Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Koruma ödülü 7 yıl sonra Kilise duvarına asıldı

KÜLTÜR SANAT

Diyarbakır’da bulunan ve Ermeni Cemaatinin Ortadoğu’daki en büyük kilisesi olan Surp Giragos Ermeni Kilisesine 7 yıl önce Europa Nostra, tarafından verilen en büyük koruma ödülü tabelası, 7 yıl sonra kilisenin duvarına asıldığı ortaya çıktı.

2015 yılında Diyarbakır’da Avrupalı büyükelçilerin katılacağı ödül töreni, olaylar nedeniyle İstanbul’a alındı. İstanbul’daki törene ise projenin paydaşlarından biri olan HDP’li belediye başkanlarının katılması nedeniyle iktidardan çekinen dönemin Ermeni Patrik vekili Aram Ateşyan’ın törene katılmadığı ortaya çıktı. Kiliseyi yıkılmaktan eski haline getiren restorasyona verilen Avrupa’nın en büyük ödülün tabelası geçen yılki ikinci restorasyondan sonra kilisenin duvarına asıldığı ortaya çıktı.

Avrupa’nın en büyük koruma ödülü

Ermeni Cemaatinin Ortadoğu’daki en büyük kilisesi olan Surp Giragos Ermeni Kilisesi, cemaatinin azalması ve kullanılmaması nedeniyle 1990 yılından sonra yıkılmaya başladı. 2009 yılında Kilise Vakfı ve dönemin HDP’li Büyükşehir belediyesinin desteği ile yıkılmaya yüz tutan kilisede restorasyon çalışması başladı. Onarımdan sonra kilise yeniden ibadete açılırken, kilisenin koruma amaçlı restorasyon projesi, Avrupa Komisyonu ve Europa Nostra, 252 proje arasında yapılan çalışma ile en büyük koruma ödülünü aldı. 2015 yılı Nisan ayında verilen ödül töreninin Diyarbakır’a yapılması ve ödül tabelasının Avrupalı büyükelçilerin katılacağı tören ile kilise duvarına asılması planlandı.

Patrik vekili HDP’li başkanlar katılıyor diye törene katılmadı

Diyarbakır’da yaşanan olaylar nedeniyle ödül töreni İstanbul’a alındığı, törende projenin paydaşları olan HDP’li Belediye’nin de ödül alacağı açıklandı. Dönemin Ermeni Patrik vekili Aram Ateşyan’ın törene HDP’li Belediye eş başkanı Fırat Anlı’nın da katılacağının belli olmasından dolayı böyle büyük bir törene katılmadığı ortaya çıktı. Törende, Kilise vakfı başkanı Ergün Ayık, Büyükşehir Belediyesini temsilen eş başkan Fırat Anlı’ya ve yüklenici firmaya Avrupa’nın en büyük koruma ödülü verildi.

Ödül tabelası, 7 yıl sonra kilise duvarına asıldı

Avrupa Birliği Kültürel Miras ve Europa Nostra 2015 Ödülü alan Ermeni Kilisesinin koruma amaçlı restorasyon çalışmasının ödül tabelası, ödül alındıktan 7 yıl sonra kilise duvarına asıldı. Kilisede yapılan birinci restorasyon çalışmasından sonra yaşanan hendek-barikat operasyonlarında bir kez daha ağır tahribat gören kilisedeki ikinci restorasyon çalışması geçen yıl tamamlandı. İkinci restorasyonun tamamlanması ve kilisenin yeniden ibadete açılmasından sonra 7 yıl önce alınan Avrupa’nın en büyük koruma ödülü tabelası kilisenin giriş duvarına asıldı. (TİGRİS Haber)

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.