Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Malatya Şehri'nin adını kimin verdiği ortaya çıktı!

Malatya

TRT 1 Ekranlarında yayınlanan Pelin Çift ile Gündem Ötesi adlı program’da Malatya iline isim verenin Türk Hükümdar Soyunun atası kabul edilen büyük Türk hakanı olduğu iddia edildi.



TRT 1 Ekranlarında yayınlanan Pelin Çift ile Gündem Ötesi adlı program’da Malatya iline isim verenin Alp Er Tunga olduğu iddia edildi. 

Aspuzan dağlarında bulunduğu bir zamanda yanındakiler Alp Er Tunga’ya “Mal Geliyor” anlamında “Mal Atiye” derler oda bu şehre “ Mal-î Atiye” sonra Malatya denmeye başlar. 

Prof. Dr. Necati Demir “ Bu bir efsane, doğruluğu, yanlışlığı tartışılır ” dedi.  

Prof. Dr. Necati Demir “ Ben Malatya Belediye Başkanı olsam giriş tabelasının yanına bunu asarım ” dedi. 

Bu olayı Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde yazdığı da ayrıca eklendi. 

ALP ER TUNGA KİMDİR?

Türk hükümdar soyunun atası kabul edilen Alp Er Tunga, Selçuklular'ın 33 atasından biri olarak sayılır. Tüm Türk dünyasında olduğu kadar, İran ve Orta Doğu halklarının tarafından tanınır. 

Efsanevi Türk hakanı Alp Er Tunga'nın Türklerin eski atalarının soyundan geldiğine inanılıyor. Divan-ı Lügati Türk'te ve Kutadgu Bilig'de, İran destanı Şehname'nin kahramanlarından Efrasiyab (Afrasyab) ile aynı kişi olduğu belirtilir. Şehname'ye göre İran - Turan savaşları sırasında Zaloğlu Rüstem ile giriştiği mücadele sırasında pusuya düşürülüp öldürüldü.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.