Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Bakan Koca: '3 ildeki 3 koronavirüs vakasında Delta Plus varyantı görüldü!'

SAĞLIK

Türkiye'de son 24 saatte 219 bin 737 Kovid-19 testi yapıldı, 4 bin 678 kişinin testi pozitif çıktı, 35 kişi hayatını kaybetti. Koronavirüs salgınıyla mücadelede son derece önemli bir kararın masada olduğu öğrenildi. Özellikle gençleri ilgilendiren karar, beraberinde bazı yasakları da getirecek. Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul'un da arasında olduğu 3 ildeki 3 koronavirüs vakasında Delta Plus varyantının görüldüğünü açıkladı

Delta varyantı görülen il sayısının da 30'a çıktığını duyurdu: “Delta Plus, 3 farklı ilde olmak üzere 3 kişide görüldü. İllerden biri İstanbul. Ankara'da yok. Bu kişiler aşılı değiller. Genel durumları ise iyi. Ağır geçirmiyorlar, ayakta takip ediliyorlar. Delta varyantında ise vaka sayısı giderek artıyor, 284'lere kadar çıktı. Vakaların görüldüğü il sayısı da 30'u buldu.”

BAYRAMDA EK TEDBİR YOK 

Kurban Bayramı'nda ek tedbirler gündemde değil. En önemli önlem, yüksek oranda aşılama olacak. Bakan Koca Türkiye'de aşılamanın bayrama kadar daha da hızlanacağına dikkat çekti:

“Salgının, virüse karşı toplumsal bağışıklıkla son bulacağını artık hepimiz biliyoruz. Bunun için ise, her ilde en az yüzde 70 oranında aşılanma olması gerekiyor. O nedenle illerin tamamını harekete geçirdik. Mobil ekiplerle gerekirse vatandaşımızın ayağına giderek aşı yapıyor olmalıyız. Kurban Bayramı öncesinde 18 yaş üzeri kişilerin en az yüzde 70'ine ulaşmak ve onları aşılamak istiyoruz. Bu da, 42-43 milyon kişinin aşı olması demek.”

Koca hatırlatma dozunun alt gruplara ineceğinin sinyalini verdi: "Bilim Kurulu toplantısında, 3. doz aşılamada 50 yaş sınırını biraz daha aşağı çekebiliriz. Yakında, belediye başkanları dahil olmak üzere kritik görevlerdeki kişilere de 3. doz aşılamayı açmış olacağız."

Sağlık Bakanı Koca, yurtdışından gelen aşı miktarının yeterli düzeyde olduğunu hatırlattı. Çarşamba günü 1,5 milyon doz Sinovac, perşembe günü de 1,5 milyon doz BioNTech’in daha Türkiye’ye geleceğini söyledi.

BAKAN KOCA'DAN YENİ HARİTA 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından paylaştığı yeni haritada, "İllerimizde 100.000 nüfusa karşılık gelen bir haftalık toplam vaka sayısını gösteren insidans haritasının güncel halini ekte görebilirsiniz. Salgının sonu aşı ile geliyor. Yarına bugünden daha güvenli bakabilmek için aşınızı olun." ifadelerini kullandı.

Son bir haftada vaka sayısı en çok azalan illerimiz; Gümüşhane, Eskişehir, Artvin, Denizli ve Bartın. Salgının sonu aşı ile geliyor. Yarına bugünden daha güvenli bakabilmek için aşınızı olun.

Sonbahara kadar nüfusun yüzde 70-80’inin koronavirüse karşı aşılanıp rahatlaması için özellikle 18-35 yaş grubuna dönük çalışmalar yapılacak. Pandemiyle mücadelede bu hedefe ise merkezi noktalarda toplu aşılamayla ulaşılacak. 

Türkiye'nin sonbahar aylarına kadar nüfusun yüzde 70-80'inin aşılanıp rahatlaması için hedef kitle olarak aşıya en duyarsız kesim olan 18-35 yaş grubuna dönük özel çalışmalar yapılacak. Maçlar, sinema, tiyatro ve konser gibi etkinliklere sadece aşılı olanların alınması gibi "pozitif ayrıştırıcı" yöntemler kullanılabilecek.

