Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Burdur'da gezilecek 10 yer

ÖZEL HABER

Doğal ve tarihi zenginlikleri ile Göller Bölgesi'nin büyüleyici şehri; Burdur…

Salda Gölü

184 metre ile ülkemizin en derin ikinci gölü olma özelliğine sahip olan Salda Gölü, Burdur'un Yeşilova ilçesinde konumlanmaktadır. Muhteşem manzarası ile eşi benzerine az rastlanır alanlarından birine ev sahipliği yapan bu gölün güzelliğini korumak amacıyla ise bölge doğal SİT alanı ilan edilmiştir. Konum olarak bağlı olduğu Yeşilova ilçesine yalnızca 4 km uzaklıkta yer almaktadır. Gerek yerli gerekse dünyanın dört bir yanından gelen yabancı turistlerin ilgisini çekmeyi başaran Salda Gölü'nün manzarası görenleri kendine hayran bırakıyor.

Gölü böylesine eşsiz kılan ve değerli yapan özellikleri arasında hiç şüphesiz turkuaz renkli suyu ve Maldivler'i aratmayan bembeyaz kumu gelmektedir. Hafif tuzlu ve karstik olan bu göl aynı zamanda ziyaretçisine yüzme ve kamp yapma gibi aktivite olanakları da sunmaktadır. Özellikler daha önce hiç gölde yüzmemiş olanlar için Salda Gölü'nü turkuaz renkli suları ve muhteşem plajı unutulmaz bir deneyim yaşatmaktadır. Ziyaretçiler yüzmek için bölgede bulunan Salda Orman Plajı ve Yeşilova Halk Plajı'nı tercih etmektedir.

Etrafı çam ağaçlarıyla çevrili olan bölge kamp için de oldukça elverişlidir. Kamp için tercih edilen aylar ise genellikle temmuz, ağustos aylarıdır. 

İnsuyu Mağarası

Ülkemizde turizme açılan ilk mağaralardan biri olan İnsuyu Mağarası ile Burdur arasında 13 kilometre bulunmaktadır. Burdur'un su ihtiyacını karşılamak için kullanılan İnsuyu Mağarası sürekli çekilen sular nedeniyle mağaranın içindeki göller kurumuş ve mağarada mevcut olan damlalar zaman içerisinde yok olmuştur.

Fakat 2004 yılında şiddetli bir şekilde yağan yağmur sayesinde İnsuyu Mağarası'nda tekrar küçük gölcükler oluşmuştur. Bu harika atmosferi olan mağaranın şeker hastalığına ve mide hastalığına da iyi geldiği ve şifa verdiğine inanılmaktadır. İl Özel İdaresinin kurmuş olduğu konaklama tesisi mağaranın yakınındadır ve burayı ziyarete gelenlere kapısı açıktır. Kalker tortulanmalarından oluşmuş sarkıt ve dikitler sizi şaşkına uğratacak ve hayranlığınızı kazanacak. 

Salda Kayak Merkezi

Salda Kayak Merkezi, Akdeniz Bölgesi'nde yer alan Burdur'da yerli ve yabancı kayak severleri ağırlamaya başlamıştır. Salda Kayak Merkezi'nin alt yapısı ve kayak donatıları kayak sporcularının beklentilerine cevap verecek şekilde düzenlenmiş bir bölgedir.

Salda Kayak Merkezi dünyanın dört bir tarafından kayak severleri bekliyor. Muhteşem güzellikteki eşsiz göl manzarası eşliğinde ve çam ormanlarının arasında kayak yapma keyfini yaşamak istiyorsanız mutlaka Salda Kayak Merkezi'ne uğramanızda fayda var.

Türkiye'nin ilk ve tek göl manzaralı kayak merkezi olan Salda Kayak Merkezi Burdur şehir merkezine 72km, Yeşilova ilçesine 12km mesafede olup Eşeler yaylası, Tızantepe'de bulunmaktadır. Ayrıca tesise 57km mesafede bulunan Denizli Çardak Limanı'na ile ulaşım kolaylaştırılmıştır.

Tesiste en uzunu 1600 en kısası ise 950 metre olan 5 pist ile 860 metre uzunluğundaki telesiyej hattı yer alıyor almaktadır. Kayak Merkezi 200 metre bir kot farkı ile yüzde 15'lik bir eğime sahiptir. Tesiste 1 snowtrack, 2 kar motoru, kayak ve elbise kiralanabilecek kafeterya bulunmaktadır.

Salda Orman Plajı

Burdur'un Yeşilova ilçesinde bulunan ve ülkemizin saklı kalmış cenneti olanSalda Gölü'nün plajlarından bir tanesi Salda Orman Plajı. Eşi benzeri görülmemiş bembeyaz bir kumsal ve piknik masaları ile Salda Orman Plajı, ülkemizin sıra dışı plajlarından bir tanesi. Bahar ve yaz aylarında hem denize girmek hem de piknik yapmak için ideal bir plaj olan Salda Orman Plajı, Orman Bakanlığı tarafından işletiliyor.

Salda Orman Plajı, harika bir kamp alanı aynı zamanda. Yani dilediğiniz an çadırınızı kapıp bu doğa harikasında doğayla iç içe zamanlar geçirebilirsiniz. Yalnız çadırınızı kendiniz getirmeniz gerekiyor. Zira kamp alanı olmasına karşın çadır ya da karavan kiralayabileceğiniz bir yer bulunmuyor. Ancak çadırınıza kadar elektrik çekilebiliyor.



