Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Hipertansiyon hakkında bilinmesi gerekenler

SAĞLIK

Hipertansiyonun hiçbir belirti vermeden kendini gizleyebilen bir hastalık olduğuna dikkat çeken uzmanlar, hastalığın önlenebilir ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer aldığına dikkat çekiyor.

Yıllarca hiçbir belirti vermeden kendini gizleyebilen bir hastalık olan hipertansiyon, önlenebilir ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor. Türkiye’de her 3 kişiden 1’inde görülen hipertansiyon, inme, kalp krizi, kalp yetmezliği, kalp ritim bozukluğu, periferik damar hastalığı, aort yırtılması ve böbrek yetmezliği gibi organlarda hasar oluşturabiliyor.

Uzmanlar yüksek tansiyona karşı alınabilecek önlemlere dikkat çekiyor.

Kan basıncının ölçülerek, hipertansiyon hastası olup olunmadığının anlaşılabileceğine işaret eden uzmanlar şöyle diyor: “Bu ölçümün uygun şart ve ortamda yapılması gerekiyor. Özellikle son yarım saat içinde kahve, çay, sigara içmemiş olmak, on dakika oturur şekilde dinlenmiş olmak gerekiyor. Bununla birlikte çalışmalar, ofis dışı ambulatuvar kan basıncı ölçümü veya evdeki ölçümlerin ofis ölçümlerine göre hedef organ hasarı ve kardiyavasküler hastalık riskiyle daha kuvvetli ilişki olduğunu göstermektedir. Ofis ölçümlerinde strese bağlı olarak beyaz önlük hipertansiyonu görülebilmektedir. Bu nedenle evdeki ölçümler günlük yaşamdaki kan basıncını daha iyi yansıtması ve çok sayıda ölçüm alınması nedeniyle daha anlamlıdır. Bazı hastalarda da kan basıncı evde yüksek hastane ölçümünde normal çıkabilmekte, bu da maskeli hipertansiyon olarak tanımlanmaktadır.”

Hipertansiyona karşı yaşam tarzı değişikliğinin, tedavinin ve korunmanın temelini oluşturduğunu belirten uzmanlar, hastalıktan korunmak için yapılması gerekenleri ise şöyle sıralıyor:

“*Kan basıncı takibinin yapılması,

*Sigaranın bırakılması,

*Alkol tüketiminin hafta en fazla dört kadeh ile sınırlandırılması,

*Günlük tuz tüketiminin azaltılması,

*Düzenli fiziksel egzersiz yapılması,

*Haftada 5 gün tempolu yürüyüş yapılması,

*Aerobik egzersizlerin yapılması (yüzme, bisiklete binme vb.)

*Kilonun kontrol edilmesi,

*Stresle mücadele edilmesi,

*Düzenli doktor kontrolü.”

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.