Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Engel, başarının önüne geçemez

ÖZEL HABER

Pervin Ayli Yağız, engelli olmanın başarının önüne geçemeyeceğine dikkat çekerek,aldığı madalyalarla herkese umut ve cesaret veriyor.

Gülistan Azak

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın  2022 yılı verilerine göre, 1 milyon 414 bin erkek ve 1 milyon 97 bin kadın engelli bulunuyor. Engel durumlarının başarılarının önüne geçemeyeceğini belirten engellilerin tek istediği yaşamlarını kolaylaştıracak alanların oluşturulması.

Diyarbakır Engelliler Derneği kurucularından Pervin Ayliyağız (60) da,  engellilere dönük birçok eksiklik olduğunu ve bunun tamamlanmadığını söylüyor.

‘Engel, yaşamım ve başarım önüne geçemedi’

Geçirdiği havale nedeniyle iki yaşında engelli olan Ayliyağız,zorlu yaşamını şu sözlerle ifade ediyor: “Kız kardeşim beni sırtına alıp okula götürüyordu. Babam okula olan isteğimi çok görünce okulun yanında küçük bir ev kiraladı, okula daha rahat gidip geldik. Çevremde okula gidemeyeceğimi düşünüyordu. Okula gidemediğim günlerde öğretmenim evime gelir ders anlatırdı. Tekerlekli sandalyemle dışarı çıkıp dolaşıyordum. Belki bir engeldi ama asla yaşamım ve başarım önüne geçebilecek bir sorun olarak görmedim.”

Projeleriyle insanlara umut oldu

Ayliyağız liseyi bitirdikten sonra ise 'Engelliler Derneği'nin kuruluşunda yer alıyor. Ayliyağız daha sonra ise hazırladığı sosyal projelerle çok sayıda insana umut oluyor. 1997 yılında Almanya’dan sivil toplum örgütlerinden Diyarbakır’a tırlar dolusu tekerlekli sandalye gönderildiğini dile getiren Ayliyağız şunları belirtiyor: "Bir gazeteci arkadaşımızın desteği ile ‘sende bir insanı giydir’ projesiyle Diyarbakır’da giydirmediğimiz insan kalmadı. 2003 yılında da Dünya Bankası’nın açtığı bir proje vardı ve ben oraya bir proje hazırladım gönderdim. 5 ülke arasında birinci oldum. Sadece engelliler üzerine nevresim ve galoş üretim atölyesi projesiydi birkaç yıl öncesine kadar da sürdürülüyordu. Daha sonra bu ekonomik krizler engellileri de etkilediği için o atölyeler kapandı.”

‘Sporu asla  bırakmayacağım’

2011 yılında atıcılık dalında dünya şampiyonu olan Ayliyağız, “Sporu asla bırakmayı düşünmüyorum. Tekerlekli sandalyemle çok şey başardım. İnsan yeter ki istesin, başaramayacağı hiçbir şey olamaz" diye konuştu.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.