Salda Orman Plajı'nın etrafı tel örgülerle çevrilmiş ve girişinde de bir güvenlik görevlisi bulunuyor. Günlük ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz birkaç büfe ve bir tane de restoran var. Plajın yakın çevresinde alkollü eğlence mekanları da yer alıyor.

Burdur Arkeoloji Müzesi

Burdur Arkeoloji Müzesi binası, ziyaretçilerine kapılarını ilk kez 12 Haziran 1969 yılında açmıştır. 2008 yılında “'Gezilip Görülmeye Değer Müze”' ödülünü almıştır. Müze binası, ev sahipliği yaptığı bahçesindeki medreseden geri kalan Osmanlı Pirkulzade Kütüphanesi'nin mimarisinden esinlenerek bir bütünlük oluşturacak şekilde inşa edilmiştir. Burdur Arkeoloji Müzesi, zengin kalıntıların bir araya toplandığı görülmeye değer bir müze konumundadır.

Burdur Arkeoloji Müzesi, 1956 yılında kurulmuştur. Sonrasında ise 2001 yılında yeniden düzenlenmiştir. Türkiye'nin en zengin müzelerinden sadece biri olan müzede; Hacılar, Kuruçay, Höyücek Höyükleri, Boubon, Kibyra ve Sagalassos kazılarından çıkarılan buluntular, müsadere ve satın alma yoluyla müzeye eklenenlerle birlikte atmış binden fazla kültür varlığına ev sahipliği yapmaya devam ediyor.

Keraitae

Burdur'un Bucak İlçesinde bulunan Keraitae, antik bir kenttir. Bucak ilçesinde bulunan Belören Köyü'ndeki Keraitae diğer antik kentlere de yakındır.

Sagalassos Antik Kenti'ne 11 kilometre, Kremana Antik Kenti'ne 8-9 kilometre uzaklıktadır. Ulaşımı da oldukça kolaydır. Bucak'tan asfalt yolla ulaşabilirsiniz. Keraitae Antik Kenti'nde yapılan arkeolojik kazılar sonucunda Roma ve Helenistik döneme ait kalıntılar bulunmuştur. 

Karacaören Baraj Gölü

1989 yılında yapımı tamamlanmış olan Karacaören Baraj Gölü, Aksu Çayı üzerinde bulunmaktadır.

Bölge, Antalya'ya da oldukça yakındır. Antalya'dan Karacaören Baraj Gölü'ne tur otobüsleriyle geziler düzenlenmektedir. Karacaören Gölü'nde yamaç paraşütü yapmak da mümkündür. Hem huzurlu hem de heyecan dolu bir tatil için Karacaören Baraj Gölü'nü tercih edebilirsiniz.

İncirhan Kervansarayı

İncirhan Kervansarayı, Burdur'un Bucak ilçe merkezine 7 km uzaklıkta İncirdere Köyünde yer alan handır. Tarihi Kervansarayı; Burdur'da Türklerin hakimiyet sürdüğü dönemlere ait olan en önemli yapılar arasında gösterilmektedir. Tarihi han 1200'lü yıllarda Anadolu Selçuklu Hükümdarı Gıyaseddin Bin Keykubad tarafından yaptırılan inşa ettirilmiştir. Yoldan geçen kervanların konaklaması amacıyla inşa edilen kervansaray yapıldığı dönemde aktif bir şekilde kullanılmış. Sürekli olarak kullanıldığı dönemler boyunca bölgedeki ticarette ve yolculuk faaliyetlerinde önemli katkılarda bulunmuştur.

Tymbrianassus Antik Kenti

Tymbrianassus Antik Kenti, Burdur'un Düğer Köyü sınırları içerisinde yer alıyor. Klasik Çağ'a ait bilinen en eski yerleşim yeri olarak bilinen Tymbrianassus Antik Kenti, Yunan Arkaik Dönemi'ne rastlıyor ve Frig kültürünün izlerini gözler önüne seriyor. Yarışlı Gölü'nün doğu kıyısındaki yarımada üzerinde bulunan antik kent, M.Ö. 6. yüzyılın sonlarında kurulmuş.

Tymbrianassus Antik Kenti'nde bugüne kadar hiç bilimsel kazı yapılmamış. Yapılan kazılar hep kaçakmış ve ortaya çıkan kalıntıların büyük bir kısmı da şu an Burdur Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor. Bulunan eserlerin bazılarının tapınak olduğu düşünülüyor ve bu birkaç yapının pişmiş topraktan kaplama levhaları bulunuyor. Yapıyı doğanın yıpratmasından ve yangından korumak için yapılan bu levhaların üzerinde, Grifon başlı hayvan figürlerine rastlanıyor. Bu figürler ise yapıyı, dinsel inançlara göre kötü ruhlardan korkuyor. Dönemin süsleme motifi olarak da dört yapraklı yonca dikkat çekiyor.

Sia Antik Kenti

Sia Antik Kenti, Burdur'un Bucak ilçesine bağlı Kızılkaya Bucağı Karaot Köyü yakınlarındadır. Burdur şehir merkezine yaklaşık 100 km. uzaklıktaki antik kente Burdur-Antalya karayolunun 100 kilometresinde bulunan ve Antalya'ya bağlı olan Dağbeli Bucağı'ndan kahverengi Sia tabelasından dönerek yolu takip edip 15 km sonunda kente kolayca ulaşılabilir. Sia Antik Kenti, bölgedeki halk tarafından Taştandam adıyla anılmaktadır. Sia Antik Kenti'nin yerleşim alanı, Taştandam Tepe'nin üzeri ile güney ve batı etekleridir.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.