Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Ölüye Saygı ve Adalet İnisiyatifi: Toplu definlere son verilmeli

GÜNDEM

Deprem bölgesine ölenlerin toplu olarak gömülmesine tepki gösteren Ölüye Saygı ve Adalet İnisiyatifi Eşsözcüsü, toplu definin 2’nci Dünya Savaşı’ndan bu yana yasaklandığını belirtti. Erol, ‘Bir insan öldükten sonra bedenine kötü muamele yapılmaz’ dedi.

Maraş merkezli depremin ardından 43 bin üzerinde can kaybı yaşandı. Ölüye Saygı ve Adalet İnisiyatifi Eşsözcüsü avukat Mahmut Erol, deprem bölgesinde bulunarak yaşananları yerinde gözlemlediğini belirtti. Erol, ölenlerin sokaklarda poşet içinde bekletildiklerini ve toplu olarak gömüldüklerini belirterek, bu görüntülerin cenaze sahiplerinde ve halkta travmaya neden olduğunu kaydetti. Erol, toplu definlerin yasak olduğunu vurguladı.

Erol, ölü bedenlere saygı gösterilmesi gerektiğini belirtek, “Sokakta bir battaniyenin altında veya bir poşetin içinde cenazeler bekletildi” diyerek, “İnsanlar ölüleri için gerekli izinleri alabilmek için arabalarına koyup adliye adiye gezdirerek, savcı aradı. Savcı ararken de, cenazeler çürüdü.” dedi.

‘İNSAN ÖLDÜKTEN SONRA BEDENİNE KÖTÜ MUAMELE YAPILMAZ’

Ülkedeki hukuk sitemine dikkat çeken Erol, şunları söyledi:

“Hukuk ölüye değil, ölülerin yakınlarının haklarını esas alıyor. Oysa bir insan öldükten sonra bedenine kötü muamele yapılmaz. Belki dünyada bir ilk olacak ama devlet, ölülerin haklarının daimi bir şekilde devam ettiğine dair yasa çıkarmalı. Çünkü insanların öldükten sonra da haklarının olduğunu düşünüyoruz.”

Deprem bölgesinde farklı inançlara sahip etnik grupların olduğunu hatırlatan Erol, bu kişilerin kendi inançları gereği defnedilmesi gerektiğinin de altını çizdi. Görüntülere yansıyan toplu gömülmelere tepki gösteren Erol, toplu mezarların 2’nci Dünya Savaş’ından bu yana yasaklanan bir uygulama olduğunu söyledi.

‘DUA ETME HAKLARI ELLERİNDEN ALINIYOR’

Erol, “Yaşamını yitiren yurttaşların toplu bir şekilde defnedilmesi geride kalan yakınlarının doğal haklarına saygısızlık yapıldığı anlamına gelir” diyerek şunları söyledi:

Yakınlarının, mezar başında dua etme hakları ellerinden alınmış olur. Bu pratiğin derhal son bulması gerekiyor. O bölgelerde yaşayan insanların çok farklı milletler olmakla beraber, dini inançları da farklı. Bunların her birinin yas tutma biçimi, ölüyü gömme biçimi farklıdır.” (MA)

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.