Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Diyarbakır’daki YKS adaylarının yol ve barınma masrafı

GÜNDEM

ÖSYM, YKS giriş yerleri ikamet ettikleri ilin dışında bulunan Diyarbakır’daki adayların başvurmaları halinde ulaşım ve barınma ihtiyaçlarının valilik ve kaymakamlıkça karşılanacağını açıklamıştı. Başvuru yapan adayların; ilgili kurumların kendilerine 17-18 Haziran’da yapılacak YKS’ye kent dışında girecek öğrencilerin otobüs bilet ücretinin tamamının, uçak bilet ücretinin bir kısmının ve 2 günlük otel masrafının tümünün karşılanacağını dile getirdiğini söyledi.

ÖSYM tarafından, Diyarbakır’daki YKS adaylarının sınav giriş yerlerinin ikamet ettikleri ilin dışına verilmesine yönelik gelen yoğun tepkilerin ardından ÖSYM kısmen de olsa geçen hafta sorunu çözerek geri adım atmıştı.

ÖSYM Başkanlığı tarafından YKS’ye girecek adaylara geçen hafta telefonlarına gönderilen kısa mesajda (SMS), “Sayın Adayımız, 2023-YKS için sınava gireceğiniz bina değişmiştir. Güncel Sınava Giriş Belgenizi ais.osym.gov.tr üzerinden tekrar almanız gerekmektedir” bildirisine yer verilmişti.

Kentteki öğrencileri daha önce Siirt, Sivas, Kayseri, Ankara, İstanbul, Bingöl, Batman, Mardin, Şanlıurfa ve Gaziantep gibi illerde sınava girmesine karar veren ÖSYM, geçen hafta YKS adaylarına gönderdiği SMS ile sınav giriş yerlerinin değiştiğini bildirdi.

Güncel sınava giriş belgesini yeniden alan YKS adaylarının bazılarının sınav giriş yerinin Diyarbakır merkez ve ilçelerine verildiği bazılarınınki ise yine Diyarbakır dışında olduğu öğrenilmişti.

ÖSYM, geçen hafta yaptığı açıklamada, deprem bölgesindeki ikametinin dışında bir sınav merkezine atanan adaylara ulaşım ve barınma ihtiyaçlarının öncelikle KYK yurtları olmak üzere, Valilikler ve Kaymakamlıklar üzerinden yapılacak başvurularla AFAD koordinasyonunda karşılanacağını duyurmuştu.

Bu duyurunun ardından Diyarbakır dışında 17-18 Haziran’da YKS’ye girecek adaylar, ulaşım ve barınma için valilik ve kaymakamlıklara başvuruda bulunarak, “YKS Sınavı Ulaşım ve Barınma İhtiyacı Talebi” adlı formu doldurup ilgili kurum olan valilik ve kaymakamlıklara teslim etmeye başladı.

Ulaşım ve barınma için başvuruda bulunan YKS adayları, ilgili kurumların (valilik- kaymakamlık); adayların sınava gireceği yere (şehre) otobüsle (karayoluyla) gitmesi halinde otobüs bilet ücretinin tamamının, uçakla (hava yoluyla) gitmesi halinde ise uçak bilet ücretinin bir kısmının ve 2 gün barınacakları otel masrafının tümün karşılanacağını kendilerine ifade ettiklerini söyledi.

Başvuruda bulunan adaylar, ilgili kurumların kendilerine (valilik- kaymakamlık); 2 gün boyunca otelde kalmaya karar verecek adayların, otel yönetiminden oteldeki 2 günlük masraf tutarını (ücretini) gösteren fiş, dekont ya da makbuz almaları gerektiğini söyledi.

Diyarbakır dışında YKS’ye girecek adaylar, ilgili kurumların kendilerine adayların 2 günlük masraf tutarını gösteren fiş, dekont ya da makbuzun valilik ya da kaymakamlığa teslim etmesi durumunda adayların masraf tutarının, doldurdukları formda belirttikleri İBAN numarasına gönderileceğini söyledi.

İlgili kurumların; YKS adaylarının yanında bulunduracakları refakatçinin de “YKS Sınavı Ulaşım ve Barınma İhtiyacı Talebi” isimli formu doldurarak ilgili yerlere teslim etmeleri gerektiğini kendilerine ilettiğini söyledi.

YKS adayları ayrıca ilgili kurumların;  yer olması ve istemesi halinde YKS adaylarının 2 gün boyunca KYK yurtlarına da yerleşebileceklerini ve buradaki tüm ihtiyaçlarını ücretsiz olarak karşılayabileceklerini kendilerine aktardıklarını ifade etti.

ÖSYM’DEN AÇIKLAMA

 YKS adaylarının sınav giriş yerlerini “Diyarbakır” olarak tercih etmelerine rağmen Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM),  adayların sınav giriş yerlerini ikamet ettikleri ilin dışından başka illere vererek büyük tepki toplamıştı.  ÖSYM aldığı bu kararın gerekçesini ise şu açıklama ile dile getirmişti:

“ÖSYM’den yapılan yazılı açıklamada; 17-18 Haziran tarihlerinde yapılacak 2023 YKS'da deprem bölgesinde sınav başvurularındaki artış nedeniyle bölgedeki bina kapasitelerinin çok üzerinde aday sayısına ulaşıldığı belirtildi. Bu sebeple sınırlı sayıdaki bazı adayların ikamet ettikleri il veya ilçeler dışındaki sınav merkezlerine atandığı kaydedildi. Deprem bölgesinde ikamet eden; ancak ikametinin dışında bir sınav merkezine atanan adaylara kolaylık sağlanacağı belirtilerek, "İkametinin dışında farklı bir sınav merkezine atanmış adaylarımızın ulaşım ve barınma ihtiyaçları öncelikle KYK yurtları olmak üzere, Valilikler ve Kaymakamlıklar üzerinden yapılacak başvurularla AFAD koordinasyonunda karşılanacak, adaylarımız kesinlikle mağdur edilmeyecektir. Talebe göre, aday ile birlikte bir refakatçi de bu imkandan faydalanabilecektir" denildi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.