Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Ramazan ayında hangi ibadetler yapılır?

GÜNDEM

11 ayın sultanı Ramazan ayı geldi ve orucun ilk günüde bir Müslümanın Ramazanı manevi olarak yaşayabilmesi için oruç tutmak dışında yerine getirmesi gereken bazı ibadetleri de vardır. Peki yardımlaşmanın, bereketin, tövbelerin ve afların bol olduğu Ramazan ayında hangi ibadetler yapılır?

Peygamber Efendimiz (SAV) bir hadisinde, "Şüphesiz Allah Ramazan orucunu farz kıldı. Ben de Ramazan gecelerini ihya etmeyi sünnet kıldım. Her kim inanarak ve sevabını Allah'tan bekleyerek Ramazan'ı oruçla, gecelerini namazla ihya ederse, anasından doğduğu gün gibi günahlarından temizlenmiş olur" buyurmuştur.

Ramazan ayında hangi ibadetler yapılır?

- Geçerli bir mazeret yoksa 30 gün boyunca oruç tutulmalı,

- Sahur yapmalı,

- İftar sofraları insanlarla paylaşılmalı, ikramlarda bulunulmalı,

- Teravih namazı kılınmalı,

- Kuran-ı Kerim okunmalı, mümkünse hatim edilmeli,

- Günahların affı için tövbe edilmeli,

- Sabır dilemeli,

- Mümkünse Ramazan umresi yapılmalı,

- Zekat verilmeli,

- Namazları cemaatle kılmaya özen gösterilmeli,

- Ramazan ayının son on gününün tek gecelerinde Kadir gecesini aramak ve bu kıymetli geceden istifade edilmeli,

- Sadaka verilmeli

- Yetim sevindirilmeli.

Ramazan ayında hangi namazlar kılınır?

- Ramazanın İlk 10 gününde tespih namazı kılınır ve Hatm-i Enbiyâ yapılır.

- Ramazanın İkinci 10 gününde de, tespih namazı kılınır ve Hatm-i Enbiyâ yapılır.

- Ramazanın son 10 gününde tevbe-istiğfar, Hatm-i Enbiyâ ve 7 salât-ü selâm okuduktan sonra yapılabilirse Hatm-i İstiğfâr yapılıp "Estağfirullâhe'l-azıym. Ve etûbü ileyk" denilir. Ardından salat-ü selâm okunur ve dua edilir.

Peygamber Efendimizin Ramazan ayında yapılacak ibadetler ile ilgili hadisleri

-  "Eğer ümmetim Ramazan ayında tecelli eden fazilet ve mükafatları gerçekten bilmiş olsalardı, bütün senenin Ramazan olmasını temenni ederlerdi" (Heysemi, Mecma’uz-Zevaid, c.3, 141) 

- Hz. Aişe (r.a) rivayetine göre, "Resûlullah Ramazan ayında ibâdet husûsunda diğer aylarda görülmeyen bir gayret içerisinde olurdu. Ramazan’ın son on gününde ise kendisini çok daha fazla ibâdete verirdi. Bu günlerde geceyi ihyâ eder, âilesini uyandırır ve izârını bağlardı. (Yâni ibâdet için hazırlıklarını tamamlar ve büyük bir azimle Hakk’a yönelirdi.)" (Buhârî, Fadlu Leyleti’l-Kadr, 5; Müslim, İtikâf, 8)

- Ramazan ayında verilen sadkadan bahseden Efendimiz,"-Ey Zeyd! Verecek hiçbir şeyin yoksa, bir parça ip ile dahî olsa halkla birlikte fıtır sadakasını ver!" (Taberânî, 5, 123) buyurmuştur.

- "Kim bir oruçluyu iftar ettirirse, oruçlu kadar sevap kazanır. Oruçlunun sevabından da hiçbir şey eksilmez." (Tirmizî, Savm 82)

-  "Allah size Ramazan orucunu farz kılmıştır, ben de size gece namazını (teravihi) sünnet kıldım" (İbn Mâce, İkametü`s, Salâ, 173; İbn Hanbel, I,191 vd.) 

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.