Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

İnşaat Mühendisi Musa Karagöz'den dikkat çeken uyarı

GÜNDEM

İnşaat Mühendisi, İş İnsanı Karagöz Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Musa Karagöz merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 6 Şubat’ta meydana gelen depreme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gülistan Azak

Karagöz, “Birçok canlarımızı kaybettik. Ben hepsine Allah’tan rahmet diliyorum. Hala enkaz altında kardeşlerimiz var. Umuyorum ki bir an önce onlar canlı olarak çıkartılır. Böyle bir depremi bugüne kadar biz literatürde de görmedik. Türkiye olarak bizim bütün yönetmeliklerimizi tekrar revize edilmesine sebep olabilecek büyüklükte bir deprem yaşandı. 10 tane şehrimizi çok ciddi anlamda etkiledi ama Kahramanmaraş,  Malatya, Diyarbakır,Hatay ve Adıyaman illerimiz çok büyük ölçüde hasar gördü. Neredeyse tamamı hasar gördü” şeklinde konuştu.

‘DEPREM İZOLATÖRLERİ ÇOK FAYDALI’

“Deprem izolatörü çok faydalı bir üründür” diyen Karagöz, “Bizim deprem yönetmeliği literatürümüzde de var. Hastane binalarımızda bu artık kullanılıyor. Tabii bu yeni bir ürün. Bütün binaların altına bunu koymaya inşaat mühendisliği açısından gerek yok. Bizim sıkıntımız binalarla ilgili sıkıntımız deprem izolatörü olup olmaması değil. Bilime uygun yönetmeliklere uygun bina yapmakta sıkıntılar var. Yani kaçak inşaat yapılmamalı. Yapılan binaları projesine uygun yapılmalı. Deprem izolatörlerini çok yüksek binalara artık konması gerekiyor. Çünkü izolatörleri deprem yüklerinin binaya etkisini azaltıyor. Bunun üretimi ucuzlar, makul seviyelere indirilirse normal konut binalarında da elbette kullanılabilir. Yönetmelik olarak da bizim literatürümüzde var” ifadelerini kullandı.

“ZEMİN ETÜTLERİ YAPILIYOR"

1990’lı yıllardan beri zemin etüdü yapıldığının altını çizen Karagöz, “Zemin ve temel etütleri jeoloji mühendisleri, jeofizik mühendisleri ve inşaat mühendislerini birlikte hazırladıkları bir rapordur. Raporu kısmını, inşaat mühendisleri hazırlıyor. Bu temelin nasıl tasarlanacağıyla ilgili ciddi parametreler taşıyor. Bu parametrelerde hata olması demek binanın yanlış dizayn edilmesine sebep olur. Depreme dayanıksız olur. Dolayısıyla bu tür çalışmalar binaların tasarımında olmazsa olmazlarımızdandır” dedi.

“MEVCUT BİNALARI ELDEN GEÇİRMELİYİZ"

“Yer kabuğuna çok çok yakın yerde sığ bir deprem meydana geldi. Yarattığı etki tarihte eşi benzeri yok” diyerek sözlerini sürdüren Karagöz, “Fay hatları kırıldıkça enerjisini başka noktalara doğru transfer ediyor. Tabii bu yerbilimci hocalarımızın işidir ancak bir deprem olacağını biliyoruz. Ülkemiz zaten yüzde 96’sı deprem kuşağında olan bir ülkedir. Biz fayda hareket olacak, olmayacak, bunu beklemek durumunda değiliz. Biz binalarımızı depreme dayanıklı yapmalıyız. Depreme dayanıksız olan, depreme dayanıklı hale getirmeliyiz. Mevcut yapı stokunu elden geçirmek lazım. Deprem yıkmadan önce her depreme dayanıksızsa biz insan eliyle yıkalım, kaybımız olmasın. Bunun tespit edebilecek bilgi birikimimiz, teknik açıdan var. Bunun için çok güçlü bir irade gerekiyor” şeklinde konuştu.

KONUT SATIN ALACAKLARA ÖNERİ

Karagöz, konut satın alacaklara şu önerilerde bulundu: “Projeyle yapılmış mı? Denetimli mi, depreme dayanıklı mı? Bu kriterleri öncelemeleri lazım ki bina sağlam olsun. Bizim baz alacağımız öncelikli kriterimiz depreme karşı güvenli bir yapımı? İyi bir müteahhit tarafından yapılmış mı? Yapı denetim eliyle denetlenmiş mi? Kullanma izni var mı? Kullanma izni önemlidir. Bunlara dikkat etmesi gerekiyor vatandaşlarımızın.”

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.