Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

“Dom dom kurşunu” türküsünün göz yaşartan hikayesi…

HABERDE İNSAN

Büyük halk ozanı Aşık Mahzuni Şerif'in, herkesin bir yerlerden duyduğu, bildiği 'Dom Dom Kurşunu' türküsü hepimize eğlenceli bir türkü gibi geliyordur. Oyun havası olarak bilinse de, “Dom dom kurşunu” aslında Aşık Mahzuni Şerif’in kaleminden yazılmış bir ağıt. İşte “Dom dom kurşunu”nun göz yaşartan hikayesi…

Mahzuni Şerif, doğup büyüdüğü memleketinde istenmemiş, defalarca evi yakılmış ve kurşunlanmış. Fakat Mahzuni Şerif, öleceksem de memleketimde öleyim diyerek köyünü terk etmemiş.

Kendi memleketinde dört defa evi yakılan; ancak inat edip memleketini terk etmeyen rahmetli Aşık Mahsuni Şerif, köy kahvesinde arkadaşlarıyla oturduğu bir gün, silahlı bir grup kahveye ateş açar. Hedef Mahzuni Şerif’i öldürmek olsa da, bunu başaramazlar. Kendisine sıkılan domuz kurşunlarından biri arkadaşının tam alının ortasına, iki kaşının arasına isabet ederek ölümüne neden olur.

“Kaşların arasından dom dom kurşunu değdi”
İşte bu acı olay üzerine Mahzuni şerif, ‘Dom dom kurşunu’ bestesini yapar.

“Hançer yarası değil domdom kurşunu değdi”
‘Hançer yarası değil domdom kurşunu değdi’ sözü de, Hz.Hasan’ın alnına vurulan hançerle öldürülmesine bir göndermedir.

Mahzuni Şerif kimdir?

Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinin Berçenek Köyü’nde dünyaya gelen Mahzuni Şerif, 1955 yılında Mersin Astsubay Okulu’nda okudu.

1960’ta eşi Suna’yı kaçırıp 6 ay köyünde kalan Şerif, bu sırada okulu Balıkesir’e nakledildi.

Okul komutanının çabası ile yeniden okula dönen Aşık Mahzuni, 6 ay devamsızlık yaptığına ilişkin bir ihbar üzerine okuldan atılınca yeniden köyüne döndü.

1964 yılında ilk plağı ile müzik piyasasına girdi. Bir süre Gaziantep’te ikamet ettikten sonra, Ankara’ya taşındı.

1989-1991 yılları arasında Halk Ozanları Federasyonu tarafından Dünya’nın en büyük 3 ozanı arasında gösterildi.

Türk halk müziği sanatçıları tarafından söz ve besteleri sıklıkla kullanılan Mahzuni Şerif’in eserleri:

Oy Bizim Eller, Acı Doktor, Dom Dom Kurşunu, Yedin Beni, Yuh Yuh, Fadimem, Gül Yüzlüm, Ciğerparem, Mevlam Gül Diyerek, Merdo, Dostum Dostum, Han Sarhoş Hancı Sarhoş, Çeşmi Siyahım, Yalan Dünya, Ağlasam mı?, Abur Cubur Adam,

Katil Amerika ve Ekmek Kölesi gibi birçok bilinen eserleriyle tanınan Aşık Mahzuni’nin türkülerini Gülden Karaböcek’ten Zeki Müren’e, Zara ve İbrahim Tatlıses’ten Ahmet Kaya’ya, Mahsun Kırmızıgül’den Murat Göğebakan’a ve Selda Bağcan’a

kadar birçok Türk halk müziği ve bazı pop müzik sanatçıları da okudu.

Halk şiirine gönül veren ve konuşma dilini şiirleştiren Aşık Mahzuni’nin 453 plağı, 58 kasedi ve yayınlanmış 8 adet kitabı bulunuyor. Ayrıca TRT tarafından çekilmiş 2 adet belgeseli de bulunuyor.

Almanya’da vefat etti. 2001 yılının başlarında rahatsızlanarak kalp ve solunum yetmezliği nedeniyle yoğun bakım altına alındı.

Evli, sekiz çocuk, dört torun sahibi olan Mahzuni Şerif 17 Mayıs 2002 tarihinde Köln, Almanya’da vefat etti.

Mezarı Hacı Bektaş Veli Külliyesi’nin yakınındaki Çilehane adı verilen yerdedir.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.