Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Bana Genini Söyle Sana Simetrini Söyleyeyim!

ÖZEL HABER

Aynaya baktığımız zaman vücudumuzda birçok yerin aynı olmadığınız fark ederiz. Bir tarafımız diğer yarımıza oranla farklı görürüz. Peki neden? Sağ profilden çektiğimiz bir fotoğraf neden sol profile göre daha iyi?

Aslında yüzümüzün bu eşitsizliğinin bir ismi var. İsmi “yüz asimetrisi” denir.  Korkmaya gerek yok her insanda bu asimetrisi  mevcuttur. Genel olarak insanlar yüz asimetrisi daha iyi olan insanları güzel bulma eğilimindedirler. Bu yargı nedeniyle kaşlarımızı, burnumuzu, yanaklarımızı hatta göz kapaklarımızı birbirine eşit ve benzer olması için çeşitli yollara başvururuz. Çünkü yüzü simetrik olanlar bize daha çekici gelir.

İnsan vücudunun belli bir simetrisi vardır. İnsan iskeletini ayakta tutan bu simetri sağ tarafımız sol tarafımıza ayna görüntüsü olarak görünür. Doğduğunuz andan itibaren genlerimizin aktivasyonu gerçekleşir. Normal koşullarda bu genlerden dolayı her iki tarafımızın aynı olması gerekir. Yani bilimsel olarak yüzümüz ve vücudumuzun her iki yarısı birinin aynısı olması gerekiyor. Ancak gerçek dünyada işler ufak bir oynamaya geçiyor. Genellikle bir gözün diğerinden biraz daha büyük olduğunu görebilirsiniz. Daha büyük olan bu göz de genellikle daha yüksektir. Burun delikleri de genellikle boyutlarında ve şekillerinde asimetri gösterir.

Yaşlandıkça yüz asimetrisi artar. Bu yaşlanmanın doğal bir parçasıdır. Kemikleriniz ergenlikte büyümeyi durdursa da, kıkırdağınız yaşlandıkça büyümeye devam eder. Bu, kulaklarınızın ve burnunuzun yaşlandıkça büyüyüp değiştiği ve asimetriye neden olabileceği anlamına gelir. Ayrıca duruş bozukluklarının, uzun süre yüz üstü veya sürekli aynı tarafa yatarak uyumanın veya sürekli yüzünüzü elinize yaslamanın da yüz asimetrisine katkıda bulunabileceği düşünülmektedir.

Gelişim esnasında her şey mükemmel bir şekilde yürür ise, sonuç mükemmel simetridir. Bu nedenle, mükemmel simetriden sapan herhangi bir şey, bu sapma ne kadar az olursa olsun, bir tür işlev bozukluğuna işaret eder. Yüzün bir tarafında, bir gen fazla veya az, biraz yanlış yerde olabilir. Bunun sonucunda şekillenmede fark ortaya çıkacaktır. Bu küçük fark çoğu zaman, çıplak gözle tespit edemediğimiz (ancak bilinçaltında farkında olabileceğimiz) mikro asimetri denilen şeye neden olur.

Özetle, yüz simetrisi evrensel olarak her iki cinsiyette güzellik ve çekicilikle ilişkilidir. Bunun için en iyi desteklenen teori, türümüzün, bilinçsizce de olsa simetriyi iyi genler ve fiziksel sağlığın bir temsilcisi olarak tanıyacak şekilde evrimleştiğidir. Ancak farklı olan güzeldir. Günümüzde bazı kişiler de asimetrik yüzlerin daha güzel olduğunu iddia etmektedir. Kısacası en güzeli belirgin bir sağlık sorunu yoksa bu işe fazla takılmamaktır.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.