Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Kayısı yetiştiriciliği artık bir meslek dalı olacak

Malatya

Milli Eğitim Bakanlığı tarafında düzenlenen, Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğünce organize edilen 'Kayısı Yetiştiriciliği Dalı Program Hazırlama' çalıştayı bugün başladı. 3 gün sürecek çalıştay da, sektör temsilcileri, kayısı yetiştiriciliği dalının mesleki eğitim kurumlarında açılmasının gerekliliklerini görüşülecek.

Malatya’da tarım liselerinde Kayısı Yetiştiriciliği Dalı Programın ders müfredatına girmesi amacıyla öğretmen evinde çalıştay düzenlendi. Program onay görmesi halinde izlenmesi gereken yollar masaya yatırıldı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından “Kayısı Yetiştiriciliği Dalı Program Hazırlama” Çalıştayı Öğretmen evinde başladı. 2-5 Ağustos arasında düzenlenen Çalıştayda Malatya Milli Eğitim Müdürlüğü, İnönü Üniversitesi, Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Malatya Ticaret Borsası, Ziraat Odaları, Ziraat Mühendisleri Odası ve Sektör temsilcilerinden oluşan heyet tarafından kayısı yetiştiriciliği dalının mesleki eğitim kurumlarında açılmasının gerekliliklerini görüşecek. 

Kayısı yetiştiriciliğini meslek liselerine bir dal olarak tanımlanması için bir süreç anlamında istihdam kurulundan geçtiğini söyleyen Malatya İl Milli Eğitim Müdürü Hatice Özdemir, '' Kayısı yetiştiriciliğini meslek liselerine bir dal olarak tanımlanması için uzmanlarımız burada artık bunun programını yazacaklar. Uzmanlarımız bu konuda tecrübeli oldukları için programı yazma konusunda da zorlanmayacaklar. Çok kıymetli hocalarımız var. Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan burada ve kayısı konusunda eğitime çok destek veren biri. Tüm hazirunun önünde emeği geçen herkese teşekkür ederim. Bu çalışmamız inşallah Malatya olarak sesimizi tüm Türkiye’ye ve dünyaya kadar gideceğine inanıyorum. Çünkü biz bir ilki yapıyoruz'' dedi.

''Kayısı ihmal edilmeyecek bir seviyeye geldi''

Malatya ekonomi kayısıyla özdeşleşmiş olarak hem ülkemiz açısında hem de dünya açısından Malatya kayısısının önemli olduğunu ifade eden Malatya İl Tarım Müdürü Tahir Macit, '' Son yıllarda dış piyasadaki, ihracatlardaki değerinin belli bir seviyeye gelmesiyle bizim kuru kayısıda rakip olan ülkelerle rekabetimiz devam ediyor. Bu yüzden kayısı ihmal edilmeyecek bir seviyeye geldi. 1980 ‘den sonra hızlı bir şekilde üretim ve ihracat rakamları arttı. 2013 yılında zirveye ulaştı. İç piyasada da son yıllarda tüketim arttı. Özellikle pandemi dolayısıyla kayısının insan sağlığı açısından önemi daha da öne çıkınca iç piyasada da kuru kayısının tüketimi artıyor. Malatya’mızın ve ülkemiz için önemli olan bu ürünü ihmal edilmeden, iç piyasayı da kontrol ederek hızlı bir şekilde kayısıya daha da önem vermemiz gerekiyor. Bu konuda kayısı araştırma enstitüsü dünyada tek sadece özel ürüne ait ismiyle anılan bir araştırma enstitümüz var. Ben emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. İnşallah bu çalıştay sonunda her kademede eğitimde kayısıya önem verilir. Kayısı yetiştiriciliği dalı bu çalıştay sonucunda ortaya çıkacak'' ifadelerine ye verdi.

''Birkaç yıl sonra karşılaşacağımız problemi şimdiden çözmek için buradayız''

Kayısı yetiştiriciliği dalı programına neden ihtiyaç duyulduğunu belirten Malatya Büyükşehir Belediyesi MASKİ Daire Başkanı Ali Seydi Yılmaz, ‘’ Biz daha çok batı ülkelerine kayısı satıyoruz. Ancak Asya’da kayısı üretimi hızlı bir şekilde artıyor ve rekabette hızlanacak. Asya ülkeleri bize göre daha ucuza mal ediyorlar. Batı ülkeleri ise standartlarını yükseltecekler. Biz birkaç yıl sonra karşılaşacağımız problemi şimdiden çözmek için adım atıyoruz. Bu da kayısının meslek sınıfına girmesi ve niteliğinin artması, merdiven altı gibi bir görünümden çıkması açısından Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Eğitim Müdürlüğünün her ilde bulunan mesleki eğitim kanatlarıyla belgelendirme çalışmaları nisan ayında başlatmış olduğumuz süreçte sayın İl Müdürümüzün de desteği ve özellikle Büyükşehir Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan’ın her konuda vermiş olduğu destekler sonucunda bakanlığımız kayısın meslek grubuna girmesi için bu kuramın Malatya’da yazılması konusunda fikirlerimizi kabul ettiler. Kendilerine çok teşekkür ediyorum'' sözlerine ekledi.

''Tarihe not düşülmesi gereken bir toplantı''

Kayısıyla ilgili sayısız toplantılar yapıldığını ancak bugünkü toplantının tarihe not düşülmesi açısında çok önemli bir toplantı olduğunu vurgulayan Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, ‘’ Kayısı ilk defa akademik olarak değişen ve gelişen dünyada özellikle tarım sanayisinde hem yetiştiricilik anlamında yeni bir sayfa açmak hem de dünyada rekabet gücümüzü artıracak olan üretimde kaliteyi artırabilmek için bugün bu toplantıda kararını verip ve bundan sonraki aşamada da tarım meslek okullarında bir dal olarak hizmete sunulması açısından önemli bir toplantı. Çok önemli bir ihtiyaç, geç kalmışız demiyoruz. Dünyada tarımın kıymetli bir döneme gelmesi de bizim için önemli’ diyerek sözlerini noktaladı.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.