Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Her 22 kişiden 17’sinin kanında mikroplastik parçacıklar var

SAĞLIK

Bilim insanları, ilk defa insan kanında mikroplastik parçacıklara rastladı. İnsanların yaklaşık yüzde 80'ninde mikroplastik parçacıklar var ve bu parçacıklar vücuttaki dolaşım organlarına kadar yerleşebiliyorlar.

Hollanda'da yapılan bir araştırmada, 22 bağışçıdan kan örnekleri alındı ve 17 örnekte plastik parçacıklar buldu. Sağlık üzerindeki etkisi henüz bilinmiyor ama araştırmacılar, hava kirliliği ile de vücuda giren mikroplastiklerin insan hücrelerine zarar vermesinden ve her yıl milyonlarca erken ölüme neden olmasından endişe duyuyor.

Bununla birlikte mikroplastik parçacıkların vücutta hareket edebildiği ve organlara yerleşebildiği de ortaya çıktı.Vücuttan atılmadan önce ne kadar süreyle kaldığı bilinmediğinden insan sağlığına etkisi net olarak ortaya konulamadı.

Her yıl 300 milyon ton plastik atık üretiliyor. Bu atıklar biyoçözünür olmamakla birlikte mikroplastik (5 milimetreden küçük) adı verilen daha küçük parçalara ayrılıyor. Araştırmalar çevrenin bu görünmez kirleticilerinin, çay, tuz, deniz ürünleri, bal, şeker, bira, sebze, meşrubat, şişe su gibi sofraların olmazsa olmazlarından organlarımıza, hatta anne karnındaki bebeklerin plasentalarına kadar her yerde bulunduğuna işaret ediyor. Laboratuvar ortamındaki bir çalışma mikroplastiklerin insan hücresine zarar verebileceğini göstermişti.

Kandaki plastiğin vücuda etkileri incelenirken, bu parçacıkların böbrekte ya da safra kesesinde temizlenip temizlenmediği araştırılıyor.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.