Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

The Guardian: Pfizer/BioNTech aşısını kötülesinler diye para teklif edilmiş

GÜNDEM

Salgınla mücadelede Kovid-19 aşıları dünya çapında uygulanmaya devam ederken İngiliz The Guardian gazetesinde yer alan bir haber ise gündeme bomba gibi düştü. İddialara göre bazı çok takipçili YouTuber ve bloggerlara Pfizer aşısını kötülemeleri için para teklifi verilmiş.

Koronavirüs salgınında aşı gayreti devam ediyor. Dünya genelinde yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı bugüne dek 1,7 milyar dozdan fazla aşı uygulandı. Aşılama kampanyasını süratle devam ettiren ülkelerde koronavirüs olay sayıları ve can kayıplarında görülen azalma ‘tünelin ucundaki ışık görünüyor’ halinde yorumlanıyor.

Hal böyleyken İngiliz The Guardian gazetesinin yer verdiği haber gündeme bomba üzere düştü. Epey önemli tezlerin ortaya atıldığı habere nazaran İngiltere merkezli bir PR ajansı Fransız ve Alman YouTuber ve blogger’lara ulaşarak Pfizer/BioNTech aşısını kötülemeleri için para teklif etti. Mekezi İngiltere’de olan şirketin ‘belirgin’ Rusya ilişkileri olduğu da haberde yer alan ayrıntılar ortasında.

Kendisini ‘influencer pazarlama platformu’ olarak tanıtan Fazze isimli oluşum Londra’da Percy Cad. No: 5 adresinde bulunduğunu belirtse de bu adreste bu türlü bir kayıt olmadığı ortaya çıktı. Şirket birebir vakitte dün internet sitesini kapattı ve Instagram hesabını muhafazalı hale getirdi.

Ajansın geçen hafta birçok Fransız sıhhat ve bilim bahisli içerik üreten YouTuber’lara ulaştığı ve bozuk bir İngilizce ile ‘Pfizer/BioNTech ile aşılananlarda mevt oranı AstraZeneca ile aşılananlara nazaran neredeyse 3 kat fazla’ açıklamasını yapmalarını istediği sav edildi.

Influencer’lara YouTube, Instagram, TikTok üzere platformlara Le Monde, Reddit ve Ethical Hacker üzere web sitelerinde yayınlanan ve ‘sızdırılmış’ manzarası verilen ve Pfizer/BioNTech aşısıyla ilgili bu palavra savları destekleyen linkler yollanmış ve paylaşmaları istenmiş.

Influencer’lardan kanallarına abone olan bireylere ‘Ana akım medya bu mevzuyu görmezden geliyor’ ve ‘Devletler neden bu tehlikeli aşıyı satın alıyor?’ başlıklı yayınlar yapmaları istenmiş.

1.5 milyon abonesi bulunan Mirko Drotschman isimli bir Alman YouTuber ise kendisine şirket tarafından yollanan e postanın ekran manzarasını paylaştı ve ‘Pfizer/BioNTech ile aşılanan şahıslarda yüksek vefat oranı’ başlıklı bir kampanya düzenlemesi teklifi yapıldığını açıkladı. ‘Bize abone istatistiklerinizi ve bunun kaça mal olacağını bildiriniz’ ifadesinni de yer aldığı maile nazaran Fazze isimli şirketin bu husus için ayırdığı yüksek bir bütçesi ve teklife açık fiyatlar bulunuyor.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.