Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Arguvan Türkü Festivali, türkü severle buluşacak

Malatya

15. Uluslararası Türkü Festivalini 2 yıl sonra tekrar düzenleyeceklerini belirten Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, ‘’2 yıllık bir aranın ardından 15 si düzenlenecek olan Uluslararası Arguvan Türkü Festivali 30-31 Temmuz 2022'de Arguvan Nazım Hikmet Meydanı'nda gerçekleştirilecektir’’ ifadelerini kullandı.

Yerel düzeyde başlayıp Uluslararası nitelik kazanan Türkü Festivali'nin amacına değinen Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, ‘’Bu coğrafyaya damgasını vuran türkülerimizin aslına uygun olarak icra edilip dünya kültürleriyle buluşması evrenselliği beslemesi, halklar arasındaki dostluğu geliştirip pekiştirmesidir. Coğrafyadaki kültür birikimi ve onu sahiplenen Arguvan halkı, yerel kabuğu kırıp bu etkinliği uluslararası düzeye taşımıştır’’ dedi.

Başkan Kızıldaş, ‘’Kültürel yönden ülkede ve dünyada haklı bir üne sahip olan "Arguvan Ağzı" uzun havaları ve "kırık havaları" ile her yörede olduğu gibi var olan bütün örnekleriyle Arguvan halkının yaşam tarzını, kültürel faaliyetlerini konu almaktadır. Türküler Arguvan'da yaşamın bir parçasıdır. Arguvan insanı, türküyle uyanır, honda harmanda türküyle çalışır, türküyle sevdalanır, hasretini türküyle anlatır’’ söyledi.

Kültür ve sanatın toplumla buluşmasında yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının rolünün çok büyük olduğunu ifade etti. Organizasyonun, Arguvan Belediyesi, Arguvan ve Köyleri Eğitim Kültür Vakfı ve mahalle derneklerinin katkılarıyla düzenlenecek. Festival kapsamında paneller, sergiler ve konserler de yer alacak.

Pandemi nedeniyle 2 yıl ara vermek zorunda kaldıklarını söyleyen Kızıldaş, ‘’2 yıllık aranın ardından, geleneksel hale getirilip Arguvan'ı çekim merkezi yapan festivalin 15.si düzenlenecek ve yine Nazım Hikmet Meydanı'nda hep bir ağızdan türküler söylenecektir. Tüm türkü severleri 30-31 Temmuz'da Arguvan'a, birlikte türkü söylemeye davet ediyoruz’’ sözlerini noktaladı.

Arguvan son dönemde yaptıkları çalışmalara değinen CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, ‘’Özellikle Arguvan Belediyesi’nin yaptıkları çalışmalarla Arguvan bir kültür kentinden harikalar diyarına dönüşmüş durumda. Sadece bir türkü kenti ile kalmadı Arguvan, Mehmet Kızıldaş’ın belediye başkanlığında yaptığı bilimsel çalışmalarla, sanatsal, kültürel çalışmalarla gerçekten bir beldeyi aşan organizasyonlarla mükemmel bir şehir oluştu. Türkü festivali dünyada herhâlde bir tek Arguvan’da yapılıyor. Birçok festival farklı şehirlerde ülkelerde yapılıyor bunu biliyoruz ama türkü festivalinin diyarı dünyada Arguvan. Bundan da onur duyuyoruz, gurur duyuyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum’’ ifadelerini kaydetti.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.