Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

'Büyüyememe' Sendromu

SAĞLIK

İçimizdeki çocuk hep olsun istiyoruz. Ama bu bizim çocuk bizim biyolojik yaşımıza uygun davranmamızı engelliyorsa sorun var demektir. Özellikle bekar erkeklerin yaşadığı 'Büyüyememe' yani 'Peter Pan Sendromu'. Peki nedir Peter Pan Sendromu? Tedavisi var mı? Hangi evrede terapiye gidilmeli? detaylar haberimizde...

Biyolojik yaşını reddedip çocuk gibi davranan, sorumluluk almayı reddeden kişiler Peter Pan Sendromu yaşıyor olabilir.

Adını bir kitap karakterinden alan bu sendromu açıklayan Klinik Psikolog Müge Olgun, sendromun genellikle bekar erkeklerde daha sık görüldüğünü söyledi.

Bu sendromun en belirgin sebebi ise; aşırı ilgi ve otoriter anne ile aileye ilgisiz ve sorumluluk almayan baba ile birlikte büyümektir. Bu sebeple bu çocuklar ve ergenler kendi yaş grubunda yapılması gereken sorumluluğu reddedip isyankar bir görünüme bürünmektedirler. Yetişkinler ise çocuk gibi davranışlar gösterebilmektedirler. Bu sendroma örnek olarak Michael Jackson verilebilir.

Bu etkide olan yetişkinler iyi bir kariyer inşa etmekte başarısızlık göstererek finansal bakımdan da sorumluluk geliştirmezler. sıklıkla iş ve hobi değiştirirler. Hızlı ve çok karar değiştirdiklerinden güvenlmez olurlar. İşsiz olanlar, iş bulmak için çaba harcamış gibi gözüksede çok az çaba harcalar ve buldukları her işi eleştirirler. Başarısızlıkları kendilerinde değil ya büyüdükleri ailede ya da dış dünyada ararlar. 

Psikoterapiye Ne Zaman Başlanmalı?

Sendromun kurucusu Barrie'nin dedği gibi genellikle ruhsal travma sonrası oluşur. Bu nedenle iyi bir psikoterapi sürecinden geçmelidir. Bu süreçte hem danışan kişi hem de ailesi sabırlı olmalıdır. 

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.