Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Bahar alerjisi artık mevsimsel değil

SAĞLIK

Bahar ayları bahar alerjisinin en sık görüldüğü dönem olarak biliniyor. Ancak artık küresel ısınmanın bir sonucu olarak bahar alerjisine Şubat ayından Kasım ayına kadar rastlanabiliyor. Peki Bahar alerjisinden nasıl korunacağız? İşte detaylar...

Bahar alerjisinin atopik kişilerde immun sisteminin ağaç ve çiçek polenlerini tehlikeli kabul ederek tepki vermesiyle ortaya çıkıyor. Yani bir nevi aşırı bir duyarlılık, aşırı bir tepki. Bu kişilerde bağışıklık sistemi epey güçlü çalışıyor. Bu rahatsızlıkta belirtilerin daha çok hapşırma, öksürük, burun tıkanıklığı, ciltte ve boğazda kaşıntı, baş ağrısı şeklinde görülüyor. Bahar alerjisi toplumda görülme sıklığının yüzde 30'dur.

Küresel ısınma ve sera etkisi nedeniyle polenlerin görülme süresi ve yoğunluğu artıyor. Artık neredeyse tüm yıl ağaçlar çiçek açıyor ve polenler Şubat ayından Kasım ayına kadar etkili oluyor. Bahar alerjisinin çocuklarda en fazla 9-10 yaşlarında görülüyor. Polenlerin yoğun olduğu günlerde çocuğun dışarıda fazla vakit geçirmemesi, eve geldiğinde banyo yaptırarak çocuğu polenlerden arındırmak ya da burnunu ve boğazını tuzlu su ile yıkamak şikayetleri önemli oranda azaltıyor.

"Çocuk uyuyamıyor, çok sık hastalanıyor, okul günü kaybediyorsa immunoterapi, yani 3-5 yıl süren iğne tedavisi uygulamak gerekebilir" diyen Uzmanar, bu tedavinin şikayetleri yüzde 80-90 oranında ortadan kaldırdığını ifade ediyorlar. C vitamini, omega3 ve keten tohumu gibi antioksidan gıdaların bahar alerjisinin daha hafif atlatılmasına yardımcı oluyor. Bu süreçte glutenli, karbonhidratlı ve unlu gıdalar ile sütün ise olumsuz etki ediyor. Bir çocuk bir yaşından önce ne kadar az dış ortamda bulunur ve az alerjenle karşılaşırsa ileride alerji geliştirme ihtimali de o kadar artıyor. Yani ne kadar sakınırsak ileride o kadar alerjik oluyor.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.