Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

F-16 Satışına Tepki

POLİTİKA

ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışını koşullara bağlayan tasarıyı reddetmesinin ardından Yunanistan dahil oldu.. Yunanistan'da muhalefet Başbakan Miçotakis ve partisine sert tepki gösterirken, eski Başbakan Çipras da hükümete Erdoğan üzerinden yüklendi.

ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışını koşullara bağlayan tasarıyı reddetmesinin ardından Yunanistan dahil oldu.. Yunanistan'da muhalefet Başbakan Miçotakis ve partisine sert tepki gösterirken, eski Başbakan Çipras da hükümete Erdoğan üzerinden yüklendi.

Türkiye ile Yunanistan arasında ilişkilerin son derece gergin seyrettiği bir dönemde ABD Senatosu tarafından verilen ve Türkiye’nin F-16 satın alımı ve modernizasyonu konusunda önünü açan karar, Yunanistan’da krize neden oldu.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Robert Menendez'in Türkiye'ye F-16 satışını sınırlandırıcı koşullara bağlama talebi dün reddedilmişti.

Hemen hemen her gün Türkiye hakkında onlarca haber paylaşan Yunan basını bu kez sessizliğe bürünürken, ana muhalefet lideri ve eski Başbakan Aleksis Çipras’ın liderliğindeki SYRIZA partisi, F-16 konusunda Atina yönetimine tepki gösterdi.
Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, ABD’ye son ziyaretinde Yunanistan’a F-35 sağlanması gerektiğini savunurken, Türkiye’ye F-16 verilmemesini talep etmişti.

SYRIZA partisi dün ABD Senatosu’nun kararının ardından Miçotakis yönetimini topa tuttu. SYRIZA, bu kararın Miçotakis ve Atina hükümeti için büyük bir yenilgi olduğunu söyledi.

Çipras’ın partisinden yapılan açıklamada, “ABD Senatosu’nun Türk F-16’ları hakkındaki kararı, Miçotakis doktrini için son derece ciddi bir yenilgidir.” denildi.

Miçotakis’in çabalarının boşa çıktığına işaret edilen açıklamada, “Senato’nun dün F-16 savaş uçaklarının satışını sınırlayan koşulları reddetme kararı ile Türkiye, sadece Yunanistan’ın egemenliğine doğrudan meydan okuduğu ve Libya ile yeni muhtıralar imzaladığı için ‘cezalandırılmamakla’ kalmıyor, aynı zamanda ödüllendiriliyor.” ifadesi kullanıldı.

SYRIZA ayrıca, “Miçotakis hükümeti ulusal çıkarlar için giderek daha tehlikeli hale geliyor.” suçlamasında da bulundu.

SYRIZA’nın bu suçlamalarına ise hükümet kanadından yanıt gecikmedi. Yunanistan’da hükümet sözcüsü Yannis Oikonomou, “SYRIZA, Türk Anadolu Ajansı gibi konuşuyor.” ifadelerinde bulunurken, Yunanistan hükümetinin ‘sahadaki güç dengesini kendi lehine değiştirmeyi kararlı olarak sürdüreceğini’ savundu.

Öte yandan, eski Başbakan ve SYRIZA lideri Aleksis Çipras da F-16 kararından hemen önce önemli açıklamalarda bulundu. Çipras, Türkiye konusunda Başbakan Miçotakis’e yüklenirken, “Başbakan Türkiye’nin egemenlik haklarımıza gerçekten meydan okuması durumunda yaptırımlar konusunu gündeme getirmeye bile cesaret edemediği sürece, Erdoğan aynı cesareti göstermeye devam edecektir.” dedi.

Çipras, Miçotakis’i ve partisini Türkiye karşısında ‘strateji eksikliği’ ile suçlarken, “Çünkü Türk provokasyonu kelimelerle değil, eylemlerle karşılanmalıdır.” dedi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.