Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Optimar anketi sonuçları açıklandı

GÜNDEM

İktidara verdiği destekle bilinen Hilmi Daşdemir'in kurucusu olduğu Optimar'ın Eylül anketine göre olası bir cumhurbaşkanlığı seçiminde Tayyip Erdoğan yüzde 39.2 ile ilk sırada.

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, iktidara yakınlığıyla bilinen Hilmi Daşdemir'in başkanı olduğu Optimar Araştırma şirketinin son anketinin sonuçlarını paylaştı. Araştırma 19-22 Eylül tarihleri arasında 1938 kişi ile yapıldı. 


Cumhurbaşkanlığı seçiminin sorulduğu ankette Tayyip Erdoğan yüzde 39.2 ile ilk sırada geldi. İkinci sırada yüzde 13.6 ile Mansur Yavaş var. Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 8.7 ile üçüncü, Meral Akşener yüzde 8.1 ile dördüncü, Selahattin Demirtaş yüzde 7.8 ile beşinci sırada. Ekrem İmamoğlu'nun oy oranı ise yüzde 7 olarak açıklandı.  Abdullah Gül yüzde 0.1'lik oranıyla 9. sırada yer aldı.


Ankete göre Erdoğan'a AK Partililerin yüzde 81.9’u, MHP’lilerin yüzde 68.6’sı, İYİ Partililerin yüzde 7.8’i, Saadet Partililerin yüzde 33.3’ü destek veriyor.  Kılıçdaroğlu’nun oyu CHP’lilerden ve ikinci sırada MHP’den geliyor. Araştırmaya göre ittifak ortağı İYİ Partililer Kılıçdaroğlu’na oy vermiyor.

Katılımcılara 'Cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tura Erdoğan ve Kılıçdaroğlu kalsa kime oy verirsiniz?' sorusu soruldu. Ankete katılanların yüzde 41.2’si Erdoğan, yüzde 34.7’si Kılıçdaroğlu yanıtını verdi. Kararsızların oranı yüzde 24.1 olarak hesaplandı. Optimar'ın ağustos ayında Erdoğan yüzde 47.4, Kılıçdaroğlu ise yüzde 31.8’di. 

Katılımcılara Erdoğan-İmamoğlu seçeneği sorulduğunda ise Erdoğan yüzde 42.6 oy alırken alırken İmamoğlu’na yüzde 38.0 oranında bir destek çıkıyor. Kararsızların oranı ise yüzde 19.5. 


 Erdoğan-Yavaş seçeneğinde ise kararsızların oyu yüzde 18.5'e geriliyor. Ankete katılanların yüzde 42.3’ü Erdoğan derken Mansur Yavaş diyenlerin oranı yüzde 39.3 çıkıyor.

'En Beğendiğiniz siyasetçi kim?' sorusunda Erdoğan yüzde 32.9’la birinci sırada gelirken onu yüzde 16.4’le Mansur Yavaş takip ediyor. Ekrem İmamoğlu yüzde 6.9 ile üçüncü, Kılıçdaroğlu yüzde  5.5’le dördüncü sırada. Meral Akşener’in yüzde 5.3 aldığı ankette, Demirtaş ise 5.0’la altıncı sırada geliyor. MHP lideri Bahçeli 4.1’le yedinci sırada.


'Hangi partiye oy verirsiniz?' sorusunda AK Parti kararsızlar dağıtıldıktan sonra yüzde 39 oy alıyor. CHP’nin oy oranı yüzde 24 olarak hesaplandı. Diğer araştırma şirketlerinin aksine MHP’nin yüzde 10.9 ile barajı aştığı araştırmada İYİ Parti yüzde 9.9, HDP ise yüzde 9.1 ile baraj altında kalıyor.

'Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?', diye sorulduğunda yüzde 43.5 'ekonomi' seçeneğini işaretledi. Korona virüsü yüzde 12.1 alarak üçüncü sıraya gerilemiş.  (GAZETE DUVAR)

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.