Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Kadınlarda dismenore ağrısı nedir?

SAĞLIK

Kadınların yarısından fazlası şiddetli regl ağrıları yani “dismenore” çekerken, bu ağrılar hem doğal yöntemlerle hem de ilaç yöntemiyle tedavi edilebiliyor.

Kadınların ayda bir görülen regl kanaması büyük sancıları beraberinde getiriyor. Tıp dilinde “dismenore” ile tanımlanırken, toplum dilinde “şiddetli regl ağrıları” adı veriliyor. Regl olan kadınların yarısından fazlası bu ağrıları yaşarken, en sık görülen yaş aralığı ise 18-24 yaş.

Birincil dismenore nedir?

Dismenorenin ilk derecesi olan birincil dismenore; farklı bir hastalıktan kaynaklanmayan ve tamamen kramplara dayanan ağrılar oluyor. Bu ağrıların kendilerini tekrarlama özelliği var. Bu tür ağrılar genel itibariyle ya regl kanamasından 1, 2 gün önce ya da regl kanaması ile başlıyor. Sırt, karın, kasık ve uyluk bölgesinde hissedilen ağrılar, kişiye göre farklı şiddette olabiliyor. Regl sancıları, 12 ila 72 saat arasında devam eder ve bu sancılara farklı olumsuzluklar eklenebilir. Ağrılı regl ile birlikte ishal, kusma, bulantı, halsizlik ve kabızlık görülebiliyor. Birincil dismenore, genç yaştaki kadınlarda daha şiddetli görülürken, kadınların yaşları ilerledikçe ağrı seviyesinin düştüğü belirtiliyor.

Primer dismenore, ilk defa regl görülmeye başlandıktan 1,2 yıllık süreçte daha fazla görülür. Buradaki ağrıların temel nedeni, rahimden salgılanan prostaglandin hormonudur. Bu hormon rahimin kasılarak, atılması gereken doku ve diğer bileşenleri atmasını sağlar. Bu durum ise sancıya neden olur.

İkincil dismenore nedir?

İkincil dismenore de farklı bir patolojik sebepten kaynaklanan ağrılardır. Yani birincil dismenore doğal olarak kabul edilebilirken, ikincil dismenore doğal olarak kabul edilmez. Rahim ve vajina anomalileri, yumurtalık kistleri, miyom, polip, rahim içi yapışıklıklar, enfeksiyonlar ve benzer durumlar sebebiyle görülen ağrıların genelidir. Buradaki ağrılar genellikle tek olarak kendilerini gösteriyor ve farklı bir olumsuzluk görülmemektedir.

Dismenorenin nedenleri

Regl olurken rahmin iç tabakasının atılması gerekir ve bunun sağlanması için de bazı kasılmalar meydana gelir. Ayrıca sözü edilen kasılmalar sayesinde kanama miktarı da azalırken; meydana gelen kasılmalar, rahim iç tabakasının oksijensiz kalmasına neden olur ve kadınlarda regl sancısı olarak hissedilir. Bazen hafif olan sancılar bazen şiddetlenir. Kasılmaları sağlayan prostaglandin hormonu, bazı kişilerde daha fazla salgılanır ve böylece dismenore ortaya çıkar. Bazen de prostaglandin hormonu normal seviyesinde olmasında rağmen ilgili kişinin bu hormona duyarlılığı fazladır ve bu durumda da regl görülür. Burada bahsedilen nedenler, birincil dismenore olarak bilinen duruma aittir.

Doğal tedavi yöntemleri

Dismenore tedavisi için öncelikle doktorlar tarafından teşhisin konması gerekir. Karnın alt bölgesinde sancı, bulantı ve kusma, baş dönmesi, ishal ve baş ağrısı varsa bunlar dismenorenin başlıca belirtileridir. Mesela pelvik bölgesine ve sırtın alt kısımlarına sıcak su torbaları yerleştirmek, ılık su ile banyo yapmak, ayakları sıcak tutmak, fiziksel egzersiz ile kasılmaları kolaylaştırmak, karın bölgesine masaj yapmak, ağır yiyeceklerden kaçınmak, gevşemeye yardımcı olacak fiziksel egzersizleri yapmak, vitamin ve mineral takviyesi alarak kasları rahatlatmak doğal tedavi yöntemleri olarak bilinir.

Doktorlar, yapılan bazı tetkikler sonucunda ağrılı reglinin farklı bir nedenden kaynaklandığını tespit ettiğinde ilaç tedavisi uygulanır. Bu tür tedaviler genellikle enfeksiyonların giderilmesi için kullanılan antibiyotiklerden oluşuyor.

Cerrahi yöntemler

Uygulanan tüm tedavi yöntemleri işe yaramadığı takdirde cerrahi yöntemler devreye girer. Endometriozis, fibroidler ve kistler gibi durumlarda, cerrahi işlem ile bunların alınması söz konusu olur.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.