Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Kayıp atların akıbeti belirsiz

GÜNDEM

Adalar'da fayton döneminin sona ermesinin ardından, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin satın aldığı bin 200 atın akıbeti hakkındaki tartışmalar sürüyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 102 atı İstanbul Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne verdi. İl Tarım Müdürlüğü de o atlara önce bakım yaptı. Ardından çeşitli illere hibe etti. 120 at ise Adalar'daki ahırlarda kalmaya devam etti. AK Parti İstanbul İl Başkanlığı belediyeye tepki göstererek geriye kalan 978 atın akıbetini sordu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, kayıp atlarla ilgili olarak, kaybolmadan önce atlara Tarım ve Orman Bakanlığı'nın çip taktığını ve Bakanlığın hayvanları takip etmeyi ihmal ettiğini öne sürdü.

'Atlara takılan çipler tanımlama numarasından ibaret'

Bu iddiaların ardından İstanbul Valliliği Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden bir açıklama geldi.

Açıklamada, 2011 yılından itibaren Adalar'daki tüm atlara çip takıldığı, uygulanan yöntemin sadece atların “tanımlama numarasından” ibaret olduğu belirtildi. "Bu çiplerin uzaktan veya uydudan izlenmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Çip okuyucular, atların boynuna yaklaştırıldığında okunmaktadır. Dolayısıyla Tarım ve Orman Müdürlükleri’nin atların yerini bilmelerine imkan yoktur." denildi.

'Sorumluluk büyükşehir ile atları sahiplenen kurum ve kişilerde'

Tarım ve Orman Müdürlüğü açıklamasında, sahiplendirilmiş atların “denetim ve kontrolünün iddia edildiği gibi Tarım Orman Müdürlükleri yetkisinde olmadığı da vurgulanarak, sorumluluğun büyükşehir belediyesi ile atları sahiplenen kurum ve kişilerde olduğu kaydedildi. 

İBB tarafından satın alınan atların akıbeti tepkilere neden oldu

Başta hayvanseverler olmak üzere vatandaşların Adalar'daki atların geleceklerine ilişkin endişeleri nihayete ermedi.

İki yıl aşkın süredir yoğun bir şekilde kamuoyunda konuşulan atların akıbeti AK Parti İstanbul Çevre Şehir ve Kültür İşlerinden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Cahit Altunay'ın 1 Mayıs'taki açıklamasıyla farklı bir boyuta taşındı.

Altunay, açıklamasında, "Sahiplendirilen 102 attan sonra geriye kalan 1200 atın 120 tanesinin Adalar'daki ahırlarda olduğu göz önüne alınırsa geri kalan 978 atın faili meçhul. Ne olduğu bilinmiyor, ciddi bir açıklama maalesef yapılmıyor." ifadesini kullanırken, özellikle sosyal medyada atlara ait olduğu belirtilen görüntüler tepkiye neden oldu.

İBB'den yapılan açıklamada ise şu bilgilere yer verildi:

"Bilindiği üzere İBB Meclisi'nin 16 Ocak 2020 tarihli ve 25 numaralı kararı doğrultusunda 1179 atın satın alma işlemi tamamlanmıştır. Tarafımızca bakım altındayken satın alınan gebe atlardan doğan 20 tayın kayda alınması ile toplam 1199 at İBB uhdesinde yer almıştır. Bununla birlikte, İBB Meclisi'nin 12 Mart 2020 tarihli ve 403 numaralı kararı doğrultusunda atların sahiplendirilmesi işlemleri tamamlanarak, toplam 860 at sahiplendirilmiştir. Atların 665'i kamu kurum ve kuruluşlarına, 42'si sivil toplum örgütlerine, 148'si şahıslara, 5'i de muhtarlara sahiplendirilmiştir. Atların Adalar’daki bakımı sürecinde çeşitli sebeplerle toplam 224 at ölmüştür. İBB bünyesinde 115 atın bakımı sürdürülmektedir. Adalar'da kalan kurumumuza ait 115 at, İBB'nin atlı zabıta gibi çeşitli hizmetlerinde kullanılmak üzere şartları iyileştirilen at ahırlarında yaşamlarını sürdürmektedir."

Hayvanseverler faytonların kaldırılmasıyla İBB tarafından satın alınan 1200 atın akıbetine ilişkin Adalar'da bazı yerlere tepki pankartları astı.

AK Parti İstanbul İl Başkanlığı 978 atın akıbetini sordu

AK Parti İstanbul İl Başkan Yardımcısı Cahit Altunay, "Geri kalan yaklaşık 978 atın faili meçhul. Ne olduğu bilinmiyor. Bu konuda ciddi bir açıklama maalesef yapılmıyor. Adaların arka tarafında katlediliği, sevkiyat esnasında telef edildiği, bazılarının kuzey Irak tarafına billi bir paraya satıldığı, kesim için gönderildiği söyleniyor." dedi.
 

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.