Sabah gazetesinden Zübeyde Yalçın'ın haberine göre, Delta varyantının en fazla görüldüğü Rusya'dan gelen turistler konusunda kamuoyunun endişe duymaması gerektiği belirtiliyor. Çünkü Rus turistler direkt belli bölgelere iniyor ve tatil boyunca otelden dışarı çıkmıyor, toplumu enfekte etme ihtimali bu yüzden çok düşük görülüyor.

Temasta oldukları turizm çalışanları da zaten aşılanmıştı. Batılı ülkeler başta olmak üzere delta varyantı birçok yerde etkin hale geldi. Türkiye'de de 26 ilde görüldü. Verilen bilgiye göre günlük vakaların yüzde 5'i delta varyantı. 1 Temmuz itibari ile Türkiye normalleşme sürecine girdi. Bunun etkileri iki hafta sonra ortaya çıkacak.

Normalleşme, bir de hızla yayılma özelliği olan delta varyantı eklenince iki hafta sonra günlük vaka sayılarının artması bekleniyor. Delta varyantının hızlı yayılması nedeniyle yaz aylarında 2 binlere inmesi beklenen günlük vaka sayılarının 5-6 binlerde kalmasına neden olacağı belirtiliyor. Aşıya olan ilgiye göre bu sayısının 4 ila 10 arasında gidip gelmesi bekleniyor.

AŞI OLAN MAÇA GİREBİLECEK 

Türkiye'nin sonbahar aylarında rahat etmesi için önümüzdeki süreçte günlük en az 1 milyon aşı yapılması, ikinci dozlar başladığında ise bu sayının 2 milyona çıkması gerekiyor. Sayıların hızla yükselmemesinin en önemli nedeninin aşıya en az ilgisi olan 18-35 yaş grubundaki talep yetersizliği gösteriliyor.

Bu nedenle aşılamada hedef kitle olarak bu kesime yönelinecek. 18-35 yaş grubunun aşıya ilgisinin artması için "pozitif ayrıştırma" yöntemi gündeme gelecek. Kurallara uyan ve aşısını yaptıran ödüllendirilecek. Sezon başladığında maçlara, tiyatro, sinema ve konser gibi etkinlere sadece aşılı olanların alınma gibi yöntemlerle bu yaş grubunun aşıya ilgisinin artırılması hedefleniyor.

VALİLİKLER DE DEVREYE GİRİYOR 

Aşının vatandaşın ayağına kadar gitmesi için valilikler ve kaymakamlıklar da devreye girecek. Sağlık il müdürlükleri ile birlikte aşı kampanyası yürütülecek. İllerin özelliklerine göre yayla, sera, tarla, cami, pazar yeri girişleri, büyük şantiyelerde çadırlar kurulup toplu aşılama yapılması mümkün hale gelecek.

4 BİN 678 YENİ VAKA, 35 VEFAT 

Türkiye'de dün 219 bin 737 Kovid-19 testi yapıldı, 4 bin 678 kişinin testi pozitif çıktı, 35 kişi hayatını kaybetti. İyileşen sayısı ise 4 bin 735 oldu. 18 yaş üstü nüfusta birinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 58.40, ikinci doz aşı yapılanların oranı da yüzde 25.55 olarak kayda geçti.

Kovid- 19'la mücadele kapsamında son 24 saatte birinci, ikinci ve üçüncü doz toplam 1 milyon 51 bin 537 aşı uygulandı. Türkiye'de bugüne kadar yapılan aşı sayısı, 36 milyon 251 bin 519'u birinci doz, 15 milyon 858 bin 588'i ikinci doz, 1 milyon 549 bin 165'i üçüncü doz olmak üzere toplam 53 milyon 659 bin 272'ye yükseldi.

NÜFUSA GÖRE DİKKAT ÇEKEN BAŞARI 

Öte yandan Trakya'da nüfusa oranla aşılama oranı yüksek seviyede ilerliyor. Sağlık Bakanlığının açıkladığı verilere göre, Türkiye'de birinci doz aşılama ortalaması yüzde 57,81, ikinci doz ortalaması ise 25,23 olarak kayda geçti. En az bir doz aşı olmuş 18 yaş üstü nüfusa göre aşılama oranı Kırklareli'nde yüzde 72,8, Edirne yüzde 72,4, Tekirdağ yüzde 66,7 olarak açıklandı.

