Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Tüm dünya kadın gazeteciyi konuşuyor!

GÜNDEM

Tüm dünya Taliban'ın çok kısa bir sürede Afganistan'da kontrolü ele geçirmesini konuşurken, bölgede meydana gelen her gelişme de dikkatle takip ediliyor.

Sivil halk Taliban'dan korktuğu için ülkeden kaçmanın yollarını arıyor, hatta havalimanına akın ederken pistten kalkan uçakların peşinde koşturuyor. Cumhurbaşkanı Eşref Gani ise Taliban'ın Kabil'e girdiği gün, bir toplantıya katılacağını söyleyerek sarayından ayrılıp başka bir ülkeye kaçtı.

Kaos ortamının hakim olduğu ülkede Taliban ise yeni hükümeti kurmak için çalışmalarını sürdürüyor. İlk açıklamalarından kimseden intikam almayacaklarını belirten Taliban yetkilileri dün bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ise tüm dünyanın dikkatini çeken biri yer aldı. Tamamını erkek muhabirlerin doldurduğu salonda bulunan tek kadın gazeteci Charlotte Bellis, cesaretiyle takdir topladı.

2019 yılından beri Afganistan'da, kısmen Katar hükümeti tarafından finanse edilen bağımsız haber kuruluşu Al Jazeera için çalışan Bellis, daha önce hiçbir zaman kameraların karşısına çıkmayan Taliban sözcüsü Zabibullah Mücahit'e ilk sorusunu yöneltip Afgan kadının haklarına saygı gösterip göstermeyeceklerini sordu.Bellis, "Sizinle kadın hakları ve kız çocuk hakları, kadınların çalışmasına izin verilip verilmeyeceği ve kızların okula gidip gitmeyeceği hakkında konuşmak istiyorum. Kadınlara ve kız çocuklarına haklarının korunacağına dair ne gibi güvenceler verebilirsiniz?" sorusunu yöneltti.Yüzünü dünyaya ilk kez gösteren Taliban sözcüsü Mücahid ise gazetecilere İslam Emirliği'nin şeriat yasalarına uydukları sürece kadınlara haklarını vereceğine dair güvence verdi.

Mücahid ayrıca, "Kadınlara tüm hakları verilecek. İster işte ister diğer faaliyetlerde olsun, çünkü kadınlar toplumun önemli bir parçasıdır" ifadelerini kullandı ve ekledi: "İslam'ın sınırları içinde tüm haklarını garanti ediyoruz."Bellis'in bu basın toplantısında bulunması ve bir Taliban üyesine doğrudan soru sorabilmesi tüm dünyada ilgiyle takip edildi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.