Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Hindistan alarmda: Kara mantar

GÜNDEM

Koronavirüs pandemisini en ağır şekilde atlatan Hindistan'da ülkeyi kasıp kavuran "kara mantar" salgını ortaya çıktı.

"Kara mantar" olarak da bilinen nadir ve ölümcül durum olan mukromikoz, zayıf bir bağışıklık sistemine sahip insanları öldürebilen, mukromisetler olarak bilinen ve doğal olarak mevcut küflerden kaynaklanıyor. Hastalığın belirtileri arasında göz kararması veya renk değişikliği, bulanık veya çift görme, göğüs ağrısı, nefes almada güçlükler ve kanlı öksürük yer alıyor.

Doktorlar, salgının şiddetli Covid-19 tedavisinde kullanılan steroidlerden kaynaklandığına inanıyor çünkü ilaçlar bağışıklığı azaltıyor ve kandaki şeker seviyelerini yükseltiyor. "Kara mantar" salgını, dünyanın en yüksek sayıda günlük Covid-19 enfeksiyonu ile baş etmeye çalışan hastaneler üzerinde daha fazla baskı oluşturdu. Batı Gujarat eyaleti, çok sayıda kara mantar vakasına sahip olduğu için için özel koğuşlar oluşturuyor. Kuzeybatı Rajasthan eyaleti ise mukormikozu resmi olarak salgın ilan etti. 

Diğer taraftan pandemiden önce doktorlar yılda üç ile dört vaka görüyorlardı. Şimdi, günde altı kara mantar vakasına bakıyorlar. Bazı uzmanlar, 20'li yaşların başındaki her ikİ gözünü kaybeden hastalarının olduğunu bildirdi. Ayrıca nadir görülen mantar hastalığını tedavi etmek için kullanılan ilaç amfoterisin B ilacının da tükenmek üzere olduğu ifade edildi.

Batıdaki Maharashtra eyaletinin sağlık bakanı Rajesh Tope, "Bir hastanın, hastalığın ciddiyetine bağlı olarak 60 ila100 enjeksiyona (amfoterisin B) ihtiyacı var. Mevcut vaka yüküyle, 150 binden  fazla enjeksiyona ihtiyacımız var. Şimdiye kadar bin 500 mukormikoz vakası bildirildi  ve 850 hasta tedavi görüyor” ifadelerini kullandı. 

Öte yandan, mukormikoz geliştiren 7 binden fazla insanın çoğunun hastalığa Covid-19 ile mücadelesi esnasında veya sonrasında yakalandığı belirtildi.  

Kara mantar bağlantılı vakaların yarısından çoğu batı vilayetleri Gujarat ve Maharaştra'da görüldü. En az 15 vilayette de 8 ila 900 arası vaka bildirildi. Vaka sayılarındaki artış nedeniyle Hindistan'ın 29 vilayeti hastalığın salgın olarak ilan edilmesi çağrısı yaptı.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.