Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Malatya’daki yemek fabrikaları işletmecileri Erdoğan’dan destek bekliyor

Malatya

Dolardaki yükseliş özel yemek fabrikalarını vurdu. İşletme sahipleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan destek bekliyor.

 Özel yemek fabrikası işletmeci Metin Ulutaş: "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Kabine sonrası yaptığı açıklamada Dolar düşmeye başladı. Biz özel yemek fabrikası olarak mağdur oluyoruz. İhalede verdiğimiz fiyatlardan dolayı zor durumdayız. Hükümetten ihalelerin fesih edilmesi bekliyorum. Firma işletmecisi olarak çıkmaza düştük. Bundan 12 ay önce hatta 20 ay önce yapılan toplu sözleşmelerin şuan yapamaz duruma geldik. Dolar kuru artmasıyla birlikte ayçiçek yağı, pirinç, köpük tabakların bütün temel ihtiyaçlarımız 100’de 200, 100’de 300 artması sonucu biz bu işi yapamaz duruma geldik ve hiçbir şekilde sesimizi duyuramıyoruz. Devlet büyüklerimiz ve bakanlarımız bu konuyla ilgili bir açıklama yapmıyor. Bu günün şartlarına bakıyoruz bizim daha önceki vermiş olduğumuz kamu sözleşmelerindeki fiyatlarla bu durumla baş etmemiz çok zor. 12 ay önce vermiş olduğumuz 10 TL’lik ürünler bu günkü şartlarda çıkamıyoruz dedi.

İşletme sahibi Ulutaş, "önce başa baş karşıladığımız maliyetler veya 5-10 TL zararla kapattığımız aylar artık 100 TL civarına çıktı. Asgari ücretin benim firmama maliyeti bile 30.000 TL civarı. Biz bu işin içinden nasıl çıkacağız. Devletin acilen bir fiyat farkı 100’de 10, 100’de 20 fiyat farkından söz ediliyor bu bizi kurtarmıyor. İhalelerimizin fes edilmesini istiyoruz yeniden ihale yapılmalı. Bakanlarımız bir çalışma yapmış ama feshedilmesi söz konusu olmadığı söyleniyor. 100’de onlarda yapılacak artış hiçbir arkadaşımızı kurtarmayacak. Benim bir projedeki zararım sadece 80.000 TL. 13.000 liraya yaptığım maliyet bana 20.000 liraya denk veriyor artık. Devletimiz herkese bir çözüm buldu bize de bir çözüm bulmasını istiyoruz" şeklinde konuştu. Bazı arkadaşlarımız sözleşmelerini tamamlayabilmek için arabalarını evlerini sattılar maliyetleri karşılamak için. Devletimiz çözüm bulmadığı sürece biz bu işin içinden çıkamayız" şeklinde konuştu.

 Yemek fabrikası işletmecisi Fatih Karakuş ise, " Sözleşmelerimiz aylık değil yıllık sözleşmeler hatta 36 aylık sözleşmelerimiz var. 36 ay önce vermiş olduğumuz teklif o günün koşulları ve 1 yıl sonraki fiyat endeksine göre tekliflerimizi vermiştik. Doların ve fiyatların yükselmesi nedeniyle vermiş olduğumuz sözleşmeler neredeyse yarıda kaldı. Sözleşmelerinizi fes edemiyoruz tazminatlarımız ve ihalelerde yasaklı duruma düşme durumumuz oluyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın vermiş olduğu kararnamede ya sözleşmelerin fesih ya da uzatılması gibi genelge yayında, ancak hiçbir kurum bunu dikkate almıyor. İş yerim için arabamı ve evimi sattım" ifade etti.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.