Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Deprem bölgesinde ekspertiz krizi

Malatya

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 11 ili etkileyen deprem felaketi, bu riske karşı gereken önlemlerin alınması gerektiğini acı bir şekilde gösterdi. Malatya’da 36 bin tane ağır hasarlı yıkılacak olan konut ve iş yeri var ama sadece 2 tanesine tek ekspertiz verildi.

Türkiye, tarihinin en büyük deprem felaketlerinden biri ile sarsıldı. 10 ili etkileyen depremler geniş bir bölgeyi vurdu. Büyük can kaybının yaşandığı depremde binlerce binanın yıkıldığı ve hasar gördüğü de biliniyor. Türkiye, coğrafi konumu nedeniyle deprem riski en yüksek olan ülkelerden biri. 7.4 büyüklüğündeki Marmara, 6.8 büyüklüğündeki Elazığ, 6.6 büyüklüğündeki İzmir, 2022’de meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki Düzce depremi, 6 Şubat günü Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde gerçekleşen depremler, depremin Türkiye’nin bir gerçeği olduğunun kanıtı.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve Adana, Gaziantep, Hatay, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Malatya, Osmaniye, Adıyaman, Kilis, Elazığ olmak üzere 11 ili etkileyen depremler, deprem riskine karşı önlem alınmasını bir kez daha gündeme getirdi. İlki Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7.7, ikincisi ise Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde meydana gelen depremler çok sayıda can kaybı ve bina yıkımına neden oldu. Son açıklanan verilere göre, depremin ardından 9 bin 136 artçı deprem meydana gelirken 44 bin 218 kişi hayatını kaybetti ve 120 binden fazla kişi yaralandı.

“YERLEŞİMLERİN YENİDEN İNŞA SÜRECİNDE İLGİLİ TÜM MESLEK ALANLARININ SÜRECE KATKI SUNULUYOR”

Malatya TMMOB deprem bölgesinde bulunan Malatya’da verilen ekspertiz ilgili İnternet sitemize konuştu” Özellikle yıkımın kent ölçeğinde yaşandığı illerimizde parçacı çözümler yerine bütüncül çözümlerin ortaya konulması zorunluluktur. Yerleşimlerin yeniden inşa sürecinde ilgili tüm meslek alanlarının sürece katkı sunması aklın ve bilimin gereğidir ve bu çalışmaların öncelikli olarak altyapı tasarımından (ulaşım, elektrik, doğalgaz vb.) başlanarak yapılması gerekmektedir. Ayrıca konut alanlarına yönelik yer seçiminde sanayi ticaret, tarım gibi sektörleri de içerecek çalışmalardan sonra yeniden inşa sürecine başlanabileceği ve ancak bu şekilde nitelikli ve refah düzeyi yüksek mekânlar kurgulanabileceği ortadayken, sadece konut alanları üzerinden popülist, bilimi, toplumu ve meslek odalarını dışlayan, şeffaf şekilde yürütülmeyen bu süreci anlamak mümkün değildir.”

“DEPREMDE ZARAR GÖRMÜŞ YURTTAŞLARIMIZIN GÜVENLİ BARINMA OLANAKLARINA KAVUŞMALARI MESLEK ODALARI OLARAK BİZLERİN DE İSTEĞİ VE TALEBİDİR”

Unutulmalıdır ki 1999 Büyük Marmara Depremi’nde de buna benzer uygulamalar yapılmış ve uzun vadede yurttaşlar arasında bu durum sosyal problemlere sebebiyet vermişti Elbette depremde zarar görmüş olan ve çok zor koşullar altında yaşayan yurttaşlarımızın güvenli barınma olanaklarına kavuşmaları meslek odaları olarak bizlerin de isteği ve talebidir. Ancak bunun aceleci bir tavırla bilimi ve tekniği reddederek hem bölge halkının taleplerini hem de meslek odalarının birikimlerini dışlayarak yapılması bizler açısından kabul edilebilir değildir.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.