Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Yargıtay’dan emsal karar: 10 yıllık otomobil son model sıfırıyla değiştirilecek

Otomobil

Mersin’de 2012 yılında aldığı sıfır otomobiliyle hiçbir kazaya karışmadığı halde sorun yaşayan Ahmet Hocamoğlu, soluğu mahkemede aldı. Otomobilin tavanı ve sol arka camındaki boyaların kalkması sebebiyle dava açan Hocamoğlu için Yüksek Mahkeme’den emsal bir karar çıktı.

Mersin'de yaşayan Ahmet Hocamoğlu isimli bir vatandaş, 2012 yılında sıfır model bir otomobil satın aldı. İlk yıllarda hiçbir sorun yaşamayan Hocamoğlu, 2017 yılında aracının boyasında atmalar olduğunu gördü. Öyle ki aracın boyası adeta bir çıkartmaymışçasına kendi kendine soyuluyordu. Bunun üzerine servise giden Hocamoğlu, beklemediği bir sonuçla karşılaştı. Şirket, aracın tamamen boyanabileceğini ancak zararın karşılanmayacağını söyledi. Bunun üzerine dava açmaya karar veren Hocamoğlu, 5 yıldır devam eden hukuk mücadelesini kazandı.

DARBE YOK AMA BOYASI DÖKÜLÜYOR

Ahmet Hocamoğlu, önce tüketici mahkemesine gitti. Üretici firma, yaptığı savunmada otomobilin 3 yıl boya koruma garantisi altında olduğunu, bu süreçte hiçbir problem yaşanmadığını söyledi. Satıcı bayi de aracın kusursuz olarak teslim edildiğini savundu. Mahkeme heyeti, bunun hafif bir kusur olduğuna ve boya ile giderilebileceğine, ayrıca sorunun 2 yıllık yasal süreden sonra yaşandığına ve zaman aşımına uğradığına, buna göre de davanın reddine karar verdi. Bunun üzerine üst mahkemeye giden Ahmet Hocamoğlu, emsal niteliğindeki kararın çıkmasını sağlamış oldu. Adana Bölge Adliye Mahkemesi 5. Hukuk Dairesi, bilirkilşi raporundaki imalat hatası açıklamasını gerekçe göstererek, 2012 model aracın ayıpsız misli ile değişimine ve davanın ilk derece mahkemesinde yeniden görülmesine karar verdi.

‘GİZLİ AYIP’TA ZAMAN AŞIMI OLMAZ

Ahmet Hocamoğlu adına süreci yöneten Avukat Kurtuluş Kanat, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu: "Bu emsal olacak bir karardır. Boyanın yaprak gibi kalkması ve ilerlemesi boyama prosesi hatasıdır ve araç satın alındığında müşterinin bunu fark etmesi mümkün değildir. Üretimden kaynaklı gizli ayıplarda zaman aşımı yoktur. Bunu sunduğumuz Yargıtay kararlarıyla da gözler önüne serdik. Burada üretimden kaynaklı gizli ayıp olduğu için müvekkilimizin aracı 2022 modelle değiştirilecek."

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.