla düşüren iller ise sırasıyla Kastamonu, Tekirdağ, İstanbul, Bayburt ve Zonguldak oldu.
Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kabine Toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bu hafta içinde Çin’den Sinovac aşısı gelmesini beklediklerini söyleyen Koca, “10 milyon doz aşıyı bu hafta bekliyoruz” bilgisini paylaştı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sinovac’ın CoronaVac aşısının Türkiye’de üretimi için yetki verildiğini ancak gelecek birkaç ay içinde hemen üretime geçilmesinin beklenmediğini ifade etti.

Sağlık Bakanı Koca, haziranda 30 milyon doz BioNTech aşısı geleceğini eylül ayına kadar 60 milyon doz aşının daha tedarik edileceğini de açıkladı. BioNTech aşısını geliştiren şirketin CEO’su Prof. Dr. Uğur Şahin de perşembe günü çevrim içi düzenlenecek Bilim Kurulu Toplantısı’na katılarak tedarik süreci hakkında bizzat bilgi vereceğini söyleyen Koca şöyle konuştu:

“Temmuz, ağustos ve eylül aylarında olmak üzere ciddi bir miktarda toplamda 90 milyonu aşan doz için anlaşmalar yapıldı. Onları da Uğur Hoca’nın ağzından 84 milyon duysun istiyorum. Bilim Kurulu’na video konferansla katılmasını bekliyoruz. Uğur Hoca ne zaman ne kadar aşı gönderileceğini söyleyecek.”

Şahin’in haziran başında aşı kampanyasına destek vermek için de Türkiye’de olacağını duyuran Koca “Yani aşı kampanyasını güçlü yapmak istiyoruz. Uğur Hoca’yı da davet ettik. Bilim Kurulu toplantısında kendisinden ne zaman geleceğini duyarsınız” dedi.

Sağlık Bakanı, aşı takvimindeki hedefin haziran ayı sonunda 18-20 yaş üstü herkesin aşıya erişimini sağlamak olduğunu söyledi. Koca, haziran ve temmuz aylarında yapılacak aşılarla birlikte, Türkiye’de toplumsal bağışıklığın yaz aylarından yakalanabileceğini de belirtti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yerli aşı için ağustos ayını işaret ederek, “Yerli aşıda Faz3 çalışmalarına Haziran başında muhtemelen başlamış olacağız. Ağustos ayı içinde de aşımız inşallah hazır olacak” diye konuştu.

Yerli aşının Faz 3 çalışmalarında plasebo yerine Sinovac aşısının kullanılacak olmasına ilişkin soruyu “Memlekette bu işi en iyi bilen insanlar yönetiyor. Faz 3 safhasını aynı şekilde yine Serhat Hocalar planlıyor.

Bilim ne diyorsa biz o doğrultudayız. Alması gereken kişiyi siz plaseboyla 2-3 ay oyalarsanız, o dönemde de hasta olursa etik anlamda Helsinki Sözleşmesi gereği doğru olmuyor” diye yanıtladı.

Türkiye’de 17 günlük tam kapanmanın sona ermesinin ardından vatandaşlar, parklara, sahillere akın etti. Normalleşme sürecinin başlaması ile birlikte İstanbul’da sokaklarda caddelerde ve meydanlarda yoğunluk dün de normal günleri aratmadı.
 

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.