Bu orana göre, Türkiye geneli en çok aşı yapılan iller arasında Kırklareli 3'üncü, Edirne de 4'üncü sırada yer aldı. Aşılamanın başladığı tarihten bu yana Edirne'de toplam 387 bin 374, Kırklareli'nde 329 bin 283, Tekirdağ'da ise 787 bin 895 doz aşı yapıldı. Kırklareli'nde randevularını alarak sağlık kuruluşlarına giden vatandaşlar, hastane ve aile sağlığı merkezlerinde aşılarını yaptırıyor.

İl Sağlık Müdürlüğü bahçesinde oluşturulan alanda da aşılama çalışmaları yürütülüyor. Vatandaşlar, aşılama merkezinde zaman zaman yoğunluk oluşturuyor. İkinci doz aşısını olan Erkan Ercan, AA muhabirine, Kırklareli'nin aşılamada başarılı olmasından dolayı mutluluk duyduğunu belirtti.

Aşının ardından kendisini daha güvende hissettiğini ifade eden Ercan, en kısa sürede salgının sona ermesi temennisinde bulundu. "Çok güzel zaten Kırklarelili olmaktan her zaman övünmüşümdür." diyen Ercan şöyle konuştu:

"Bu halkın duyarlılığı olarak düşünüyorum. İnşallah diğer iller de örnek olur. Öğretmen olduğum için ilk öğretmen hakkı olur olmaz geldim aşımı oldum. Şimdi de ikinci aşımı tamamladım. Herkese tavsiye ediyorum." ifadesini kullandı.

Bilimin öncülüğünde hareket etmek gerektiğine vurgu yapan Ercan, aşı olmamak için direnenlerinin bir an önce fikirlerini değiştirmeleri gerektiğini düşündüğünü söyledi. Öğretmen Şahin Değer de Kırklareli'nin güçlü bir sağlık altyapısına sahip bir olduğunu belirtti.

Kırklarelililerin aşı konusunda gayet bilinçli olduğunu dile getiren Değer, sırası gelenlerin hemen aşı olduğunu ifade etti. Nüfusa oranla bakıldığında Kırklareli'nin büyük bir başarı elde ettiğini anlatan Değer şöyle devam etti:

"Çok iyi rakamlar bunlar. Daha da yukarıya doğru gideceğine inanıyorum. İnşallah salgından ilk kurtulan illerden birisi biz olacağız. Sağlık çalışanlarımıza da bu konuda çok teşekkür ediyoruz. Çok kısa sürede aşımızı yaparak sağlıklı bir şekilde bizi buradan uğurluyorlar. Kendimi artık çok daha güvende hissediyorum. Virüsten çok korkuyorum çünkü etrafımızda çok ölümler oldu, ağır hastalık geçirenler oldu. İkinci aşıdan sonra tam bir koruma sağlayacağını düşünüyoruz ve kendimizi bir koruma kalkanı içerisinde hissediyoruz."

Edirne'de Vali Ekrem Canalp'in talimatıyla kurulan Aşı Çağrı Merkezi, kentteki aşılama oranının yükselmesine katkı sağladı. Çağrı merkezinde, aşı randevusu kaydı olmayan vatandaşlar tespit edilip kendilerine ulaşıldı. Aşı tereddüttü olanlar çağrı merkezi aracılığıyla sorularının yanıtlarını uzmanlardan aldı.

Aşıya gelme imkanı olmayanlar için bulundukları alanlarda aşılama gerçekleştirildi ya da randevu alamayanlar adına randevular oluşturuldu. Seyyar aşı ekipleri de köylerde aşılama faaliyetlerini sürdürdü. Nüfusa oranla aşılamada Türkiye geneli orta sıralarda yer alan Tekirdağ'da da aşılama merkezlerinde aşılamalar devam ediyor.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.