Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Erdoğan'' Savunma sanayiinde dışa bağımlığımızı yüzde 80'den 20'ler seviyesine indirmeyi başardık''

GÜNDEM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İDEF’21 15'inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı Açılış Töreni'nde konuşma yaptı. Erdoğan, "Savunma sanayiinde dışa bağımlığımızı yüzde 80'den 20'ler seviyesine indirmeyi başardık. Başarısını sahada bilfiil ispat etmiş olan silahlı insansız hava araçlarının tasarımı, üretimi ve satışında dünyanın ilk 3-4 ülkesi arasında yer alıyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle; Kendi alanında önemli bir dünya markası haline gelen Uluslararası Savunma Sanayii Fuarımızın 15'ncisinin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Fuarımıza katılımın sayı ve nitelik olarak sürekli artması ülkemiz savunma sanayiinin de başarısının ifadesidir. Bugüne kadar ki en zengin görünüme sahiptir. Bu defa 1236 firma ve temsilciyle fuarımızı düzenliyoruz. Ziyaretçi sayısının da bir önceki 76 bin rakamını aşacağını ümit ediyorum. Burada yapılacak anlaşmaların şimdiden hayırlı olmasını diliyorum.

(IDEF) Burada imzalanan anlaşmalar ve protokoller, fuarımızın savunma sanayi alanında artık kendisine küresel bir yer edindiğine işaret ediyor.

Biz asla savunma sanayii konusundaki münasebetleri sıradan bir ticari ilişki olarak görmedik görmüyoruz. Dünyada ve bölgemizde güven ikliminin tesisinin savunma sanayiinde adil bir denge kurulmasına bağlı olduğunu düşünüyoruz. NATO'nun önde gelen üyesi olarak milli savunma sanayimizi geliştirdikçe bölge ve dünya barışına vereceğimiz katkının artacağına inanıyoruz.

Türkiye son 19 yılda diğer pek çok alan gibi savunma sanayiinde de adeta bir devrim gerçekleştirmiştir. Türk savunma sanayiinin dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla çıktığımız yolda çok yol katettik. Ülkemizde 62 savunma sanayii projesi yürütülüyorken günümüzde bu sayı 750'yi geride bırakmıştır. 5,5 milyar dolar seviyesinden 75 milyar doların üzerine çıkmıştır. Firmaların yıllık ciroları 1 milyar dolardan 11 milyar dolara kadar yükselmiştir.

Dünyanın en büyük savunma paktı NATO'nun önce gelen üyesi olarak bölge ve dünya barışına vereceğimiz katkının da artacağına inanıyoruz. Bölgemizde ve dünyada barış, istikrar, güven ikliminin tesisinin savunma sanayinde adil bir dengenin kurulmasına bağlı olduğunu düşünüyoruz.

"YÜZDE 20'LER SEVİYESİNE İNDİRMEYİ BAŞARDIK"

Savunma sanayiinde dışa bağımlığımızı yüzde 80'den 20'ler seviyesine indirmeyi başardık. Savunma sanayiinde bugünün ihtiyaçlarını karşılamanın ötesinde artık geleceğin ürünlerine yatırım yapıyoruz. Yapay zeka temelli çalışan hava, kara ve deniz araçları konusunda iddialı projeler üretiyoruz.

Türkiye, küresel tedarikçilerin çıkardığı zorlukları ve maruz kaldığı gizli açık ambargoları aşmak için savunma sanayine bu denli yüklenmiştir. Başarısını sahada bilfiil ispat etmiş olan silahlı insansız hava araçlarının tasarımı, üretimi ve satışında dünyanın ilk 3-4 ülkesi arasında yer alıyoruz. Türkiye, küresel tedarikçilerin çıkardığı zorlukları ve maruz kaldığı gizli açık ambargoları aşmak için savunma sanayine bu denli yüklenmiştir.

Asla sınırlarından on binlerce kilometre ötede terörle mücadele adı altında sivil-masum demeden insanların başına bomba yağdıranlardan olmadık, olmayacağız.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.